Vihdoin kaikki korkeakouluopiskelijat pääsemässä YTHS:n piiriin

Hyväksyimme tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa mietinnön hallituksen esityksestä laiksi korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta. Lain myötä ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät vihdoinkin Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden piiriin. Kaikille korkeakouluopiskelijoille yhteinen YTHS tuo korkeakouluopiskelijat viimein tasa-arvoiseen asemaan opiskeluterveydenhuollossa. 

 

Opiskeluterveydenhuoltoa koskevan lain eteneminen on mittava terveysloikka. Olen iloinen, että tämä Kokoomuksen ja opiskelijajärjestöjen pitkäaikainen tavoite etenee. Seuraavaksi mietintö siirtyy eduskunnan istuntosalin päätettäväksi.

 

Tähän mennessä AMK-opiskelijoiden terveydenhuolto on ollut kuntien vastuulla ja palveluissa on ollut paikoin suuriakin paikkakuntakohtaisia eroja ja puutteita.

 

Olen erityisen tyytyväinen lakiesityksen rahoitusratkaisuun, joka turvaa korkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaiset palvelut. Uudistuksen tavoitteena on turvata korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelut valtakunnallisesti ja parantaa palveluiden laatua sekä saatavuutta.

 

Uudistuksen myötä Kela vastaisi korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämisestä ja YTHS:n palveluiden tuottamisesta. Uudistuksessa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto rahoitetaan suurilta osin valtion varoista (77%) ja neljäsosa palveluista rahoitetaan opiskelijoilta perittävillä pakollisilla terveydenhuoltomaksuilla (23%).  

 

YTHS:n palvelut tavoittavat opiskelijat hyvin ja ne on suunniteltu opiskelijoiden tarpeita ajatellen. YTHS:n työ on vaikuttavaa ja parantaa opiskelijoiden hyvinvointia. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön suurin etu on se, että siellä on paras opiskelijoiden terveyden edistämistä koskeva osaaminen. YTHS kerää ajankohtaista tietoa korkeakouluopiskelijoiden terveydentilasta sekä esimerkiksi liikuntaa, mielenterveyttä ja alkoholinkäyttöä koskevista tottumuksista. YTHS tuntee hyvin opiskelijoiden terveysongelmat sekä erityispiirteet ja kykenee vastaamaan opiskelijoiden palvelutarpeeseen tehokkaammin kuin yleinen julkinen terveydenhuolto.

 

Korkeakouluopiskelijat ovat Suomen tulevaisuuden osaajia. Heidän työ- ja opiskelukyvystään huolehtiminen, kohdennetut palvelut ja oikea-aikainen hoitoon pääsy ovat valtavan tärkeitä asioita koko kansakunnalle. Kun ongelmiin pystytään puuttumaan ajoissa ja jopa ennaltaehkäisevästi, ollaan oikealla tiellä. YTHS on osoittautunut tässä erinomaiseksi toimijaksi. Jatkossa on tärkeää, että YTHS:ssä panostetaan entisestään terveydenedistämiseen ja opiskelijoiden liikunnan lisäämiseen.

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

kolmen lapsen äiti

sarisarkomaa
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kolmen nuoren äiti, THM, intohimoinen Itämeren suojelija ja lenkkeilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu