Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Ministeri Kiurun poukkoilevat puheet hoitajamitoituksesta syövät uskottavuutta

Viime eduskuntakaudella oppositio väitti kansanedustaja Krista Kiurun (SDP) äänekkäällä johdolla, että hoitajamitoitus on laitettavissa kuntoon heti ja yhdellä virkkeellä. Välittömästi ministerivalinnan jälkeen linja muuttui ja perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru muistutti, että hoitajamitoituksen määrittely on tehtävä huolellisesti, samalla kun uudistetaan vanhuspalvelulakia. Mitoituksessa on pääministeri Rinteen hallitusohjelman mukaan kyse ensisijaisesti hoitoisuudesta. Myös kotihoito on otettava huomioon ja on myös katsottava mistä hoitajat tulevat. Tämä oli Kokoomuksen linja ennen vaaleja ja on myös vaalien jälkeen. Samaa mieltä ovat olleet useat asiantuntijat. Näin yllätys yllätys lukee myös Rinteen hallitusohjelmassa. Onkin hyvä, että SDP ja vasemmistovihreä hallitus pyörsivät oppositiopolitiikan esityksensä, joka jätti kylmästi syrjään vakavan tosiasian, että myös kotihoidossa on huutava pula hoitajista. 

 

Huolestuttavaa on se, että ministeri Kiuru linjasi heti ministeriksi valintansa jälkeen myös seuraavaa: ”Tältä osin en osaa tässä vaiheessa ennustaa, kuinka nopeasti vanhuspalvelulaki on mahdollista uudistaa, koska muitakin tarpeita kuin tämä itse vähimmäismitoitus on”. 

 

Kaiken päälle Kiuru on jo ehtinyt puhua pitkän tähtäimen tiekartasta hoitajamitoituksen säätämiseksi, mitä ihmettä se sitten tarkoittaakaan. Ei ainakaan sitä, että vakavaan vanhustenhuollon tilanteeseen tartuttaisiin välittömästi, kuten vaalipuheista luvattiin. Kiuru kuulostaa jo siltä, että tuoretta hallitusohjelmaakin jo vesitetään. Ei liene liioittelua sanoa, että ministeri Kiurun poukkoilevat puheet ovat vaarassa rapauttaa vastuuministerin ja koko hallituksen uskottavuutta jo alkumetreillä. Vakava huolenaihe on myös se, että omaishoitajista ei ole lähes 200 sivuisessa hallitusohjelmassa kuin virke ”kehitetään omaishoitoa”. Omaishoitajat tekevät arvokasta, mutta usein hyvin vaativaa työtä. Heidän työnsä tukemiseksi on paljon työtä tehtävänä. Omaishoitajien ja heidän hoitamiensa ihmisten asema olisi ansainnut sijansa hallitusohjelmassa. 

 

Kokoomus jatkaa työtään oppositiossa sen eteen, että vanhuspalvelulakia tiukennetaan niin, että inhimillinen ja hyvä hoito voidaan turvata kaikille ikäihmisille oikea-aikaisesti. Ja vahdimme, että hallitus noudattaa hallitusohjelmaa, ja toteuttaa siinä lupaamansa asiat. 

 

Vastuuta on kannettava kaikista ikäihmisistä riippumatta siitä, millaisten palveluiden piirissä he ovat. Myös hoiva-alan houkuttelevuuden ja työhyvinvoinnin lisäämiseen tarvitaan ripeitä toimia. Koulutusmääriä on niin ikään arvioitava uudelleen.

 

Jokaisen ikäihmisen on voitava luottaa siihen, että hän saa laadukasta hoivaa ja inhimillisen kohtelun. 

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

kolmen lapsen äiti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Olen aina pitänyt Sari Sarkomaata fiksuna, osaavana ja laajakatseisena naisena, eikä tuota käsitystä ole nytkään tarpeen muuttaa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kansanedustaja varmasti ymmärtää, että kyse on näytösluontoisista vaalipuheista eikä äänestäjä edes voi odottaa niiden realisoituvan.

Käyttäjän NinaJokelainen kuva
Nina Jokelainen

Eikö Kokoomus ole ollut hallituksessa viimeiset 12 vuotta?

Silloin ei tainnut olla aikaa tai haluja tehdä asioille mitään...

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Ajatteleeko Eero Iltanen, että Kiurun puheet - ja SDP:n puheet yleisemminkin - pitäisi ottaa aina vain valheellisina vaalipuheina, joiden mukaan ei vaalien jälkeen tarvitse yrittääkään elää? Aika kyynistä, vaikka politiikka toki likaista onkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Tarvitaan vain yksi virke ja muutaman tunnin työ"?

Käyttäjän RistoVehni kuva
Risto Vehniä

Porilaislähtöisen ministerin kotikaupungissa perusturva tekee vuosittain 10 miljoonan budjettiylityksen, SDP:n johtamana.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitä kokoomu son tehnyt tavallisten ikä-ihmisten hyväksi ,tai kenenkään muunkaan?Ai niin,toi suomeen veronkiertäjäkonsernit jotka ovat kupanneet suomalaisten veronmaksajien rahat veroparatiiseihin j aauttaneet suomenpään TYTÄRYHTIÖIDEN johtajia lihottamaan tieläjään sadoilla miljoonilla.Muistetaanpa es.mehiläiden alkutaival kun SITRA-sijoittajan avustamana se myytiin ULKOLAISESTEN omistukseen j asuomenpään johtajan pallille istutettiin mm.Lilius jne.

Nythän siellä häärii ex kokoomusministeriä ynm.sitra-sisäpiiriläistä samojen konsernien suojatyöpaikoissa ja palkkiopalleillaan.

HUOSTABISNES joka kokoomuksen keskustan ja sdp:nkin auttamana ja tHTOTILASTA johtuen suomeen tuotiin,on sekin YKSITYISTÄMISEN ja KATAISEN HALLITUKSEN aikaansaamaa,ja muuten:Mehiläisen yksi niistä sisäpiirien kaverijohtajista kehui 2006 kuinka lapsibisneksellä tahkoaa HELPPOA RAHAA,ja siksi Mehiläisen onkin laajennettava BISNEKSIÄÄN siltä osin...

KERROPA IHAN OMIN SANOIN MITÄ KAIKKEA SUOMALAISET SAISIVATKAAN jos NE 1,4 MILJARDIA ESIMERKIKSI JOITA SYYDETÄÄN HUOSTABISNEKSEN SATAPÄSITEN ROUVAKERHOLAISTEN BISNEKSIIN ,ULKOLAISTEN KONSERNIEN KAKEINKARVAISIIN HUOSTABISNEKSEN psykiatristen osastojen ja laitosten perheiden huostaamisien ynm.pakkotoimien SIJAAN PERHEILLE LAINMUKAISIIN TUKITOIMIIN,asuntoihin,lomittajiin,terveydenhoidon palveluihin,toimeentulotukeen lainmukaisesti joita te nyt syydätte kaikille muille tahoille.

Kokomus on se joka aloitti jo 90 luvulla keskustan kanssa julkisen alasajon niin vanhusten hoidon,sosiaalipalvelujen,terveydenhoidon,lastensuojelun (lainmukaiset palvelut ajettiin alas huostabisneksen tieltä)mielenterveyspalvelut ,hammashoidon palvelut jne.

Vanhuksilla on nyt leikitty siitä asti kun KATAISEN hallitus sen aloitti "uudistuksillaan"joita kokoomus kannatti satasella ja tulos on tämä.SDP lähti leikkiin mukaan kun sai MINISTERIN pallin jotta suut menisi tukkoon ,mm.lastensuojelun osalta.HUOSTABISNES kun oli 1.asia jota ei saanut häiritä millään laillisuus esteillä,eikä sillä että se rikkoo lastenoikeuksia ja perhesuojaa,ja tuottaa SYRJÄYTYNEITÄ perheitä lapsineen.Kokoomuslaisen avissa istuvan tyypin suusta se totuus näiden lapsikaupasta tulikin:lapset pitäisi ottaa jo vauvana pois vanhemmiltaan"

Eli tuttua kauraa kokoomuslaisten suusta "heikomman aineksen"kohdalla.Keskustan naiskansanedustaja huostakertoimen esiäiti sopikin hyvin tähän mielivallan pakkopalveluun sen kehittäjäksi ja kun keskustan perus ja perhepalveluministerinä vielä istui samanmielinen hyvä veli verkoston tyyppi,ei ongelmia ,lapsia ja perheitä on helppo saalistaa kun laaditaan lait sitä BISNESTÄ suosimaan,ja LUODAAN LIIKEMIESTEN JA MAINOSTOIMISTOJEN MALLIIN TARVE tyhjästä.Kauppatavara kun ei lopu.

Mitään syytä ei ollut suomessa aloittaa YKSITYISTÄMISTÄ ja ajaa alas JULKISEN PALVELUJA ,ainoa syy oli tehdä bisnestä veronmaksajien rahoilla sisäpiiriläisten taskuun,JULKINEN oli se jota piti KEHITTÄÄ ja PARANTAA ,ei veroparatiisien bulvaanien avulla tehdä sisäpiiriläisten ja yksityisten kautta rahaa itselleen ja sitä mitä nyt on nähty.SARJAYRITTÄJÄ osteli pienet firmat,ne suomalaiset alta pois ,ja niistä tuli ulkolaisten konsernien tytäryhtiöiden ja ties minkä veronkiertofirmojen ja lääkärien holdin yhtiöiden ynm.kiertoteitä näiden kasvattaa omaisuuksiaan.

es.Räty kok.joka istui ministerin pallilla on hyvä muistaa jokaisen. Suomessa oli toimiva sosiaalipalvelut ja terveydenhoito ENNEN kokoomuksen ja keskustan aloittamaa YKSITYISTÄMISTÄ .Suurin virhe OLI yhdistää nämä huostabisneksen HELPOTTAMISEKSI ja suurtyöttömyyden tarpeisiin.Nythän tässä nykysyteemissä ovat sosiaaliviranomaiset kelassa ja te:tsossa koska sossut niin vaativat ja kok.keskusta BISNEKSIENSÄ takia myös ihastuivat ajatuksesta,sekä jokainen lekuri ja hoito-alan parissa pyörivä ,hammaslääkäreitä myöten laitettu lastensuojelun vahtikoiraksi,.koskee tosin ihmisten elämää neuvolasta kouluun,armeijaan ja työ-elämään asti,jossa se jatkuu senkin jälkeen.

Systeemi panostaa kaikkeen muuhun muttei TARVITTAVIIN PALVELUIHIN ,PAKKOTOIMET JA KYTTÄÄMISET ovat menneet kaiken edelle.Vanhusten PERHEHOIDON kehittämiseen saadut RAY JA VEIKKAUSRAHAT ,VERORAHAT rahat hassattiin keskustan perhehoitoliiton edunvalvojan avustamana lasten huostaanottojen varmistamiseen ja näiden omien bisneksin edistämiseen SIELLÄ LAPSIKAUPASSA,siihen teillä riitti intoa ja rahaa jakaa.mITÄÄN VASTAUKSIA EI TULLUT SAARIKON TAI SANNI.G.LAASOSEN SUUSTA KUN HEILTÄ PERHEET KYSELIVÄT mitä nämä veronmaksajien PALKKALISTOILLA OLEVAT KANSANPALVELIJAT AIKOVAT HUOSTABISNEKSEN LAITTOMUUKSILLE TEHDÄ,ja sama laulu jatkuu edelleen.

Risto Salonen

Kysymyksenasettelu oli väärä. Ei pidä kysyä mitä Kokoomus tai mikä tahansa puolue on tehnyt tavallisen ikäihmisen hyväksi.
Pitää kysyä, mitä itse olet tehnyt oman ikäihmisesi hyväksi. Koska vierailit viimeksi, koska kävit viimeksi siivoamassa hänen luonaan, ajoit nurmikon, kävit kaupassa, veit teatteriin tai vain kävelylle, kylvetit, olit yleensä läsnä.
Suomessa on 1.5 eläkeläistä ja he ovat kohta kaikki avun tarpeessa ja liisää pukkaa nuoremmista. Hoitajamitoitus 0.7 tarkoittaa sitä, että kolmasosa työvoimasta on hoitamassa vanhuksia, noin karrikoiden.
Hoidetaan itsemme ja eletään terveellisesti, ettei lapsiemme kansantalous sakkaa, kun kohta kaikki työkykyiset ovat hoitamassa meitä vanhempia. Se pieni läsnäolokin tekee ihmeitä.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

Pohdin että unohtaako sari nyt oleellisen asian hoitaja mitoituksen laki testeissä? Eikö tekstissä näy se miten Kokoomus joutui myöntymään lobbaajien sormissa. Ja median mukaan muutosta ei tullut siihen torsoksi jo tiedettyyn lakitekstiin. Hoitotyössä on oltava siihen koulutettu työryhmä ja avustavissa tehtävissä on eri ryhmä. Joten jos todella on asiasta huolissaan niin voisiko se puolue joka lakitekstin on rikkonut torsoksi tehdä siihen korjausta. Samalla myös hyvä muistaa että Keskustan ja Kokoomuksen yhteistyö ajoi myös kotihoidon karille. Joten ei muuta kuin korjaamaan itse aiheutuneet virheetön.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Kokoomus jatkaa työtään oppositiossa sen eteen, että vanhuspalvelulakia tiukennetaan niin, että inhimillinen ja hyvä hoito voidaan turvata kaikille ikäihmisille oikea-aikaisesti."

Miten kokoomus tekisi tämän yrityksiä velvoittavaksi?

Mitä tulee Kiurun jutusteluihin,niin maan tavan mukaan ne voi selittää kompromissille.

Timo Virtanen

Kiurun puheet ovat vain puheita. Niitä ei ole syytä ottaa kovin vakavasti. Edellisen kerran minusteriksi niin tullessaan lupasi laskea vuokria. Kaiken aikaa ovat niin nousseet. Hyvin suurelta osin juuri yhteiskunnan toimien johdosta. Veroja ja pakollisia maksuja on korotettu, jotka kaikki nostavat asumisen kustannuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut