Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Kaikki blogit puheenaiheesta Liikunta ja terveys

Ehdotuksii lakialoitteiksi

Semmoisen laki ehdotuksen pitäisi laittaa eteenpäin jotta kun polkupyörän alv nyt 24 %. Niin vaikka johki 5-12% pudotettas . Koska onhan se nyt kristallin kirkaasti valtion edunmukaista jotta mahdollisimman monel Suomen kansalaisel olis varaa ihan tuiki tavalliseen polkupyörään . Ja sitä kautta enemmän polkupyöräilemäl terveys pysyis kondiksessa kaiken ikäisil jne. Nythän useamman vuoden käyttöä kestävät polkupyörät maksaa 300-700€ . Se on iso paukku monelle ostaa jos rahat on tiukas muutenkin.

Liikuntaan panostaminen kannattaa aina

Suomen kunnissa ja kaupungeissa käytetään vuosittain yhteensä 700 miljoonaa euroa liikuntapalveluiden järjestämiseen. Summa on vain noin kaksi prosenttia kuntien kokonaisbudjetista, joten nämä rahat ovat kuntien taloudessa kuin pisara meressä. Niiden hyöty on lisäksi moninkertainen. Toimivat liikuntapalvelut vaikuttavat merkittävästi kuntalaisten terveyteen ja sitä kautta vähentävät sote-puolen kustannuksia.

Terveyden edistäminen kuuluu jatkossakin kotikunnalle

Viimeisten vuosikymmenien aikana elämäntapamme on muuttunut kevyemmäksi. Työ ja liikkuminen vaativat aiempaa vähemmän ponnistelua ja energiankulutusta. Samaan aikaan ruokaa on pääosalla kansasta hyvin saatavilla. Näiden seurauksena liikkumattomuus ja ylipaino ovat suuria kansanterveyden ongelmia.  Ylipaino lisää sairastuvuutta esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, aikuistyypin diabetekseen sekä erilaisiin liikuntaelimistön ongelmiin.

Annetaan vanhuksille aikaa, ei vain rahaa.

Olen kuntavaalien kampanjataptahtumien puitteissa tavannut erään senioriherran, joka tuli juttelemaan kanssani yli tunniksi. Olemme olleet kyseisen henkilön kanssa tekemisissä aikaisemminkin, minkä perusteella en odottanut meidän tulevan kauhean hyvin toimeen.

Kyseinen herra on eläkeläinen ja meillä oli monta asiaa keskusteltavana: mm. vanhusten hoito, vuokra-asuntojen tilanne täällä stadissa sekä köyhyys etenkin eläkeläisten keskuudessa.

Tikkurilan maauimalan rakentaminen on sosiaalisen tasa-arvon hanke

Olen seurannut ilolla, sitä keskustelua joka on herännyt Tikkurilan uimahallin yhteyteen rakennettavasta maauimalasta. Molemmat lapseni harrastavat useita kertoja viikossa kyseisessä uimahallissa ja näkisin, että uimahallin tilat tukisivat hyvin myös maauimalan toimintaa. Tätä hanketta on perusteltu ja vastustettu monilla argumenteilla.

Haluan tuoda vielä yhden ulottuvuuden tähän keskusteluun. Ymmärrän hyvin kaupungin talouden realiteetit ja tiedän, että tämän tyyppiseen investointiin on vaikea löytää rahoitusta. Se on vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Ystävyys kantaa – harrastustoiminta kannattaa

Tänään vietetään kansainvälistä rakastavaisten päivää, joka tosin Suomessa tunnetaan ystävänpäivänä. Hyvä ystäväni, pappi, totesi tämän mahdollisesti johtuvan siitä, että niin moni suomalainen parisuhde on päätynyt platoniselle tasolle. Tiedä sitten, ehkä näin on.

Monen ihmisen heikoin lenkki

Ihmisten fyysinen toiminta on muuttunut teknologian vaikutuksesta.

Teknologiaa maailmalla ajaa eteenpäin ihmisten ideat ja yrityksien nälkä tuottaa tulosta.   

Tuloksena on valtava ristiriita ihmisten aivojen toiminnan kanssa, siitä ympäristöstä mitä teknologia kehittää, vahvistuu ja tuottaa yhä enemmän energia tehokkaita tuotteita. Se ainakin tulee vaikuttamaan iäkkäisissä ihmisissä ajanmittaan. 

Teknologian logic.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä