Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Terveydenhuollon laatu läpinäkyväksi

Monelle suomalaiselle on varmasti hämmästyttävä tieto, että kaikki julkiset terveydenhuollon palvelun tuottajat eivät seuraa hoidon laatua järjestelmällisesti lainkaan. Kansallisen hoidon laadun seurannan ja vertailun puute on vakava epäkohta nykyisessä suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä, joka tulee pikimmiten korjata. Useat muut maat kuten Ruotsi ja Iso-Britannia ovat kehittäneet julkisia kansallisia terveydenhuollon laaturekistereitä hyvin tuloksin.

 

Neuvotellessamme tämän vuoden valtionbudjetista valtiovarainvaliokunnassa, esityksestäni sovimme määrärahalisäyksestä kansallisten laaturekistereiden pilotoimiseksi. Budjettimietintöön kirjasimme lisärahojen yhteyteen, että laaturekistereiden pilotoinnin kohteiden valinnassa on erityisesti otettava huomioon laajat kansansairaudet, kuten diabetes. Olen tyytyväinen, että THL on helmikuussa käynnistänyt lisämäärärahan turvin kansalliset laaturekisterit –pilottihankkeen, joka sisältää kuusi pilottia. Saamme vihdoin ehdotuksen siitä, miten kansalliset laaturekisterit voitaisiin Suomessa organisoida ja miten niiden ylläpito taata pitkällä aikajänteellä. 

 

Tällä viikolla THL järjesti yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa ensimmäisen terveydenhuollon kansallisia laaturekistereitä käsittelevän konferenssin, jossa minulla oli ilo olla mukana kertomassa terveiset Arkadianmäeltä.

 

Pilottien on tarkoitus jatkua vuoteen 2020. Mielestäni tavoitteena on oltava valtakunnallisille laaturekistereille pysyvä rahoitus- ja organisaatioratkaisu. Seuraavan hallituksen on tämä hallitusohjelmassaan sovittava, jotta valtiovallan tuki terveydenhuollon kansallisten laaturekistereiden kehittämiseksi on kestävä ja riittävä.

 

Terveydenhuollon kansallisten laaturekisterien päätarkoitus on lisätä potilaalle hoidosta syntyvää terveyshyötyä eli parantaa potilaiden saaman hoidon laatua, hoidon vaikuttavuutta ja potilasturvallisuutta. On myös päivän selvää, että terveydenhuollon ammattihenkilöt ja johtajat tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa laatutietoa voidakseen kehittää hoidon sisältöä, parantaa hoitoprosesseja sekä kehittää toimintaa. Tiedoilla johtaminen on ainoa keino päästä vaikuttavampaan soteen.

 

Ymmärrettävä vertailutieto palveluiden laadusta on välttämätön edellytys mm. kansalaisten laajenevan valinnanvapauden toteutumiselle terveydenhuollossa. Tietoa tarvitsevan niin potilaat kuin päättäjätkin päätöksen teon tueksi.Aivan olennaista on saada valtakunnallista läpinäkyvää vertailutietoa eri kokoisten ja eri kantokykyisten maakuntien vertailuun, seurantaan, arviointiin ja johtamiseen. Varsinkin kun tiedämme, että maakuntien 18 kappaleen lukumäärä ei ole terveyspalveluiden järjestämisen kannalta optimaalinen. Palvelutuottajien ja maakuntien väliset erot kannustavat toivottavasti suunnitelmalliseen vertaiskehittämiseen, mikä toivottavasti näkyy pitkällä tähtäimellä hoitotuloksissa.

 

On tärkeää, että laaturekistereiden kehittämistyössä ovat mukana keskeiset ammatti- ja asiantuntijajärjestöt sekä potilasjärjestöt. Vain yhteistyöllä ja valtiovallan vahvalla tuella on mahdollista saavuttaa Suomeen maailman paras ja luotettavin kansallinen terveydenhuollon laaturekisteri.

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläinen kansanedustaja

terveydenhuollon maisteri

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Vaalit lähestyvät, joten vähän julkista terveydenhuoltoa moittien ja kuvaa omasta innovatiivisuudesta luoden voi kerätä ääniä pienemmilläkin yksityiskohdilla. Pääasia on, että oma kuva tulee tutuksi.

Itse pidän laaturekisteripilotointeja ennenaikaisina, sillä niitä tuskin on hyödyllistä toteuttaa omana erillisenä kokonaisuutenaan. Parempi ja taloudellisempaa olisi kytkeä ne yleisempään yhteyteen, jolloin voitaisiin päästä niiden mahdollisimman automaattiseen rekisteröintiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei todellakaan ole yllätys kenellekkään suomen sosiaali ja terveydenhoidon ala-arvoinen laatutaso(yle 2012 arvioi sen kehitysmaatasoiseksi),ja se ettei siellä ole mitään kriteereitä eikä myöskään valvontaa.Lastensuojelu on hyvä esimerkki HUOSTABISNEKSINEEN hallituksen harjoittamasta YKSITYISTÄMISESTÄ jonka takia julkinen sosiaali ja terveydenhoito on ajettu alas suomesta.Siellähän ei ole valvontaa,ei laatua,ei edes lainmukaista palvelua,ei vastuuta kellään,ei oikeuksia lapsilla ja nuorilla,ei perheillä ..Ulkolaiset huostafirmat isännöivät ja ovat vieneet viranomaistenkin oikeudet.
Tästäkin kiitos kokoomus-keskustahallitukselle.

Suomessa ovat potilasvahingot nousseet 2400 kpl.10 000 vuodessa ja yhä suurempi osa jää vaille mitään palveluja.Potilaiden hoito ei ole ulkolaisten konsernien palveluissa sen parempaa vaikka niitä rahoitetaan veonmaksajien pussista miljardeilla vuodessa.Ja osamaksuilla koronkiskontapankkienkin avustamana ihmiset ajetaan ulosottoihin,kun eivät rahat riitä palveluja maksamaan muuten.Halitus nosti ilmeisesti sen takia terveydenhoitomaksut jotta ulosottoon saadaan lisää mm.pienituloisia ja eläkeläisiä.

Lääkäreitä eniten kuin koskaan ja silti ei julkiselle muka riitä ,todellinen syyhän on se kun kaikki ovat siirtyneet yksityiselle tienaamaan,koskee myös näiden apulaisia eli sosiaalipuolen työntekijöitäkin.

Mitä hemmettiä tekee jollakin rekistereillä kun hoidon taso/puute ja laittomuudet/huostabisnes) ovat systeemin sisällä se suurin ongelma?Ulkolaisten Konsernien voittojen maksuun menee suomalaisten rahat ja poliitikoiden takamuksiin loput.Tämä sallittu eutanasia jota suomessa toteutetaan on vastenmielinen ahneen hallituksen aikaansama ihmisoikeusrikos.

Suomen ongelmat ovat tarkoituksella aiheutettuja ,suomessa oli vielä 80-90 luvulla toimiva sosiaali ja terveydenhoito,hammaslääkäripalvelut,neuvolat jne.ei enää eu aikana koska kokoomus ja keskusta ajoivat YKSITYISTÄMISEN KAIKEN EDELLE.Sama tyyli kaikessa muussakin politiikassa jota ne harjoittavat.Kaikki on kaupan ja myyty,kansallisomaisuus ,sairaalat,lapset ja vanhukset.

HUS hankki laaturekisterin 3,4 miljoonalla v.2016( BCB Medical) KL kuntahankinnat ovat myös tilanneet samalta firmalta ja se on toimittanut 160 eri sairaalalle jo aiemmin laaturekisterin.Kuka tienaa tällä?Taustajoukoissa näkyy olevan mm.Ruotsalainen sijoitusyhtiö ja tottamaar muiden sosiaali ja terveydenhoidossa tienaavien suomalaisten veronmaksajien rahoilla KASVAVIEN yhtiöiden tapaan omistajina kohta amerikkalaiset ja muut monikansalliset yhtiöt joiden it-palveluja suomalaisten rahoilla ostetaan. Näitä tietoja sitten jaetaan minkään estämättä ulkolaisten konsernien tarpeisiin.AINA tuppaa vaan se palvelu ja ihminen unohtumaan kun aletaan tahkoamaan voittoja SOSIAALI JA TERVEYDENHOIDOSTA.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Minkähän takia tämä Sari näitä blogeja laittelee ja kuka ne hänelle tekee? Ainakaan en ole koskaan nähnyt hänen pystyvän osallistumaan keskusteluun. Niinpä hänen blogiensa täytyy olla pelkkää vaalimainontaa eli Puheenvuoron väärinkäyttöä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Valtuutetut 2015–2019
Kelan hallintoa ja toimintaa valvoo 12 eduskunnan valitsemaa valtuutettua. Valtuutettujen toimikausi on neljä vuotta.

Valtuutetut valitsevat Kelan hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat. Valtuutetut vahvistavat Kelan hallituksen esityksestä laitoksen tilinpäätöksen perusteet ja tilinpäätöksen sekä myöntävät vastuuvapauden hallitukselle. Valtuutetut antavat lisäksi vuosittain eduskunnalle kertomuksen omasta toiminnastaan.

Puheenjohtaja
Sari Sarkomaa, kok
varavaltuutettu Eero Lehti, kok.

Varapuheenjohtaja
Niilo Keränen, kesk.
varavaltuutettu Antti Rantakangas, kesk.

Sihteeri
Leena Uikkanen, lakiasiainpäällikkö, Kela

Onko kokoomuksen eero lehti sama kuin mediamoguli eero lehti,joka tuottaa ylelle mielipidemittaukset omalla firmallaan ja istuu yle hallituksessa????

Nämä sarkomaan jutut taitaa tulla samasta kokoomusautomaatista kuin muidenkin avustajien tänne heittelemät tarinat.Tämäkin melkein 3 vuotta vanhalla aiheella.Kuuluu siis sarjaan:sama mitä idiooteille laittaa eteen,kun kukaan ei tiedä mistään mitään.Nämä ovat ostaneet paikkansa rahalla,eikä ihmistenmielipiteet kuplan ulkopuolelta kiinnosta.Kokoomuslaista ylimielistä käytöstä,kuten mm.Vapaavuorella jne.Ovat niin varmoja siitä ,että rahalla saa ja sisäpiiriläiset auttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut