Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Kaikki blogit puheenaiheesta Yrittäjyys

Muutetaan kotitalousvähennystä, oppia Ruotsista

Ruotsin kevätbudjetti on tänään julkaistu ja yksi asia pistää silmään: niin kutsuttu RUT-kotitalousvähennys nousee 50.000 kruunuun eli noin 5.000 euroon myös alle 65-vuotiaille. Ruotsissa kotitalousvähennys on osattu järjestää meitä huomattavasti paremmin.

Yritystukien himmeli

Tiimiyrittäjänä olen pohtinut paljon yrittäjyyden eri muotoja ja sitä, miten valtio voi parhaalla mahdollisella tavalla tukea erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Yritysten kiinteät kulut ovat kohtuuttoman suuret jo nyt, työntekijöiden palkkaamisesta puhumattakaan. Työttömyys on edelleen suuri ongelma eikä edellisen hallituksen tempputyöllistäminen tuonut riittävää apua tilanteeseen, vaikka tilastoissa muutos näkyikin parempaan suuntaan.

Tolkkua alkoholilakiin - Vapautetaan panimoala!Edellisen hallituksen tekemä alkoholilain uudistus oli tarpeen, mutta uudessakin lainsäädännössä on pitkä liuta erikoisia eturyhmähimmeleitä ja poikkeuksen poikkeuksia. Ne asettavat panimoalan toimijat keskenään eriarvoiseen asemaan ja heikentävät merkittävästi kotimaisten panimoiden mahdollisuuksia menestyä.

Keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verokurittaminen lopetettava

Keskituloisten kurittamista ja heidän ylikireää ansiotulojen verotusta on välttämätöntä hellittää. Tulevan eduskuntakauden painopiste on oltava keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verotuksen kohtuullistamisessa. Keskituloiset ovat hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka eikä heillä voi maksattaa kaikkea. Työn ja eläkkeiden verotusta on maltillisesti kevennettävä ja ostovoimasta on huolehdittava. Tämä on erityisen tärkeää lähes sietämättömän korkeiden asumisen ja elämisen kustannusten Helsingissä. Tavallisella helsinkiläisellä on oltava mahdollisuus asua kotikaupungissaan.

Oikeus epäonnistua

Hyvät työpaikat ovat sellaisia, missä työntekijöiden tekemistä virheistä otetaan opiksi eikä siellä jaeta rangaistuksia. Työntekijää kuunnellaan ja hänelle tarjotaan tarvittava tuki jotta hän pääsee jatkamaan töitä. Hyvä vanhemmuus on sellaista, missä sekä vanhemman että lapsen tekemistä virheistä voidaan keskustella. Vanhempi tarjoaa lapselle tämän tarvitsemaa tukea ja apua.

Aktiivimalli helvettiin

Aktiivilaki on puhuttanut paljon. Laki on brutaalin kurinpidollinen: työttömän etuuksia leikataan, mikäli hän ei 65 päivän mittaisella tarkastelujaksolla ole ollut riittävän “aktiivinen”. Vaikka joku hyväksyisi kurinpitoaspektin, hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun perehtyy siihen, miten tämä “aktiivisuus” määritellään. Se sisältää enimmäkseen asioita, joihin työtön ei omalla toiminnallaan pysty vaikuttamaan yhtään mitenkään. Kyse ei todellisuudessa ole rankaisusta, vaan suomeksi sanottuna kyykytyksestä.

 

Keskusta haluaa vahvistaa yrittämisen kannusteita

Kauppalehden kolumnissa arvioitiin oletetun punamultahallituksen verolinjaa (19.3.). On sen johdosta syytä tarkentaa, että Keskustan tavoitteena on, että yritykset voivat kasvaa kannattavasti Suomessa. Halumme vahvistaa kotimaista omistajuutta. Vaalitavoitteemme ovat linjassa sen kanssa, mitä 2000-luvulla Keskusta on eri hallituksissa tehnyt. Esimerkiksi edellisessä punamultahallituksessa poistettiin varallisuusvero ja laajennettiin sukupolvenvaihdoshuojennusta.

Yrittäjyys – hullun hommaako Suomessa?

Ryhdyin yrittäjäksi noin 1,5 vuotta sitten ja vasta sen jälkeen olen tajunnut mitä yrittäjyys oikeasti tarkoittaa ja mitä kaikkea se vaatii. Nyt tiedän mitkä paineet ja stressi yrittämiseen liittyy. Pelko epäonnistumisesta ja tyhjän päälle jäämisestä sekä vastuu työntekijöistä ovat läsnä jokapäiväisessä toiminnassa. Ravintola-alan yritykseni työllistää tällä hetkellä viisi henkilöä + 2 yrittäjää, kesäaikana määrä tuplaantuu.

Työ tekijäänsä opettaa, mutta ei aina kiitä.

Kun muutamia vuosia sitten työttömänä mietin, kuinka muuttaa vapaa-aikansa rahaksi, eikä palkkatöitä tuolloin löytynyt, tuli lapsilta saamani oppi arvokkaaksi.

Jokainen lapsiperheen vanhempi tietää tunteen mikä tulee kun lapsen puhelin menee rikki. €-merkit vilisevät silmissä jo ennen kuin edes näkee mitä tällä kertaa on hajonnut. Meillä oli tuolloin kaksi aktiivisesti puhelinta käyttävää lasta, kolmas vielä opetteli.

Neuvottelupöydistä puuttuu pienyrittäjäosaaminen

 

Suomen neuvottelupöydistä puuttuu pienyrittäjäosaaminen, niin työntekijä- kuin työnantajapuoleltakin. Vuosina 2000-2016 työpaikkoja on Suomeen syntynyt seuraavasti:

 

* Alle 50 työntekijän yrityksiin 80.460 työpaikkaa

* 50 – 250 työntekijän yrityksiin 38.843 työpaikkaa

* Yli 250 työntekijän yrityksistä on LOPETETTU 42.215 työpaikkaa

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä