Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Herääkö ympäristöministeri hukkuvien saimaannorppien hätään?

Alkaneen  heinäkuun aikana verkkoihin takertuneita saimaannorppia on hukkunut jo ainakin neljä. Niistä kolme on ollut kuutteja. Tilanteen on syytä herättää maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä(kesk.) ja ympäristöministeri Krista Mikkonen(vihr.) toimiin erittäin uhanalaisen saimaannorpan suojelun tehostamiseksi.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty keväinen verkkokalastuskielto päättyi maanantaina. Verkkokalastus on kielletty vuosittain saimaannorpan keskeisillä elinalueilla 15.4.–30.6.

Hallituksen on syytä perustaa suojelun vahvistamiseksi saimaannorppa- ja kalastustyöryhmä, joka on aiemminkin valmistellut uutta kalastusasetusta. 

Muistutan ministereitä asetukseen liitetystä lausumasta, joka sovittiin kokoomuksen esityksestä norppakannan ja erityisesti kuuttien henkivakuutukseksi vuonna 2016. Lausumassa sovittiin, että säädetyt kalastusrajoitukset ovat erityistarkkailussa. Hallituksen on tarkennettava asetusta uudelleen, mikäli esimerkiksi pyydyskuolemien määrä kasvaa. On myös muistettava, että todellinen vuosittainen kuolleisuus on arviolta lähes kolme kertaa suurempi kuin havaitut norppien  kuolemantapaukset.

Ministereiden on vahvistettava norppien henkivakuutusta ja tiukennettava kalastusrajoitusta pidentämällä verkkokalastuskielto heinäkuun loppuun. On huolestuttavaa, että ympäristöministeri Mikkonen on ainoastaan luvannut keskustella asiasta ministeri Lepän kanssa. Mikkonen on aiemmin esittänyt toimia kalastusrajoitusten laajentamiseksi. Ympäristöministerinä ei ole vain mahdollisuus vaan velvollisuus toimia. Kuuttien kalanpyydyskuolleisuus on siirtynyt heinäkuulle ja kuolleisuus kalanpyydyksiin suhteessa kannan kokoon ei ole oleellisesti vähentynyt. Verkkokalastuskiellon laajentamiselle heinäkuun loppuun asti on kaikki perusteet. Kuuteille on annettava lisäaikaa kasvaa ja vahvistua.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Asia on maa- ja metsätalousministerin päätösvallassa -valitettavasti, sehän nähtiin jo nykyisiä suojelupäätöksiä tehdessä. Sirkka-Liisa Anttila kunnostautui kyseenalaisella tavalla viivyttämällä, vähättelemällä ja vesittämällä (sic) norppien suojelua. Hänen ja hänen esikuntansa takia verkkokalastuskielto on liian lyhyt, alue on liian pieni ja siellä on myös käsittämättömiä aukkoja, ns. Anttilan aukkoja. Eli keskellä norppien esiintymisalueen ydintä on vesialueita, joilla verkkokalastus ei olekaan kiellettyä. Absurdia? Ei, vaan kepulaisuuden mustinta ydintä. Arvannette, että nuo aukot ovat paikallisten keskustavaikuttajien vesialueilla...

Tämä räikeä epäkohta pitää nyt korjata, eikä piitata yhtään keskustalaisesta uhriutuvasta marinasta, jota varmasti seuraa. Norppa on valtavan paljon tärkeämpi kuin muutamien huvikalastus. Ihmiset voivat vaihtaa verkot norppaturvallisiin katiskoihin.

Suosittu kansalaisaloite kerää vauhdilla kannatusilmoituksia, käy sinäkin osallistumassa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4804

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei kuulu vihreille eikä ainakaan vihreälle ministerille :)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Jos Saimaalla rajoitetaan verkkokalastusta, onko yhteiskunta valmis korvaamaan kalastajien ansionmenetyksiä?

Minusta tuntuu, että Suomi pitää eläimiä ihmisten elantoa tärkeämpänä. Kyllähän eläinsuojelua olla voi, mutta järjellisissä rajoissa. Jos yhteiskunta laillista elinkeinoa (kalastus, tarhaus jne) haluaa rajoittaa, pitää valtion olla valmis korvaamaan elinkeinonharjoittajien menetykset. Innokkaimmat suojelijat, kun taitavat olla niitä, joiden omaan talouteen rajoitukset eivät vaikuta. Helppoa on huudella, kun itse ei taloudellisesti tarvitse huutojaan vastata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut