Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Kissat ansaitsevat rekisterinsä

Eduskunnan eläinsuojeluryhmämme pitkäaikainen tavoite on täyttymässä, kun maa- ja metsätalousministeriö on saanut valmiiksi selvityksen virallisen koira- ja kissarekisterin perustamisesta. Rekisteri tullaan perustamaan ja koirien rekisteröinti tulee pakolliseksi vuonna 2022. Olen tyytyväinen siitä, että rekisterin edellyttämä lainsäädäntötyö käynnistetään jo tämän vuoden aikana. 


Rekisteröinnin myötä eläimelle asetetaan mikrosiru, jonka tiedot on kirjattu rekisteriin yhdessä omistajatietojen kanssa. Tunnistusmerkinnän säätäminen pakolliseksi on merkittävä askel lemmikeiden paremman terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Uudistuksella haluamme erityisesti ehkäistä pentutehtailua, lemmikeiden laitonta maahantuontia, sekä helpottaa irrallaan tavattujen lemmikeiden palauttamista omistajalleen.

 

Tärkeä tavoitteeni on ollut, että rekisteröinti tulee pakolliseksi myös kissojen osalta. Lemmikkieläimen heitteille jättö on laiton ja rangaistava teko, mutta kissojen kohdalla syyllisiä saadaan todella harvoin vastuuseen teoistaan. Tämä johtuu siitä, että ilman tunnistusmerkintää kissaa on käytännössä mahdotonta yhdistää sen omistajaan. Ongelmallista kissojen vapaana kulkeminen ei ole pelkästään kissojen oman turvallisuuden vuoksi mutta myös luonnon monimuotoisuuden kannalta luonnonvaraisten eläinten pesimäaikaan. Luonnonvaraisten eläinten pesimärauha turvataan koirien ja kissojen kiinnipitämisellä erityisesti kiinnipitoaikana. On huomion arvoista, että vapaana olevat kissat ja koirat saattavat tappaa myös uhanalaisia eläinlajeja.

 

Vuosittain noin 10 000 kissaa toimitetaan löytöeläiminä löytöeläintaloille. Näistä valitettavasti vain harva löytää takaisin omistajansa luo. Nämä eläimet sijoitetaan uuteen kotiin tai joudutaan lopettamaan. Eläinten kärsimyksen lisäksi heitteille jätöstä aiheutuu merkittäviä taloudellisia kustannuksia. Eläinsuojeluyhdistykset ja vapaaehtoiset tekevät mittaamattoman arvokasta työtä löytöeläinten hyväksi. Irrallaan kulkevien eläinten on tutkimuksissa havaittu palautuvan omistajilleen paremmin, jos niillä on näkyvä tunnistusmerkki, esimerkiksi kaulapanta, jossa on omistajan yhteystiedot.

 

Koirien rekisteröinti on säädetty pakolliseksi jo lähes kaikissa muissa EU-maissa ja tunnistemerkinnän vaatimuksesta on säädetty vielä kattavammin. Kissoilla rekisteröinnistä on säädetty useassa eri maassa, Ranskassa on toiminut koko maan kattava kissojen rekisteri vuodesta 2012. Suomen on syytä pikimmiten päivittää lainsäädäntönsä eläinten tunnistusmerkinnän osalta eurooppalaiselle tasolle.

 

Eduskunnassa käsittelemme hallituksen esitystä eläinten hyvinvointilaiksi. Uudistuksessa modernisoidaan vuodelta 1996 oleva laki vastaamaan eläintenpidolle ja lainsäädännölle nykypäivänä asetettavia vaatimuksia. Eduskunnassa olevan lakiesityksen puutteet on korjattava. Olen tyytyväinen siitä, että uudistuksen myötä otetaan huomioon uusin tutkimustieto eläinten tarpeista ja hyvinvoinnin vaatimuksista.

 

Valtakunnallisena löytöeläinpäivänä lauantaina 2.3 klo 12.30-13.30 olen mukana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESY:n avoimissa ovissa (Yhdyskunnantie 11, 00680 Helsinki). Tervetuloa tutustumaan HESY:n tekemään tärkeään työhön sekä löytöeläimiin.

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

Eduskunnan eläinsuojeluryhmän ja Hesyn jäsen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta kissarekisteristä voisi tehdä vaaliteeman. Meinaan, että kun taitetaan peistä siitä tuleeko ilmastonmuutosvaalit, mamuvaalit, raiskausvaalit, vanhustenhoitovaalit j.n.e. Toki lisäksi siihen voisi peräänkuuluttaa kissanristiäisiä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mieleeni on tullut myös ehdottaa, että näitä vaaleja kutsuttaisiin etuliitevaaleiksi tai propagandavaaleiksi; propagandastahan noissa etuliitteissä on kysymys kun eduskuntavaalit yritetään kutistaa yhden asian vaaleiksi.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Minä taas peräänkkuulutan että jokaiselle kollille rekisteröidään oma mirri.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Lemmikkieläimen heitteille jättö on laiton ja rangaistava teko...

Vuosittain noin 10 000 kissaa toimitetaan löytöeläiminä löytöeläintaloille... Nämä eläimet sijoitetaan uuteen kotiin tai joudutaan lopettamaan. Eläinten kärsimyksen lisäksi heitteille jätöstä aiheutuu merkittäviä taloudellisia kustannuksia."

Tiesitkö, että vuosittain noin 10 000 000 afrikkalaista ihmistä kuolee nälkään samalla kun huomattava osa Afrikan alueella kalastettavasta kalasta menee eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten kissojen ja koirien syötäväksi?

Mutta tuosta ei nosteta haloota, koska se on tuottoisaa bisnestä eikä "markkinatalouden näkymätön käsi" ole juridinen henkilö, jonka voisi haastaa oikeuteen kansanmurhasta syytettynä. Tämä on juuri sitä "länsimaisen arvoyhteisön" palvomaa markkinatalousvapautta.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Suurin osa kaupoissa myytävästä kissanruoasta(erityisesti kalleimmista) tuotetaan Kiinassa ekologiseti ja eläimiä hyvin kohdellen. Myös hiilidioksidipäästöt ja rahun tuotanto ovat kestävällä pohjalla. Onnelliset kissat saavat liharuokaa parhaassa tapauksessa merkittävästi enemmän kuin vanhainkodin asukkaat.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En ihan ymmärrä miten siru mirrissä estäisi omistajaansa pitämästä sitä vapaana.

Lasketaanko viikkoja vai kuukausia mirrirekisterin perustamisesta siihen, että katit menevät verolle?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Älä nyt Janne kysele epäolennaisia.

Nyt on kokoomuksella kovat piipussa ja täytyy haalia kaikki mahdollinen kissojen omistajista lähtien raapustamaan ääni kokoomukselle.

Ei näitä rekisterejä kukaan enää toukokuussa muistele.
Puhumattakaan että joku maksaisi jonkun sirun asennuksista tai vastaavasti kotikissan lapselle syntymäpäivälahjaksi ostava sellaisen perään kyselisi.

Noh... parempi se kuitenkin että energia menee tällaisiin, kuin sen valinnanvapauden pakottamiseen SOTE:en.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pahimmassa tapauksessa joku kissanomistaja saattaa jopa jättää sirun asentamatta. Silloin laiminlyöntiä ei voida yhdistää keneenkään, joten rangaistustakaan ei tule.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei sitten terveydenhoidon maisterilla ole parempaa tekemistä..Suomessa on 100 000 lasta ja nuorta syrjäytettynä,8000 koditta ,500 perhettä koditta ja terveydenhoidon maisteri puuhastelee kissojen parissa.

VMP.Tämä on sitä tasoa johon rouvakerholaisten aika ja verorahat uppoavat.Johan tässä maassa nyt elukat hoidetaan paremmin kuin ihmiset.Lapset ja perheet,vanhukset ja sairaat ovat kokoomukselle rasite ja KAUPPATAVARAA.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Blogissa esitetyt asiat ovat mainio esimerkki täysin umpikahelista toiminnasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut