Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Kaikki blogit puheenaiheesta Päihdeäidit

A-luokan ongelma

Alkoholipoliittinen keskustelu on jälleen kerran leimahtanut täyteen loistoonsa, kun osa Keskustan edustajista ilmoitti etteivät he hyväksy limuviinojen ja vahvojen oluiden myynnin vapauttamista. Tilavuusprosentit näyttävät olevan Keskustalle A-luokan ongelma. Itse näen, että tilavuusprosentit ovat tässä nimenomaisessa aiheessa korkeintaan C-luokan ongelma.

Valtiovarainvaliokunta pelasti äitien päihdekuntoutuksen seitsemännen kerran

Pelastimme eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa seitsemännen kerran päihderiippuvaisten äitien kuntoutuspalvelut lisäämällä ensi vuoden talousarvioon 1 750 000 euroa. Päihdeäitien hoidon turvaamisessa on koko budjettiin nähden kyseessä pieni summa, mutta vaikuttavuudeltaan on lisäraha mittava.

Tiedotimme tänään valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden jäsenten toimesta sopimistamme muutoksista ensi vuoden valtion talousarvioon.

Huomio länsimaiden yleisimpään kehitysvammaisuuden syyhyn

 

Suomeen perustettava FASD-osaamiskeskus

 

Sikiöaikainen alkoholialtistus on tällä hetkellä yksi yleisimmistä kehitysvammaisuuden syistä länsimaissa. Suomessa arvioidaan noin 3 600–6 000 sikiön kehityksen olevan vaarassa päihteiden takia joka vuosi. Vuosittain syntyy noin 600 FAS-alkoholioireyhtymästä kärsivää vauvaa. Tarkkoja lukuja ei valitettavasti tiedetä, koska kattavaa tutkimusta ei tehdä.

Budjettiriihestä äitien päihdekuntoutuksen rahoitusratkaisu 

On tärkeää, että tänään alkavassa budjettiriihessä lyödään lukkoon äitien päihdekuntoutuksen rahoitusratkaisu. Muistutan tuoretta sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilaa (ps) ja koko hallitusta, että eduskunta on pelastanut lisämäärärahalla Ensi- ja turvakotien liiton päihdeongelmaisten äitien ja heidän perheidensä Pidä kiinni -hoitojärjestelmän kuusi kertaa. Eduskunta on myös edellyttänyt, että hallitus etsii rahoitukseen pysyvämmän ratkaisun.

Tuopin jäljet

Päihdeäitejä koskevaa ns. pakkohoitolakia valmisteltiin sosiaali- ja terveydenhuollon itsemääräämisoikeutta koskevassa työryhmässä useita vuosia. Laki ei viime hallituskaudella, huolellisesta valmistelusta huolimatta, toteutunut silloisen peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) vastustuksen vuoksi.

Budjettiriihestä piste päihdeäitien pallottelulle

Tänään on tärkeä muistuttaa budjettiriiheen kokoontuvaa maan hallitusta eduskunnan toistuvasti esittämästä tiukasta vaateesta laittaa päihdeäitien hoitorahojen pallottelulle viimein piste. Budjettiriihessä on poikkeuksellisen mittavia ja vaikeita asioita mutta se ei saa olla este etsiä ratkaisuja kysymyksiin, joihin eduskunta on erityisesti ja toistuvasti hallitusta velvoittanut.

Eduskunnan budjettiloppukiristä terveisiä

Käsittelemme eduskunnassa ensi vuoden valtion talousarviota epävarmassa taloustilanteessa. On lohdullista, että ainakin kolmesta asiasta voimme olla varmoja. Ensinnäkin, mitä tehokkaammin tasapainotamme talouttamme, sitä paremmin pärjäämme talouden tyrskyissä. Toiseksi, ilman työtä ja yrittäjyyttä ei ole hyvinvointia. Kaikkein tärkeintä on luoda edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiseen ja työn säilymiseen Suomessa. Kolmanneksi, toimet, joita teemme lasten ja perheiden hyvinvoinnin turvaamiseksi ovat kullanarvoisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä