Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Täysi tuki luomulle ja lähiruualle

Helsingin tuore ruokakulttuurin kehittämishanke on tervetullut ja raikas tuulahdus. Suunnitelma on kunnianhimoinen taloudellisesti vaikeissa oloissa, mutta se on juuri sitä, mitä Helsinki tarvitsee vastatakseen maailman ja ympäristön muutokseen ja ollakseen kilpailukykyinen ja houkutteleva paikka tehdä työtä, yrittää, asua ja elää.

Helsinki on koko maan talouden kasvun veturi, mutta se ei riitä. Helsingin on oltava myös ilmastonmuutoksen ja ekologisemman elämäntavan edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Uusi suunnitelma antaa vahvaa uskoa siihen, että myös tässä pääkaupunkimme onnistuu.

Suunnitelmalle onkin nyt annettava täysi tuki ja sitä on kaikin voimin vietävä eteenpäin. Moni meistä helsinkiläisistä haluaa valita ympäristön kannalta nykyistä kestävämmän tavan elää ja on tärkeää, että kotikaupunkimme on tässä täysillä mukana.

Ohjelman keskeisiä esityksiä on se, että ryhdymme vauhdilla ja voimalla edistämään luomu- ja lähiruuan käyttöä omissa ruokapalveluissamme. Keskeisenä tavoitteena on, että luomun osuus olisi 50% päiväkotien aterioissa vuoteen 2015 mennessä. Luomun käyttöä lisättäisiin asteittain muissa Helsingin oppilaitoksissa. Uskon, että helsinkiläiset lapsiperheet ottavat tämän uutisen riemulla vastaan.

On kaikkien etu, että saamme lähi- ja luomuruokaa ruokapöytiimme. Ihminen on mitä hän syö, mutta myös Suomi ja koko maapallomme on monin tavoin sellainen, mitä syömme. Ravinnon koko ketju muodostaa noin kolmanneksen kaikista kulutuksen ympäristövaikutuksista.

Lähiruuan ja luomun käyttöä edistämällä edistämme samalla terveyttä, kotimaista työllisyyttä sekä yrittäjyyttä ja olemme ympäristöystävällisiä. Ruokakulttuuriohjelman taustalla on tavoite edistää suomalaista ruokakulttuuria, hyvää kotimaista ruokaa ja vähentää kasvihuonepäästöjä.

Upeaa ohjelmassa on se, että vihdoin on herätty useiden helsinkiläisten huoleen kaupungin hallien ja torien näivettymisestä. Tarkoitus on myös kaavoittaa lisää siirtolapuutarhoja ja viljelypalstoja, ja näin edistää helsinkiläisten mahdollisuutta itse kasvattaa ruokaa lähellä. Suunnitelma lisää myös monin tavoin kotikaupunkimme vehreyttä ja viihtyisyyttä. 

Lisäksi tavoite on, että ruuan ja designin ympärille syntyy ruokaidentiteettiä ja ruokaturismia tukevia tapahtumia ja muuta innovointia. Ruokakulttuurin edistäminen otetaan osaksi World Design Capital Helsinki 2012 -hanketta. Ruokakulttuuritapahtumille on varmasti tilausta helsinkiläisten keskuudessa. Uskon että hanke edistää kaupunkimme yrittäjyyttä ja elävää kaupunkikulttuuria. 

Pitkäaikaisena Helsingin kaupunginvaltuutettuna tiedän, että me olemme valtuustossa monin eri tavoin nostaneet asian esille useita kertoja ja tehneet erilaisia ponsia lähi- ja luomuruuan käytön lisäämiseksi. Yksi syy siihen, miksi asiaa ei olla saatu eteenpäin on ollut se, että luomua ja lähiruokaa ei ole saatuvilla niin paljon, kuin mitä Helsingin kaupungin kokoinen yksikkö tarvitsee. Nyt ohjelmassa aivan oikein uskotaan markkinatalouteen - siihen, että jos on kysyntää, niin myös tarjontaa ilmaantuu. Jos joku, niin Helsinki Suomen suurimpana joukkoruokailun järjestäjänä pystyy varmasti vaikuttamaan ruuan tuotantotapoihin ja ruokaketjuihin. Maailma ei muutu, jos emme siihen itse usko! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

1+2=5 (nimimerkki)

Helsinki on koko maan talouden kasvun veturi, mutta se ei riitä. Helsingin on oltava myös ilmastonmuutoksen ja ekologisemman elämäntavan edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Vieläkö ilmasto lämpenee?

Global Cooling: Vilkaiseppa millä termillä vuoden 2010 Bilderberg kokouksen asialistassa on ilmastonmuutos tuotu esille.
http://www.bilderbergmeetings.org/meeting2010.html

Mitä tiedät HAARP systeemistä? Kerro kansalle codex alimentarius
globaalista ruokalainsäädännöstä joka tuli voimaan 1.1.2010

Luomu=100% kusetusta kuten ilmastomuutoskin.
ps: Kemikaalivanat näkyvät jälleen taivaalla. Mitä ne ovat?

Dr. Schmidt (nimimerkki)

Syö vain vapaasti mitä itse haluat, mutta minä en halua veroissani maksaa senttiäkään luomuruokahömpästä. Voi voi kokoomusta, olette kohta vihreässä homeessa.

Käyttäjän nightwolf kuva
nightwolf

Helppoahan se on kansanedustajana syödä kun muut maksavat laskun.

1+2=5 (nimimerkki)

Limit the use of BPA due to health risks, scientists claim
(Mitä tekee Suomi? Ei mitään).
http://www.wiseupjournal.com/?p=1567

Panu Horsmalahti

Luomu on itseasiassa epäekologinen huijaus, koska samalla viljelypinta-alalla voidaan tuottaa vähemmän ruokaa. Viherideologiassa kuitenkaan faktat ja todellisuus eivät kiinnosta, vaan ideana on luoda signaaleja luontoystävällisyydestä.

Ville (nimimerkki)

Artikkeli Tiede-lehdestä nimeltään:

Tehomaatalous vähentää ilmastopäästöjä

http://www.tiede.fi/uutiset/3944/tehomaatalous_vah...

Tiedon ystävä (nimimerkki)

Kepun uusi varapuheenjohtaja Kaunisto ehti jo ehdottaa
alempaa veroa luomuaruuille. Järkyttävä ehdotus. Minä en halua,
että senttiäkään veronmaksajien rahoja laitetaan tällaisen
"mielikuvahömpän" tukemiseen. Luomu on huuhaata!

Petsaus (nimimerkki)

Luomu on kaunista, mutta kallista sekä viljelyalaltaan täysin vastoin kestävää kehitystä.

Esim. mitä järkeä on tuottaa suomessa esim. tomaatteja -20-30 asteen pakkasilla läpi talven?

Suomen luonnossa esim. tomaatin tehokas kasvukausi on 3-4 kk:tta.

Espanjasta ne pitäisi talvella tuoda tai sitten on siirryttävä 100%:sti kotimaisiin juureksiin.

Luulen, että tämän takana on ajatus taas lisätä kasvisruokapakkoa, koska vohreiden valta helsingissä on niin suuri.

Eduskunnassa voittekin sitten syödä sitä luomupossua oikein olan takaa.

K Veikko

Olen kuullut että merkittävä osa luomutuotannosta myydään tavallisena, koska kysyntää ei ole.

Helsingin kaltainen suuri ostaja voisi antaa luomutuottajille "avoimen piikin" toimittaa luomuraaka-aineita kaupungille; normaalihinnalla tietenkin. Tällä tavoin luomu käytetään luomuruuan valmistamiseen.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

[lainaus]Helsingin on oltava myös ilmastonmuutoksen ja ekologisemman elämäntavan edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. [/lainaus]

Helsingin taloudellinen tilanne on katastrofaalinen. Maahanmuuton sekä ympäristöpoliittisen sekoilun johdosta helsingin huoltosuhde on todella huono ja teollisten ja tuottavien työpaikkojen määrä helsingin alueella kovassa laskussa. Ainoa talouden suunta mikä ei osoita laskun merkkejä, on ilmastopoliittisten kustannusten lisäämiseksi tehdyt poliittiset valinnat. Näiden ilmastopoliittisten ja käytännössä talousrikollisten huijausten maksattaminen on vihervasemmistolaisten ja kommunistikokoomuslaisten poliitikkojen korkein veisu joka vie pääkaupungin talouden ja ihmisten tulevaisuuden kuralle.

[lainaus]On kaikkien etu, että saamme lähi- ja luomuruokaa ruokapöytiimme. [/lainaus]

Ei ole. Kommunistikokoomuslainen naispoliitikko on oppinut vihervasemmistolaisen teologian ytimiään myöten. Lähi- ja luomuruokatarjonnalla on oma tilansa mutta tämä ei ole kaikkien etu. Arvoisa eliittikansanedustaja ei ymmärrä että Helsingissä on paljon ihmisiä joilla ei ole varaa liharuokaan, tuoreeseen leipään tai salaatteihin kuten hänen kaltaisillaan verovaroja huijaavilla kukkahatuilla. Siinä missä kukkahatun suun sulkee ruotsalaisen vihakansanpuolueen maksama rapuvoileipä, helsingin itäisissä lähiöissä onnekkat saavat lenkkimakkaran ja vielä useammat juovat leipänsä pullo kerrallaan.

On hienoa tavata, vaikka vain virtuaalisesti, täysin ulkona elävästä elämästä oleva kukkahattu. Ihminen jonka linjaukset elämässä syntyvät puhtaasti oman navan ympärillä pyörimisestä ja vihakansanpuolueen rahoittajilta saaduista armonpaloista. Sellaisen kelpaa välillä vaikka kiekua lähiruoan tai luomun puolesta kun ei ymmärrä että yksinhuoltajan kukkarossa ei ole yhtä ainoaa ylimääräistä senttiä jolla ostellaan herrojen herkkuja. Luulempa että Sarkomaa elää omassa kommunistielitistisessä taivaassa jossa hänen ainoa liittymäpintansa vähempiosaisiin on stokkan herkussa tavattu sosialistiaatelin edustaja Lipponen jolle ostettiin säästö- ja kihtisyistä tälläkertaa naudanlihaa. Rassukka ei saanut edes lähiruokaa..

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Luomun hinta on tuotteesta riippuen 20-50% kalliimpaa, kuin "tehotuotettu".

Mistähän Helsinki meinaa maksaa näin kasvavat kulut, tai mistä se on pois?

Dr. Schmidt (nimimerkki)

Ja taas kansaa vastaan, kokoomus!

Petsaus (nimimerkki)

Eeestissä perusruoka lienee n. 70% suomea halvempaa.

Ja suomessa vaan nostetaan ruokien hintoja. Nythän ALV mm. iskee se koroitettu.

LIDL tosin ilmoitti, että ei tule siirtämään koroitusta hintoihin.

No se onkin saksalainen ketju.

Eli köyhimmät maksavat taas suomessa eniten.

kaapo (nimimerkki)

En ole koskaan luottanut siihen, että luomu olisi luomua. Siksi en koskaan osta luomutuotteita.

kaapo (nimimerkki)

Lapissa toimiva ravintola kirosi koko lähiruoka-ajatuksen, koska eivät voi ostaa paikalliselta kalastajalta paikallista kalaa. Kala pitää kuulemma ensin lähettää Helsinkiin ja tuoda sitten keskusliikkeen toimesta takaisin Lappiin viikon vanhana. Näin toimii lähiruoka-ajatus Valviran kehittämien sääntöjen puitteissa.

Levis (nimimerkki)

Kiitoksia bloggauksesta. Tämä vahvisti entisestään kantaani siitä, etten aitona oikeistoliberaalina tule varmastikaan äänestämään kommunistista kokoomusta ensi vaaleissa.

Kalle (nimimerkki)

Ilamstonmuutosaspekti on huuhaata, kuten tiedetään. Torit ja hallit ovat laatukysymys. Valitettavasti herra Berlusconi on oikeassa puhuessaan suomalaisesta ruuasta.

Perustuotanto on ilman luomuhöpötyksiäkin ollut kohtuullisen laadukasta Suomessa. Ongelma on ketjun muissa osissa. Onneksi on sentään Turun tori ja Hakaniemen kauppahalli.

PS Tukholmassa on rakennut uusi kauppahalli vielä 1990-luvulla.

luomun määritelmä (nimimerkki)

Kannatan ehdottomasti luomuruuan käyttöä!
Mahdollinen seleenin lisäys (eläinten rehuun) ja D-vitamiinin-lisäys ihmisille (luomumaito vs. ei-luomu) tulee vaan hoitaa asianmukaisesti kuntoon.

Mitä voi kutsua luomuksi?
Tavanomaisessa viljelyssä ollut pelto muuttuu luomupelloksi vähitellen. Luomuna saa myydä sellaisen pellon satoa, jota on viljelty luonnonmukaisesti vähintään kolme kasvukautta. Pellon valmistamista luomutuotantoon kutsutaan siirtymävaiheeksi. Luomukotieläintilalla kasvintuotanto ja kotieläimet sovitetaan yhteen. Luomukotieläintilan peltoja viljellään luonnonmukaisesti.
Luomueläimeksi synnytään ja luonnonmukaista tuotantoa noudatetaan koko eläimen eliniän ajan. Ainoastaan laumaa perustettaessa ja kotieläintilan siirtyessä luomuun tavanomaiset eläimet muuttuvat luomueläimiksi siirtymäajan kuluessa. Siirtymäajan pituus on eläinlajikohtainen ja vaihtelee siipikarjan kuudesta viikosta nautojen vuoden pituiseen siirtymäkauteen.
Luomueläimiä hoidetaan siten, että ne voivat käyttäytyä lajilleen tyypillisesti. Eläimillä on riittävästi tilaa seisoa luonnollisessa asennossa, kääntyä ympäri ja asettua helposti makuulle. Myös lisääntyminen ja jälkeläisten hoito tapahtuvat mahdollisimman luonnollisesti. Eläimillä on mahdollisuus hoitaa itse jälkeläisiään.
Luomueläimet ruokitaan luomurehulla, joka on eläinlajin luontaista ravintoa. Rehu on pääosin luonnonmukaisesti tuotettu. GMO-ainesosia sisältävä rehu on luomutuotannossa kokonaan kielletty. Nuorille luomueläimille juotetaan pitkään emän maitoa, vasikoille vähintään kolme kuukautta.

Josef Setä (nimimerkki)

Heh, heh...Helsingin toreilla ei ole kolmeenkymmeneen vuoteen myyty mitään mitä ei Sörkan kasvistukusta löydy. Tosin aikalailla kovempaan hintaan kuin vastaava tavara marketissa. Tunnelmaa tuolla rahalla kyllä saa ihan mukavasti.

Erkki Lankinen (nimimerkki)

Kauniita sanoja. Mutta huolehdi kanssa se, että luomua ei tartte mitenkään erityisesti laittaa framille ikäänkuin tyrkyttäen, kun hinta onkin yllättäen kolmanneksen kalliimpi.

Eikö helpointa olisi yksinkertaisesti kieltää kemiallisesti tuotetut lannoittet määräaikaan mennessä?
Nimittäin jos se luomu kerta on niin hyvä juttu, ja on olevinaan halvempookin, eikö se ole sitten ihan sama lopettaa jeesustelu ja kieltää ne myrkyt?

Ei tarttis paljon veroaleja miettiä, mutta mites kalliiksi ruoka sitten tulisi?

Tää on vähän niinkuin röökin kanssa että saa myydä ja polttaa, mutta se on KAUHEAA ja aiheuttaa röhää ja kuluja valtiolle.

Mä olen aina hyvin skeptinen näissä luomuhömpsötyksissä ja reilunkaupan kahveissa. Perusideahan on se että ei saisi olla myrkkylannoitteita. Kaikki muu on jeesustelua.

Vuoteen 2015 50 % luomua? aaargh... Miksi ei: "vuoteen 2025 ei kemiallisia lannoitteita?"

Tää luomuhimpulointi vaikuttaa musta lähinnä luomukepuloinnilta ja viher-imago-propagandalta puolueessa, johon kukaan ei enää usko.

Weimari (nimimerkki)

Mitähän se Sari tarkoittaa sanalla luomu.
Olenko uusliberalismin vastainen kokoomuslainen kun syön itse ammuttua peuraa ja hirveä sekä lintuja?
Mieltääkö Sari metsän riistan sekä vesien kalat luomuksi?
Saanko hyödyntää lampaanvillaa sukissani?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut