Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Nollatoleranssi naisten syrjinnälle työmarkkinoilla

Niin kauan, kun naisista aiheutuu työnantajalle enemmän kustannuksia kuin miehistä, jatkuu naisten syrjintä työmarkkinoilta. Tämä näkyy ja tuntuu kovalla tavalla naisten palkassa sekä työsuhteissa pätkätöinä ja esteinä edetä uralla. Vanhemmuuden kustannuksista aiheutuva ”äitiriski” näkyy naisvaltaisten yritysten kannattavuudessa ja työllistämismahdollisuuksissa. Tähän ei Suomella ole varaa. Tarvitsemme kipeästi jokaisen työpaikan ja yrityksen sekä työmarkkinoilla naisten osaamisen täysimääräisesti käyttöön.

 

Suomessa naisten palkkakehitys laahaa edelleen miesten perässä. Samasta työstä ei makseta naisille samaa palkkaa kuin miehille. Pelkkä perhevapaauudistus ei riitä vaan tarvitaan myös muita vaikuttavia toimia työelämän tasa-arvon vahvistamiseksi. Toistan vaateeni vanhempainvakuutuksesta. Vanhempainvakuutus korvaisi vanhemmuudesta aiheutuvat kustannukset yhteisestä potista ja näin edistäisi mittavasti naisten tasa-arvoista asemaa työmarkkinoilla. Ei ole tätä vuosisataa, että ylläpidämme järjestelmiä, jotka suosivat miesten palkkaamista ja naisten syrjintää työmarkkinoilla. Vanhempainvakuutus poistaisi sen epäkohdan, että naisten työnantajat kantavat yksin suurimman vastuun vanhempainvapaiden kustannuksista. Vastuu on kannettava yhdessä. Esimerkiksi Ruotsissa vanhempainvakuutuksella vanhemmuuden kustannuksia jaetaan osapuolten kesken. 

 

Nykyisin työnantajalle kustannukset ovat sitä suurempia, mitä parempi palkka äitiyslomalle jääneelle työntekijällä on. Tällaiset epätasa-arvoiset rakenteet on purettava. Pelkkä perhevapaauudistus ei poista äitiriskiä eli sitä, että työnantajalle naisen palkkaaminen on riski saada lisäkustannuksia. On tasa-arvon irvikuva, että edelleen työmarkkinoilta sukupuoli on miehelle bonus ja naisille riski. 

 

Useissa työehtosopimuksissa on säädetty työnantajan velvollisuus maksaa täyttä palkkaa äidille äitiysrahakauden ensimmäisen kolmen kuukauden ajan. Niin kauan kuin työnantaja ei saa tästä täyttä korvausta, naisen palkanneen työnantajan asema on heikompi suhteessa miehen palkanneeseen. 

 

Itsenäinen vanhempainvakuutus parantaa korvausjärjestelmän läpinäkyvyyttä: sen myötä tulisi selkeästi esiin se, millaisia kustannuksia vanhempainetuuksista työnantajalle ja palkansaajalle tulee.

 

Tällä hetkellä vanhempainetuudet maksetaan sairausvakuutuksen kautta. Vanhemmuus ei kuitenkaan ole sairaus ja vanhempainetuudet myös määräytyvät eri tavalla kuin sairauspäivärahat. Vanhempainetuuksista tulee muodostaa itsenäinen vanhempainvakuutus.

 

Vanhempainvakuutus myös mahdollistaa vanhempainetuuksien itsenäisen kehittämisen, kuten rahoitusosuuksien muutokset. Kaikki työnantajat, työntekijät ja yrittäjät osallistuvat yhdenvertaisesti edelleen vanhemmuudesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Vähimmäisetuudet kustannetaan valtion rahoituksella.

 

Viisas työnantaja ottaa käyttöön tasa-arvoisen johtamiskulttuurin, johon kuuluvat kannustava ja tasavertainen suhtautuminen sekä miesten että naisten työuriin ja perhevapaisiin. Fiksu työnantaja huolehtii, ettei perhevapaista ole turhaa haittaa urakehitykselle käyttää niitä sitten isä tai äiti. Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet vanhemmuudessa isät ja äidit. 

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

kolmen lapsen äiti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

"Samasta työstä ei makseta naisille samaa palkkaa kuin miehille."

Kerrotko Sari esimerkin?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Olisin kanssa kiinnostunut kuulemaan.

Jos esimerkissä käytettäisi saman alan työntekijää samalla kokemuksella .
Mielellään vielä samasta firmasta, koska eri firmoissa voi olla eroja palkkatasossa. Tosin tuo ei ole välttämättä noin, koska palkkaus voi olla suoraan TES:stä.

Jos kansanedustaja tällaisia väitteitä esittää julkisesti, niin häneltä on vähän enemmän oikeus vaatia perusteluita, kuin perus nettipalstojen trolleilta.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

Minusta tämä asia joka ei pidä ollenkaan paikkaansa. Olen itse sosiaali ja terveyslan työntekijä ja ei minulla ole palkassani mitään etua sukupuolini vuoksi. Ja sitten ongelmaan perhe maksaa laskut rahalla ja se laskupino ei kysele että onko nyt raha tienattu tasa-arvoisesti.

Se työnantaja, joka ymmärtää perheen hyvinvoinnin suoraan tuottavuuteen kannustaa perhettä viettämään aikaa yhdessä ja olemaan myös niillä perhevapailla. Ja sitten siitä perhevapaamallista minusta tässä on suuri vaara sille että valtio alkaan jälleen kerran ohjaamaan lapsia hoitoon liian pienenä ja liian suurin ryhmiin jne. Toivon todella seuravaa hallitusta ajatellen että se luo myös edellytykset hoitaa lapset kotona mikäli perhe niin tahtoo. Myös perhe kuluttaa ja ostaa pienten lasten ollessa arjessa. En pidä oikeana tapana että kodinhoidontuki on pieni siitä syystä , että lapsi pitäisi viedä hoitoon- vähän kuin salaisesti pakotettuna. Tässä on arvovalinta kysymyksestä kyse ja siitä nähdäänkö suomessa lapsiperheet ollenkaan Suomen tulevaisuutena?

Myös Jordan B Peterson on rikkonut tämän palkkaukseen liittyvän myytin. Petersonin mukaan, miehet ja naiset ovat erilaisia - mies pyrkii automaattisesti työhön missä tietää että osaminen ja palkkaus on oikeudenmukainen ja uskaltaa myös pyytää lisää palkkaa. Naisella taas on sovittelevampi tapa ottaa matalamman palkan ja ei pyydä lisää. Myös ammattiliitoissa tämä näkyy Rakennustuote teollisuudessa tehdas pysähtyy ja sopimus saadaan aikaiseksi. Sosiaali ja terveys puolella pahin oli valmis paikallinen sopimus laadittuna työnantajan toimesta suurin osa allekirjoitti sopimuksen vaikka mitään neuvotteluja ei edes käyty.

Joten naiset menkää lakkoon ja kaikki saa saman palkan. Kun jörjestäydytään siinä ollaan yhtä mieltä jotta saadaa oikea sopimus.

8 kk kotona kodinhoidon tuella ollut 3 lapsen isä.

Anna Sillanpää

Valitettavasti kyse ei ole pelkästään äitiysvapaista vaan paljon vakavammista asioista, ainakin teknologiateollisuudessa.

Aiheesta on vaikka kuinka paljon tutkimuksia, syrjintä on hyvin yleistä. Esim. 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan 30% naisista oli kokenut syrjintää edellisen vuoden aikana. Suomessa ei ole teknisillä aloilla yhtään teknisen korkeakoulutuksen omaavaa naista esim. suuremman yrityksen hallituksessa vaikka miehiä on kuinka paljon. Ylemmässä keskijohdossakin erittäin vähän. Ulkomailla näitä on vaikka kuinka paljon. Esim. suomalaisessakin yrityksessä joka on ollut vuosikymmeniä Suomessa ja paljon vähemmän aikaa muissa maissa niin ulkomaisia naisia on vaikka kuinka paljon hallituksessa ja ylemmässä johdossa, ei pelkästään länsimaisia vaan myös esim. kiinalaisia ja intialaisia. Firmassa voi olla vain kourallinen naisjuristeja mutta heitäkin on enemmän korkeammassa asemassa kuin teknisen koulutuksen omaavia naisia vaikka näitä on ollut firmassa vuosikymmeniä satoja jossei tuhansia. Ei tarvitse katsoa kun Ruotsiin niin siellä on hallituksiin kelvannut runsaasti ruotsalaisia teknisen tutkinnon suorittaneita naisia. Venäjälläkin kauhea määrä, vaan ei Suomessa.

Olen itse ollut teknisellä alalla kohta 30 vuotta. Syrjintää olen kokenut vähintäänkin puolet siitä ajasta kun olen työskennellyt Suomessa, ulkomailla en ollenkaan vaikka olin siellä kauan sitten vuosia kahdessa eri maassa.

Suomessa syrjintä ei ole ollut vähäistä. Kerran tein ison järjestelmän tärkeintä toimintoa kun en suostunut suhteeseen esimiehen kanssa niin minut siirrettiin sivuun. Minua syytettiin esimieheni häirinnästä ja siinä meni ura ja mahdollisuus erittän isoihin optioihin. Tämän esimiehen työstä ei tullut senkään jälkeen mitään ja hänet siirrettiin sivuun. Minun urani tuhottiin turhaan. Lisäksi yritys sössi minun tekemät patenttiehdotukset jotka olisivat olleet yritykselle erittäin arvokkaita.

Eräällä toisella kerralla en saanut 5 vuoteen systemaattisti kutsuja teknisiin palavereihin jotka olennaisesti liittyivät työhäni. Jos kommentoin teknisiä asioita palaverissa en saanut sanoa edes lausetta loppuun ja kimppuuni hyökättiin todella voimakkaasti ja minulle usein huusi kaksi miestä vastaan. Valitin asioista monta kertaa mutta esimieheni ei tehnyt asialle mitään, vaikka tämä on siis työsyrjintää johon lain mukaan esimiehen tulee heti puuttua. Kun tiimini työ oli virheetöntä niin minulle sanottiin että työni oli helppoa ja sain keskinkertaisia arviointeja. Gurut joilla oli pitkä kokemus ja joiden alueella oli montakymmentä virhettä saivat erinomaiset arvioinnit, vaikka heillä oli virheitä niillä alueilla joissa minulla ei ollut ja he olivat tehneet niitä paljon kauemmin.

Myöhemmin kun siirryimme uudempaan tuotteeseen minä olin ainut jonka työ typistettiin minimiin. Tämä vaikka minulla oli 10 vuoden kokemus näistä asioista jota muilla ei ollut. Minulle ei kerrottu edes suoraan titelini muuttamista vaan minulle kerrottiin tietty titteli, tämä sitten muutettiin minulle kertomatta paljon vähäisemmäksi. Asiasta sain lukea puoli vuotta myöhemmin kokouksessa kalvoilta. Kun valitin asiasta mitään ei tehty paitsi jotain ihmeellistä näennäispuintia. En edelleenkään saanut tärkeitä kokouskutsuja, vaikka olin nimenomaan pyytänyt niitä ja minut oli luvattu kutsua. Edelleen minulle huudettiin jatkuvasti ja sain asiattomia kommentteja mm. esimiehiltä. Kun sitten kuitenkin sain työstäni erittäin hyvät arvioinnit muilta minun arviointiani laskettiin koska olin huutanut takaisin kun minulle oli ensin huudettu. Näille jotka olivat minulle huutaneet vuosikausia ja systemaattisesti jättäneet pois palavereista ei tullut mitään rangaistusta. Valitin HR:lle ja sitten minulle kostettiin, minulle vaan väitettiin että työni on helppoa ja sain pelkkiä alottelevia resursseja ja jouduin sopia työalueeni muiden kanssa joille oli jo paljon aikaisemmin jaettu esimiehen toimesta työt. Eli minun piti itse sopia työnkuvani kun yksikön vetäjä oli jakanut muille työt. En tietekään saanut paljon mitään ja tätä sopimista piti tehdä monta kertaa ja esimiehet vaan pyöritteli asiaa ja meni 3 vuotta ennekuin asia saatiin sovittua. Minua siis kiusattiin kolme vuotta asialla. Valitin asiasta useamman kerran esimiehilleni sekä HR:ään mutta mitään ei tehty vaikka yli 30 vuotta vanha laki vaatii yritykstä ryhtymään heti toimiin jos työntekijä valittaa syrjinnästä. Tässä järjestelmässä on sitten ollut hirvittävä määrä vikoja jotka ovat tulleet yritykselle erittäin kalliiksi, ja minut vaan siirrettiin sivuun vaikka työni oli ollut vuosikausia virheetöntä tai yksi virhe 8:ssa vuodessa. Lisäksi tuohon turhaan pyörittelyyn käytetyn ajan olisin voinut käyttää vaikka patenttien tekoon josta yritys olisi hyötynyt valtavasti, ja toki minäkin.

Samat esimiehet olivat syrjineet aikaisemmin hyvin samalla lailla ainakin yhtä toista naista joka oli myös valittanut kohtelusta esimiehille ja HR:lle mutta mitään ei tehty ja sama esimies sai jatkaa toimintaa.

Tiedän myös monta muuta tapausta teknisiltä aloilta, samastakin yrityksestä. Tämä syrjintä ei ole mitenkään vähentynyt viime aikoina, paremminkin moni sanoo että on kasvanut. Se on ainakin selvä, että meidän työsuojelulait on vitsi. Korkeakoulualoilla eteneminen tapahtuu usein pieninä askelina, joista jokaisesta erikseen ei voi lähteä oikeuteen. Syrjintärikokset vanhenevat nopeasti ja systemaattisesti hitaasti tapahtuvasta syjinnästä jolla on iso vaikutus urakehitykseen ja palkkaukseen, ei saa yritystä oikeuteen.

Usein myös suunnilleen kaikki tärkeät toimet jaetaan hyvä veli verkoston kautta ja kuinka ollakaan, ne menee miehille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut