Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Rinteen hallituksen työeläkkeiden leikkauskaavailut tyrmättävä

Pääministeri Rinteen hallitus kaavailee SDP:n vaalilupauksen ”vappusatasen” lunastamiseksi työeläkkeiden leikkaamista. Sairaanhoitajien ja opettajien työllään ansaitseminen eläkkeiden leikkaamisselvitykset on tyrmättävä alkuunsa. Ahkerien suomalaisten on voitava luottaa, että heidän työllään ansaitsemiaan eläkkeitä ei käytetä vaalilupauksien rahoittamiseen.

 

Rinteen hallitusohjelman mukaan käynnistetään kolmikantainen selvitys siitä, miten työeläkejärjestelmän sisällä voitaisiin parantaa pienimmillä työeläkkeillä olevien asemaa. Tämän selvityksen osana on tarkoitus tutkia keinoja, joiden avulla voitaisiin nostaa alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta. Ehdotus on käsittämätön. Eläkejärjestelmässä ei ole olemassa ylimääräisiä euroja, joilla korotus voitaisiin tehdä. Esitys tarkoittaisi työeläkkeiden leikkaamista. 

 

Hallitusohjelman kirjaus tarkoittaisi sitä, että pienempiä työeläkkeitä nostettaisiin suurempien eläkkeiden kustannuksella. 

 

Rinteen hallituksen kaavailu murentaisi työeläkejärjestelmän kestävyyttä, oikeudenmukaisuutta ja luotettavuutta. Työeläkejärjestelmä on rakennettu ansiosidonnaisuuden periaatteelle niin, että eläke määräytyy kaikille yhdenvertaisin säännöin työllä ansaittujen tulojen mukaan. Järjestelmän tulee olla reilu kaikille. Rinteen hallituksen kaavailut rikkoisi nämä periaatteet ja siten koko työeläkejärjestelmän uskottavuuden.

 

Järjestelmää ei ole rakennettu, eikä voida rakentaa tuloerojen tasaamiseen. Tämä myös murtaisi koko järjestelmän perusperiaatteet. 

 

Ehdotus on vaarallinen myös siksi, että ilman sitäkin eläkejärjestelmä kohtaa haasteita väestön ikärakenteen, alhaisen syntyvyyden ja riittämättömän työllisyysasteen vuoksi. Jos vaalilupauksen rahoittamiseksi ei leikattaisi maksussa olevia eläkkeitä niin silloin leikattaisiin lastemme ja lapsenlapsiemme eläkkeitä. Molemmat vaihtoehdot ovat mahdottomia. Vaalilupauslaskun maksattaminen lapsillamme on kestämätön ajatus.

 

Eläkeläisköyhyys on vakavasti otettava tosiasia. Sitä ei kuitenkaan voida korjata työeläkejärjestelmän rahoituksellista kestävyyttä tai periaatteita murentamalla, vaan muilla keinoilla. Työllisyysasteen nostaminen on kaiken perusta. Tärkeitä toimia ovat mm hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden turvaaminen, verotuksen ja asiakasmaksujen kohtuullisuus sekä oikein mitoitettu asumistuki ja lääkekorvaukset.

 

Työeläkejärjestelmä ei saa olla lyhytnäköisten, hätiköityjen ja perusteettomien lupausten armoilla. Hallituksen on peräännyttävä yrityksestä leikata työeläkkeitä.

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

kolmen lapsen äiti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mikä ettei kokoomuksen sari sarkomaata vieläkään kiinnosta niiden matalapalkkaisten,joita suomessa on suuri osa työntekijöistä,eläkkeet,tai tempputyöllistettyjen ja halpatyövoiman jota varten kokoomus -keskusta jo laati uuden lain 1.4.2019 voimaan tulleen ,eli lisää halpatyövoimaa,joita on 700 000 suomessa,ja joille ei kerry minkäänlaista eläkettä tulevaisuudessa?

Kokoomus -keskusta nosti eläkeikää keinotekoisella elinajan odotteellaan ,sekä lisäsi suomen nuorisotyöttömyyttä jo sieltä 90 asti.Silloin alettiin suomessa kasvattamaan suurtyöttömyyttä ja leikkauslinjalla jatkoitte edelleen,keskiaikaisella rangaistusmallilla aktiivimalli ynm.halpatyövoimakikkailut.

Eläke valtion ja kunnan suojatyöpaikoista ei ole koskaan ollut uhattuna,siellä sopivissa viroissa ja johtajien palleilla istuneilla.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Hallitusohjelman kirjaus tarkoittaisi sitä, että pienempiä työeläkkeitä nostettaisiin suurempien eläkkeiden kustannuksella"

En usko, että meidän sosialistihallitus onnistuu tekemään näin järkevää päätöstä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Valitettavasti käynnissä olevasta eduskuntakeskustelusta ei ole saatavissa puheenvuorojen tallennusta (ei voi tarkistaa kuulemaani). Olin kuulevinani pääministeri Rinteen sanovan 50 euron lisän koskevan alle 1000 euron kansaneläkkeen saajia. Näin ollen vaikutus on suoraan valtion budjetin varoihin, ei suinkaan työeläkkeisiin, joten pienet työeläkkeet jäisivät vaille mitään vastaavaa korotusta. Kuulinkohan oikein? Vai oliko pääministeriltä väärää viestintää vai sittenkin muutettu korotuskohde vain kansaneläkeläisille?

Toisaalta se, että Rinne sanoin, ettei tuo 50 euron korotus vaikuttaisi muihin tukietuihin, on väärää informointia, sillä voimassa olevan lain mukaan vaikutus on ainakin asumistukeen alentavasti. Toinen käsi antaa ja toinen ottaa takaisin ainakin osan siitä. Entäpä sitten asumistuen kohtelu muihin sitä saaviien, jos pieneläkeläiselle ei vaikuttaisikaan asumistuen määrään? Silloin mikään valtion maksama etuisuus ei saisi vaikuttaa asumistuen määrään ja tällainen vaikuttaa hyvin suuresti budjetin menoihin lisäävästi.

Demarivetoiselta ja vasemmistoiselta hallitukselta ei tällainen kustannusrakenteen huomattava lisääminen ilman tulokertymän lisäystä ole outoa vaan perustuu demarivetoisen hallituksen aiempien hallitusvuosien mukaiseen toimintaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lisään vielä tuohon eläkkeen korotukseen liityen sen, että hallituksen lisätalousarviossa on Kelalle määräraha suunnittelutyöhön, joka osin koskee kerrotun mukaan myös tuiota 50 euron korotukseen liittyvää toteutuksen suunnittelua. Mielestäni tuo yksin kertoo sen, että työeläkkeisiin ei olisikaan tarkoitus antaa korotusta, ei vaikka eläke onkin alle 1000 euroa.

Kela nimittäin maksaa muut eläkkeet kuin työeläkkeet. Näin jos on uskominen Kelan omaa nettisivua.
"Työeläkelaitokset maksavat työeläkettä työn ja yrittäjätoiminnan perusteella. Työeläke voi olla työkyvyttömyyseläkettä tai vanhuuseläkettä. Voit selvittää oman eläkelaitoksesi työeläkejärjestelmän palvelusta (työeläke.fi). Kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla." https://www.kela.fi/kansanelaketta-vai-tyoelaketta

Lisäystä hallituksen lisätalousarviossa kirjoitettua; "Kansaneläkelaitoksen sosiaaliturvarahastojen toimintakuluihin ehdotetaan yhteensä 15 milj. euron määrärahalisäystä. Lisätarve aiheutuu perustoimeentulotuen hakemusmäärän kasvulla ja tarpeella palkata vuosilomasijaisia. Kertaluonteisia kustannuksia aiheuttavat myös hallitusohjelmassa päätetty pienten eläkkeiden korottamisen toimeenpano ja toteutus sekä muiden hallitusohjelmassa päätettyjen etuusmuutosten toimeenpano." Siispä kyse onkin vain Kelan maksamista pienistä alle 1000 euron eläkkeiden korotuksesta 50 eurolla. Työeläkkeisiin ei sen sijaan kosketa, eikä myöskään työeläkerahastoihin. Näin kai tämä on tulkittava.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Emme me kaikki pieneläkeläiset saa mitään asumistukia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

No, voi hyvä tavaton. Olenko jossain niin sanonut? Hyvä että sait purkaa mieltäsi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Et pysty lukuina esittämään etteikö ylimääräisiä euroja olisi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kansaneläkkeestä minäkin muistan puhutun,ettei vaan nyt etsitä uutta maksajaa kun omasta kukkarosta puuttuu.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Muistan vain sen että Rinne lupasi alle 1400 euroa kuukaudessa saaville 100 euroa nettona lisää eläkettä.
Tuohan pitää ilman muuta sisällään myös työeläkettä saavia. Kansaneläke taitaa enimmillään olla jotain 700 - 800;-/kk. (Takuueläke?)
Nyt on siis kyseessä 50 euroa brutto alle tonnin eläkeläisille. Siihenkin ryhmään kuuluu työeläkeläisiä.

Onko siis tarkoitus nostaa kansaneläkkeen osuutta satasella, alkujaan? Tosin, yli 1300 saavat eivät enää saa kansaneläkettä.
nostetaanko tuota rajaa niin että vielä 1399 euroa työeläkettä saavat saisivat satasen? ( 50, tai ylipäänsä jotain.)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ylimääräistä 6% raippaveroa maksavat jo nyt hieman parempaa työeläkettä nauttivat eläkeläiset osasta työeläkettään.

Tuon ylimääräisen osuuden verotettavasta työeläkkeestä eli raippavero-osuuden voisi aivan hyvin korvamerkitä pientä työeläkettä nauttivien hyväksi.

Esko Saariaho

Tunteeko Sari Sarkomaa hyvinkin työeläkejärjestelmän.On paljon työeläkkeellä olevia joiden eläke jää alle 1000€. Sitä kompensoidaan kansaneläkkeellä. Jos ajatellaan että valtio budjetoi puolet tuosta ensivuoden alkuun luvatusta 50€ ja työeläkejärjestelmää muutetaan siten että toinen puoli maksetaan työeläkejärjestelmästä, kovin suuriin muutoksiin ei tarvitse ryhtyä. Nettosummana 50€ pysyy, korottamalla verotuksen alarajaa. Työeläkejärjestelmässä on sudenkuoppina m.m. niin sanotut johtajasopimukset, joilla on palkittu ylemmissä tehtävissä toimivien asemaa. On luotu järjestelmä joka takaa eläkkeen vaikka potkut saaneelle johtajalle jo ennen varsinaista eläkeikää. Tämä on rasitteena työeläkekertymään, sillä tällaista suureläkettä maksetaan 2/3 työeläkkeistä. Vrt. Lilius. Jospa muutettaisiin tällaiset aluksi.

Eeva Talvitie

En pidä eläkkeitä ei saa leikata ainakaan alle 3000 eläkkeitä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut