Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Helsinki jakaa rumalla tavalla toisen asteen opiskelijat kahteen kastiin

Helsingin kaupunki satsaa kaksi miljoonaa euroa kokeiluun, jossa tarjotaan tänä syksynä toisen asteen opintonsa aloittaville maksuttomat HSL:n matkakortit ja osa oppimateriaaleista. Tyrmistyttävää on se, että Helsinki jättää ison osan oman kaupungin nuorista kokeilun ulkopuolelle. Jos lähilukio ei ole kaupungin ylläpitämä, jää nuori ilman tukea. Sen sijaan kaupungin kouluissa opiskelevat ulkopaikkakuntalaiset saavat edun.

Helsingin kouluverkko koostuu muista kaupungeista poiketen paljon yhdistysten ylläpitämistä ja valtion kouluista. Peräti 40 prosenttia Helsingin lukiolaisista opiskelee muissa kuin kaupungin ylläpitämissä lukioissa. Myös ammatillista koulutusta tarjotaan Helsingissä useissa oppilaitoksissa. Puhutaan siis tuhansista nuorista.

Yksityisten ja valtion ylläpitämät oppilaitokset ovat kaupungin omien koulujen lailla voittoa tavoittelemattomia, verovaroin toimivia kouluja. Yhteishaussa koulut ovat samalla viivalla, mutta nyt kaupunki asettaa oppilaat keskenään eriarvoiseen asemaan, ilman mitään perusteluja.

Lukukauden alkaessa monessa helsinkiläisperheessä petytään. Epätasa-arvoisessa kohtelussa on kyse paljon julkisuudessa rummutetusta Helsingin valtuuston tavoitteesta tehdä toisesta asteesta maksuton. Mittava lupaus on kutistunut torsoksi kokeiluksi. Vaikea edes nähdä, mitä epätasa-arvoisella tuen antamisella kokeillaan. Nuorten tukeminen sattumanvaraisesti sen perusteella mihin kouluun on päässyt tai hakeutunut ei ole hyvää politiikkaa. Helsingin opetuslautakunnan on syytä tehdä korjauspäätökset niin, että helsinkiläiset nuoret ja perheet voivat luottaa kotikaupunkinsa yhdenvertaiseen kohteluun. 

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

kolmen lapsen äiti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olet helsinkiläinen? Joten ei ongelmaa. Ko. päätökseen voi kuka tahansa helsinkiläinen hakea muutosta.
Väitän, että päätös kaatuu hallinto-oikeudessa yhdenvertaisuutta loukkaavana ja syrjivänä.

Joskus pitää oikeasti toimia!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Näin esim. Kallion lukiossa asiasta kerrotaan:

"Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden ilmaiset oppimateriaalit

14.06.2019 10:39

Kaupunginvaltuusto päätti 28.11.2018/378 § hyväksyessään vuoden 2019 talousarvion kohdentaa 2 miljoonaa euroa toisen asteen maksuttomuuden kokeiluun. Tästä määrärahasta kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 18.12.2018/268 § budjettivalmistelunsa yhteydessä kohdentaa 750 000 euroa suomenkielisen lukiokoulutuksen lukuvuonna 2019 aloittaville ensimmäisen vuoden opiskelijoille lainattavaan oppimateriaaliin. Kutakin aloittavaa opiskelijaa kohden määrä on noin 320 euroa." - - (ks. jatko alla)

https://www.hel.fi/kallil/fi/uutiset/ilmaiset_oppi...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ks. myös Helsingin kaupunki:

Pöytäkirja 6/2019
1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta Asia/10 07.05.2019

§ 152

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Johanna Sydänmaan valtuustoaloitteesta kaupungin liikuntatilojen maksuttomuudesta toisen asteen opiskelijoille

HEL 2019-001429 T 00 00 03

- - "Opiskelijoiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta nykytilanne on epäoikeudenmukainen, sillä jos liikunnanopetus rajoittuu vain oppilaitoksen omiin tiloihin, se rajaa monipuolisen liikunnanopetuksen toteuttamisen vaihtoehtoja. Opiskelijoiden yhdenvertaisuutta vähentää myös se, että eri lukioissa liikuntatunneista opiskelijoille koituvat kustannukset vaihtelevat. Kaupungin liikuntatilojen maksuttomuus toisen asteen opiskelijoille on kannatettavaa, koska se edistää opiskelijoiden yhdenvertaista kohtelua. Kaupunginvaltuusto on (26.9.2018, 240 §) toisen asteen maksuttomuutta käsitellessään todennut, että kenenkään opiskelun lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa ei tulisi jäädä kiinni taloudellisista syistä. Kaupunginvaltuuston mukaan tähän tulisi etsiä ratkaisuja.

Aloite on kannatettava myös siksi, että Helsinki on ottanut toisen asteen opiskelun maksuttomuuteen myönteisen kannan. Kaupunginvaltuusto (28.11.2018, 378 §) on Helsingin kaupungin vuoden 2019 talousarvion ja vuosien 2019–2021 taloussuunnitelman käsittelyn yhteydessä kirjannut Helsingin esittävän valtiolle, että pääkaupunkiseudusta tehdään maksuttoman toisen asteen koulutuksen kokeilualue. Kaupungin liikuntatilojen maksuttomuus on yksi tapa edistää Helsingin tavoitetta toisen asteen opiskelun maksuttomuudesta." - -

https://www.hel.fi/static/public/hela/Kasvatus-_ja...

---

Toisaalla Helsingin toisen asteen opiskelijoiden yhdenvertaisuutta vaaditaan ja toteutetaan - toisaalla taas ei...

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

On erikoinen ja taloudellisesti epätasa-arvoinen linjaus. Jos ei pystytä tai haluta hoitaa asiaa siististi ja tasapuolisesti, olisi parempi pitää välivuosi ja säästää rahaa kunnes on varaa hoitaa homma nätisti.

HSL matkakortin sisällyttäminen ilmaiseen toisen asteen kouluun on outo heitto, koska matkakuluja ei yleisesti mielletä osaksi ilmaisen koulutuksen määritelmää. Olisi loogisempaa jättää matkakulut sivuseikkana pois kokeilusta, koska se tuskin olisi mukana missään lähitulevaisuuden ilmaisessa koulutusjärjestelmässä, ja tehdä varsinaisesta koulutuksesta mahdollisimman maksutonta -- joka nyt taidetaan jättää osin maksulliseksi, eli kaikkia oppikirjoja ei kustanneta.

Hieman sekavaa ja valitettavan epätasa-arvoista toimintaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Toinen kysymys, koskeeko moinen kokeilu ainoastaan vain lukiolaisia vai kuuluvatko toisen asteen opiskelijoina myös ammattikoulun oppilaat kyseisen kokeilun piirin? Jos eivät, niin siinä tapauksessa Helsingin kaupunki asettaa eriarvoiseen asemaan vielä vielä suureman osan nuorista suosimalla erityisesti vain lukiossa opiskelevia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut