Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verokurittaminen lopetettava

Keskituloisten kurittamista ja heidän ylikireää ansiotulojen verotusta on välttämätöntä hellittää. Tulevan eduskuntakauden painopiste on oltava keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verotuksen kohtuullistamisessa. Keskituloiset ovat hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka eikä heillä voi maksattaa kaikkea. Työn ja eläkkeiden verotusta on maltillisesti kevennettävä ja ostovoimasta on huolehdittava. Tämä on erityisen tärkeää lähes sietämättömän korkeiden asumisen ja elämisen kustannusten Helsingissä. Tavallisella helsinkiläisellä on oltava mahdollisuus asua kotikaupungissaan.

 

Veropolitiikassa on syytä katsoa naapurimaa Ruotsia. Keskipalkkaa verotetaan Ruotsissa keveämmin kuin Suomessa ja Ruotsissa progressio kiristyy suuremmilla tulotasoilla kuin Suomessa.

 

Pienten palkkojen verotus on Suomessa jo hieman eurooppalaista keskitasoa kevyempää. Sen sijaan verotus kiristyy hyvin nopeasti palkansaajan tulojen noustessa, kun korkeat marginaaliveroprosentit iskevät lisäansioiden ja uralla etenemisen kannustimiin.

 

Esimerkiksi 2 720 euroa kuukaudessa ansaitsevan tienatusta lisäeurosta 47,2 senttiä vie verokarhu. Yli 50 prosentin marginaaliveroaste nousee jo 3 920 euron kuukausipalkalla. Karmaisevat luvut kertovat, että veropolitiikan painotuksen on oltava keskituloisissa ja progression keventämisessä. On täysin kaupunkilaisjärjellä vastaista, että lisätulojen tai paremmin palkatun työn hankkimisesta rangaistaan. Työn verotuksen keventäminen on täysin välttämätöntä työllisyyden ja kannustimien vahvistamiseksi.

 

Suomessa kuten muuallakin Euroopassa veropolitiikka on viime vuosina kääntynyt talouskasvua ja työllisyyttä tukevampaan suuntaan. Tätä kestävää linjaa on välttämätöntä jatkaa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen hellimä veronkiristysohjelma, jossa on listaamattomien yritysten veronkiristys, yrittäjävähennyksen leikkaus ja monia muita veronkiristyksiä, olisi työhön ja yrittämiseen perustuvalle suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle myrkkyä. Suomen on visusti varottava hallitusta, joka murentaa Suomen kilpailukykyä ja työllisyyskehitystä.

 

Vastaanotan mielelläni palautetta ja ajatuksia. Olen tavattavissa Kolmen sepän patsaalla maanantaina 8.4 kello 16-17 ja perjantaina 12.4 kello 16.30-17.30. Tervetuloa tapaamaan.

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

kolmen lapsen äiti

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos jokin Kokoomuksen vaaliteemoissa joka ikinen kerta tympäisee pahasti, on tämä viime metreillä seinälle nostettu jättijuliste :
"Lisää rahaa keskituloisille ! "

Sitähän tuo käytännössä tarkoittaa ja uskoo , että viime hetkellä ihminen valitsee välittömän oletetun käyttörahan lisäyksen mukaan.
Nyt on vielä muistettu köyhyydessä elävät eläkeläismassat.
(Jotka edes hirveästi eivät veroja maksa.)

Kummallekaan ryhmälle ei tietysti kerrota, mitä verotuksen jättikeventäminen heiltä veisi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Rinteen esittämä veromalli on paljon oikeudenmukaisempi, kuin Kookomuksen ajaama. Kokoomus käyttää ihmisiä harhauttamalla veroimallistaan nimeä "Haittavero" kun oikea nimi on tasavero. Kokoomus pyrkii kaikein keinoin suuntamaan verotusta pois progressiivisesta verotuksesta, hyvätuloisia suosivaan tasaveroa kohti. Tähän harhautukseen ei keski-ja pienituloisten ole syytä lankea.

Toimituksen poiminnat

Sivut