Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Hyvä ja inhimillinen vanhustenhoito on arvokysymys

Jokaisen ikäihmisen on voitava luottaa siihen, että hän saa laadukasta hoivaa ja inhimillisen kohtelun. Viime eduskuntakaudella Kokoomuksen Risikon alulle laittama vanhuspalvelulaki oli edistysaskel, mutta lain hyvät tavoitteet eivät kaikkialla toteudu riittävällä tavalla. Siksi linjasimme ennen joulua hyväksytyssä kokoomuksen seniorikannanotossa, että vanhuspalvelulakia on tiukennettava.

 

Esitimme vanhuspalvelulain sitovuuden lisäämistä ja sen osana hoivatakuuta, jotta hyvä hoito ja inhimillinen kohtelu toteutuisi yhdenvertaisesti jokaisen vanhuksen osalta. Hoivatakuu toisi nykyistä sitovammat määräajat hoitoon pääsyyn, riippumatta hoitopaikasta tai siitä, onko vanhuksella hänen oikeuksistaan huolehtivia omaisia. Vanhuspalvelulaki on kokonaisuutena arvioitava ja tehtävä kunnollinen remontti. Vanhusten palvelujen rakenteet, toimintatavat, valvonta ja henkilöstön määrä on laitettava kuntoon.

 

Oppositio on esittänyt mekaanista 0,7 hoitajamitoitusta pelkästään ympärivuorokautiseen hoitoon ja jättänyt kylmästi syrjään sen vakavan tosiasian, että myös kotihoidossa on huutava pula hoitajista. Kotihoidon varassa olevien ikäihmisten kunto on entistä huonompi ja yhä useampi heistä on muistisairas. Vuoden 2018 THL:n vanhuspalvelujen tila -kysely kertoo, että kotihoidon päivittäinen asiakasmäärän on kaksinkertaistunut parissa vuodessa. Kokoomus haluaa huolehtia siitä, että hoitajia on riittävästi myös kotihoidossa ja omaishoitajien tukena.

 

Opposition lakiesitys hoitajamitoituksesta on ikäihmisten hoivaa eriarvoistava, ja puolet vanhuspalveluja käyttävistä ikäihmisistä on sivuutettu kokonaan. Yksittäisenä toimena opposition esitys pakottaisi kunnat siirtämään henkilöstöä ympärivuorokautiseen hoitoon jo nyt tiukalla olevista kotihoidon palveluista. 

 

Hoitajapula on vakava tosiasia jo nyt koko vanhustenhuollossa. Kokoomus haluaa kantaa vastuuta kaikista ikäihmisistä riippumatta siitä, millaisten palveluiden piirissä he ovat. Myös hoiva-alan houkuttelevuuden ja työhyvinvoinnin lisäämiseen tarvitaan ripeitä toimia. Koulutusmääriä on niin ikään arvioitava uudelleen.

 

Vanhusten hoidossa hoitajana työskennelleenä tiedän, että vanhusten palveluihin tarvitaan lisää hoitajia. Hyvässä hoidossa koulutettujen hoitajien määrä on mitoitettu hoidettavien ihmisten hoidon tarpeeseen eikä yhteen lukuun. Jo kaupunkilaisjärkikin sanoo, että jokaisen ikäihmisen hoidon tarve on erilainen.

 

Kokoomuksen kanta on selkeä. Hoitajia on lisättävä sinne, missä ihmisen hoito sitä edellyttää. Kokoomuksen ehdottaman valtakunnallisen hoitoisuusmittarin avulla on mahdollista huomioida vanhusten yksilöllisen hoidon, hoivan ja kuntoutuksen tarve. Henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan siten kohdentaa hoidettavien hoidon tarpeen ja muiden mitoitukseen vaikuttavien tekijöiden mukaan.

 

Keskiviikkona käydyssä välikysymyskeskustelussa vanhusten hoidosta oppositiosta irvailtiin vanhuksen toimintakykyä kartoittavaa hoitoisuusmittaria verraten sitä kuumemittariin.

 

Tällainen väheksyvä puheenvuoro on hoitoalan ammattilaisten näkökulmasta loukkaava. Hoitoisuusmittari on oikea, tutkittuun tietoon pohjautuva työkalu, jota käytetään jo monessa sairaanhoitopiirissä. Nyt se pitää saada valtakunnalliseksi. Tämä lisäisi vanhusten yhdenvertaisuutta, kun vanhuspalvelulaissa ohjattaisiin selvittämään palvelun tarve jokaisen ikäihmisen kohdalla. Niukat hoitajavoimavarat on kohdennettava ihmisen hoivan tarpeen mukaan.

 

Kannan erityistä huolta ikäihmisistä, jotka joutuvat jäämään kotiin neljän seinän sisään. Liikkumattomuus romahduttaa nopeasti ikäihmisen toimintakyvyn. On sietämätöntä, että usein kotihoidon piirissä olevan ikäihmisen kodin matot viedään ulos useammin kuin ihminen itse pääsee ulkoilemaan.  Mahdollisuus ulkoilla halutessaan, kuntouttavat palvelut ja toimintakyvyn säilyttäminen on oltava osa kaikkia vanhusten palveluja yhteistyötä tehden järjestöjen ja omaisten kanssa. Jokaisella ihmisellä on oltava mahdollisuus elää turvallista ja omannäköistä elämää iästä tai sairaudesta riippumatta.

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

röntgenhoitaja & terveydenhuollonmaisteri

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Voiko kansanedustaja olla niin tyhmä, että kuvittelee tuo 0,7 olevan maksimi. Kyllä te nyt olette sellaisessa sopassa, että viisainta olisi olla hiljaa koko asiasta.

0,7 on alaraja ja sen jälkeen voidaan määritellä suurempia lukuja tuolla hoitoisuusmittarilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Valitettavasti vasta sitten kun on saatu koulutettuakin lisää hoitajia, blogitekstissäkin lukee että on hoitajapula.

IL: Karut faktat: Kuka sinua hoitaa vanhana?

Hoitajapula pahenee, eikä alan opiskelijoita kiinnosta vanhustenhoito.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016041821433754

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Nyt en jotenkin ymmärrä tätä tämänpäiväistä luottamusäänestystä:

Hallituksella ei ollut yhtenäistä kantaa vanhusten hoitoon eikä vanhusasiain valtuutettuun, mutta hallitus nyt kuitenkin sai luottamuksen. Mille hallitus sai sen luottamuksen? Sillekö, että se saa olla asiassa eripurainen?

Mites' jos vastaava tilanne tulee sote-äänestyksessä eteen? Hallitus on sotesta erimielinen ja sitten kuitenkin hallitus saa luottamuksen asiassa? Ja sote menee läpi?...

Valistakaa minua tässä asiassa, nyt en ymmärrä.

Samuli Karjalainen

Hallituksella on enemmistö. Oikeaa porukkaa äänestämällä voi vaikuttaa vanhustenhoitonn.

Matti Simonaho

Arvoisa Kansanedustaja Sari Sarkomaa, "Petteri käski katsomaan peiliin!"

Ok. Tehdään niin.

"Joka neljäs nuori kärsii mielenterveysongelmista ja myös lasten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet."

35% - 40% siitä mitä lapsen/nuoren on tiedettävä, siitä lapsella/nuorella ei ole koskaan mitään hyötyä yksityis- ja/tai työelämässään. 35% - 40% on ylimääräinen psyykkinen rasite jota ilman lapset/nuoret voivat huomattavasti paremmin. 35% - 40% on valtava määrä aikaa, energiaa ja varoja jotka menevät "Kankkulan kaivoon". 35% - 40% koulutuksen kokonaisbudjetista, kaikkine seuraamuksineen, on valtava ylimääräinen kustannus yhteiskunnalle.

Riippumatta siitä mitä puoluetta on, "oppi tekee kaltaisekseen". Kun tuo 35% - 40% seuraamus pääsee vaikuttamaan elinympäristössä ja yhteiskunnassa, niin ajan myötä sen vaikutus näkyy niin lasten kasvatuksessa kuin vanhusten hoidossakin - ja kaikessa niiden välillä. Jopa yritystoiminnassa. Siinä ollaan tänään.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa "terveydenhuollon maisteri, kolmen koululaisen äiti, intohimoinen Itämeren suojelija, lenkkeilijä ja leipoja"

Jokainen aikuinen voi arvioida kuinka paljon siitä mitä on tiedettävä koulussa, on sellaista jota ei ole koskaan ole tarvinnut yksityis- ja/tai työelämässään.

Tuosta "Itämeren suojelusta" : Kuinka estämme merialueen - joka Suomesta katsottuna on lounaassa - maan nousun? Kannattaisko käyttää "itämeren" sijasta "Baltian meri"? Keski-Suomesta joutuu soutamaan aika kauas itään päin, ennen kuin ITÄmeri tulee vastaan. :)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

HS 8.2.2019: "Kuukausi sitten aloittaneen Attendon hoivakodin toiminnasta jo kriisikokous – Viranomaiset selvittävät vanhusten turvallisuutta Alavudella

Tammikuussa avatussa hoivakodissa epäillään pulaa pätevästä henkilökunnasta. Hoivakodissa on ollut kuolemantapauksia, joiden yhteyttä hoidon tasoon ei vielä tiedetä.

Aluehallintovirasto selvittää parhaillaan Alavudella, onko hoivayritys Attendon Pelimanni-hoivakodissa asuvien vanhusten turvallisuus vaarantunut.

Tammikuussa avatussa hoivakodissa selvitetään, onko siellä töissä riittävästi osaavaa henkilöstöä. Kysymys on erityisesti siitä, voidaanko asukkaiden lääkintäturvallisuus varmistaa.

Hoivakodissa on ollut sen kuukauden aukiolon aikana kuolemantapauksia, mutta niiden yhteyttä hoivaan ei tiedetä. Sitä kuitenkin selvitetään.

”Epäilyt kohdistuvat samantyyppisiin asioihin kuin hoivakoti Ulrikassa Kristiinankaupungissa. Selvitys on intensiivisesti päällä ja se koskee tässä ja nyt -tilannetta”, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson sanoo." - - ks. koko artikkeli alta:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005994446.html

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ensinnäkin ajatus siitä, että rahat tähän tarkoitukseen olisivat suoraan pois kotihoidosta, on erikoinen. Arvovalinnoilla voidaan kyllä ottaa rahaa muualtakin säilyttäen kotihoidon taso.

Toisekseen Kokoomus jatkaa sen vastustamista, että laissa olisi joku yksikäsitteinen velvoite, jonka rikkominen olisi vakavampi asia. Kaikenlaista henkilökohtaista mitoitusta yms laatukriteerejä tarjotaan tilalle, mutta ne ovat vaikeasti mitattavia ja/tai vaikeasti lakiin kirjattavia sekä valvonta on hankalaa.

Josta tullaan kolmanteen kohtaan. Tämä hallitus, jossa Kokoomus on mukana, perui edellisen hallituksen päätöksen kunnilta vaadittavasta asiantuntemuksesta vanhustenhoidon osalta. Kauppalehti kertoo:

"Edellishallituksen antaman vanhuspalvelulain mukaan kunnalta edellytettiin vastuutyöntekijää hoitamaan vanhuksen asioita niin hoitoon kuin etuuksiin liittyvissä asioissa. Lisäksi laki listasi ne ammattialat, joista kunnilla piti olla vanhustenhuoltoa varten erityisasiantuntemusta. Näitä olivat esimerkiksi geriatria, vanhusten lääkehoito, ravitsemus ja monialainen kuntoutus. Sipilän hallitus päätti kuitenkin kumota mainitut lainkohdat."

Eli ajatte henkilökohtaisesti määriteltäviä kriteerejä samaan aikaan, kun vähennätte erityisasiantuntemusta, joita tarvittaisiin niitä määrittelemään????

Haluat lakia tiukennettavan, kun juuri höllensitte jo tehtyä edellämainitulla tavalla?

Hölmöläisen hommaa. Vai onko ajatus, että palveluntarjoaja itse määrittelee tarpeen, joka taas olisi aika erikoista?

Melkoisia ristiriitoja näissä touhuissanne. Tuntuu olevan paniikki päällä...

PS. Eikö riittäisi, että nämä jo Iltalehdessä alunperin julkaistut poliitikoiden blogit olisi siellä eikä jaossa myös poimintoina? Menee jo almamedialta melkoiseksi valikoitujen poliittikkojen tukemiseksi.

https://blogit.iltalehti.fi/sari-sarkomaa/2019/02/...

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Seliseli nyt kun kokoomuksella on housut sitä samaa täynnä! Teillä on ollut valta ja vuosia aikaa laittaa asia kuntoon mutta ette ole sormeakaan liikuttanut!

"Tämä lisäisi vanhusten yhdenvertaisuutta..."

Niin, kaikki vanhukset olisivat tasavertaisesti huonossa jamassa!!!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eiköhän olisi jo aika myöntää. Suurin virhe tapahtui, kun nämä suuret toimijat päästettiin markkinoille vapaasti riehumaan. Hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluvia hoivapalveluita ei saa tuottaa vapaan markkinatalouden ehdoin.

Tämän tyyppistä sumuverhoa tullaan näkemään. Voi kiesus "pakottaisi kunnat siirtämään henkilöstöä ympärivuorokautiseen hoitoon jo nyt tiukalla olevista kotihoidon palveluista". Pelkästää se, että hoitajat saisivat tehdä sitä työtä mihin on koulutettu ei tiskaamista, ei siivoamista vapauttaa työtunteja. Palkataan apuhenkilöstöä riittävä määrä. Henkilökohtaisia avustajia. Elkää vain sanoko ettei ole rahaa.....

Ellei asia olisi vakava on aika hyvittavaa todeta, että minulla on parempi kuluttajasuoja ostaessani vaikka uuden auton kuin asikkaana Attendon hoivakodissa. Ei mitään saumaa korvauksiin tai hinnan alennuksiin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Antti, jos maksat Attendon hoitopalvelun kokonaan itse tai saat kunnalta siihen palvelusetelin, niin silloin sinua koskee kuluttajansuoja. Jos näitä sinulla ei ole, niin silloin kuluttajansuoja ei sinua koskettane.

Paitsi jos vetoat mm. perustuslain 6 §:n yhdenvertaisuuspykälään onnistuneesti, niin silloin saatat pärjätä asiassasi. "Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen" perustulain 7 §:n mukaan voi sinua myös vetoomuksessasi auttaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jeps Kirsi, näin ymmärsin kun luin blogiasi. Aika vekkulia vapaa valintaa ei käsittääkseni tulla soveltamaan hoivapalveluissa. Pitäisi selvittä mikä on omarahoitteisten osuus. Silti kiehtovaa yksikin ennakkopäätös tuon 6 pykälän mukaan.

Tästä kun juttu alkaa kiertämään Attendon pitää palkata lisähenkilökuntaa hoitamaan ulko-oven saranoita.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Palvelusetelistä ei ole hyötyä kuin varakkaille ,kun es.Mehiläisen palvelutalon kuukausi vuokra Espoossa on 1005,60 plus vesi 20 euroa ja sähkö 20 euroa päälle, euroa ja pelkkä peruspalvelupaketti,yksi ainoa lounas ja 2 kertaa kk.siivous ja pyykinpesu maksaa 495 euroa joka tulee vuokran lisäksi.Kaikki muu listalta erikseen maksettavaa.

Kauhavalla vuokra on 645 euroa plus erikseen vesi ja sähkö ja peruspalvelupaketti sama 495 euroa kk.

Ilmankos ikä-ihmiset jo monta vuotta sitten valittivat että näissä palvelutalossa asuminen maksaa omakotitalon hinnan verran vuodessa..

MUISTAKAA ETTÄ PALVELUASUMINEN ON SITÄ PERUSPALVELUA ,JOTEN JOS IKÄ-IHMINEN TARVITSEE HOIDOLLISTA TAI TEHOSTETTUA PALVELUASUMISTA OVAT HINNAT AIVAN MUUTA.

TV:ssä näkyi jokaisen poliitikon ala-arvoinen tietämys edes siitä mitä palveluja on ikä-ihmisille tarjolla kun eivät erota eri palvelumuotoja edes toisistaan.Täälläkin kirjoittaa suuri osa alan "ammattilaisia"joilla ei ole hajuakaan mistä puhuvat.Eivät tunnne lakeja ,eivätkä ole koskaan edes työskennelleet alan töissä siellä missä se todellisuus on.On sitä Kataisen 2 viikon kauppa-apulaisen duunitaustaa siellä takana todellisesta elämästä.

Eiköhän olisi aika lopettaa nämä höpötykset.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Kyse on "ARVO VALINNOISTA". Kokoomuksen arvot ovat kansainvälisyys, nuorten arabi- ja afrikkalaismisten oikeudet ja ihmisarvo Suomessa. Niihin kuluu moninkertaisesti rahaa verrattuna suomalaisten vanhusten ja lasten ja syrjäytymisvaarassa olevien suomalaisten saattamiseksi kohtuulliseen asemaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hiljaisuus vihloo korvia.....

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Hyvä kansanedustaja Sari Sarkomaa!

Ymmärrän yskän!

Onhan yksityistäjien imagon kannalta selkeästi vaarattomampaa se, että vanhus kotona kaatuessaan menehtyy esimerkiksi päävammaan, kuin että virhe tapahtuisi yksityisessä hoitokodissa vaikkapa hoitajapulan vuoksi.

Näitähän sattuu kotona jatkuvasti, eikä niitä tarvitse selitellä sen kummemmin. ”Kotona on käyty kolme kertaa, ja valitettavasti nyt potilas sattui olemaan juuri tuolla hetkellä yksin.”

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

Mietin nyt todella kovin että en ihan ymmärrä etteikö kunta tai kaupunki sitten osaa rekrytoida lisää hoitajia sinne missä niitä tarvitaan? Toisena ihmetyksenä on tämä luku 0.7 eihän se ole maksimi vaan minimi jos hoitoisuus muuttuu ikäihmisellä tehostetussa tai kotihoidossa tulee lisätä hoitajia. Nyt malli on ihan sekaisin tehdään minimillä ympäri suomea ja hoitajat uupuvat tämän työtaakan alla.Osa on lähtenut pois, kun ei pysty hoitamaan asiakkaita eettisesti ja kunnolla. Myös minä itse olen sijaisena hoivatyössä ja näen nämä muutokset työssä ja työnkuvassa sekä työmoraalissa. Kaikki nämä ovat sikin sokin levällään ja kukaan ei kanna vastuuta. Kolmantena ihmetyksenä on lakimuutos jossa leivottiin reikä siihen ketkä kaikki avustavat työntekijät mitataan hoitaja mitoitukseen. Minusta tämä kohta on asia joka pitää tarkemmin tutkia. Ei lähihoitaja ole siivooja tai pyykinpesijä? Samalla itketään, että ei ole työtä siinä on jo kaksi ammatti, jotka ovat hävinneet tämän kaikein osaa ja hoitaa lähihoitajan kuormittuessa työhön. Eli nyt kynä uudelleen käteen ja laki uudelleen valmisteluun avustavaan työhön todellisia ihmisiä työhön ja hoitajat keskittyy hoivaan. Mikä tässä on niin vaikeaa ja jos raha loppuu kunnista sitten veroja nostetaan tai jos valtion kassa on tyhjillään - turhista yritystuista KAIKKI POIS. tätäkään ei siellä saatu kuntoon, jotain kosmeettista näpertelyä tehtiin! Täällä -79 syntynyt kristitty ja olen itse nähnyt ja kuullut miten ikäihmisiä kohdellaan suomessa. Olen itse 1 vuoden osallistunut isoäidin omaishoitoon. Kaikille ikäihmisille kuuluu perustuslain ja Eu perustuskirjan mukaan kunnon hoito. Etujärjestö politiikan aika on loppunut, samoin käsittämätön veronkierto. Joka jantteri joka kuppaa rahaa maksamatta niistä veroja ulos sieltä. Kansanedustaja edustaa kansaa ei mitään terveyslan yrityksiä. #Mehiläinen#Terveystalo#Attendo#Esperi Care# Touhutalo Järkkyvää miten nöiden yritysten annetaan manipuloida demokratiaa ja päätöksen tekoa.

Toimituksen poiminnat

Sivut