Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Helsingin pelastuskoulua ei saa lopettaa

Olemme toistuvasti vedonneet sisäministeriöön sekä ministeri Kai Mykkäseen (kok) ja vaatineet peruuttamaan esityksen Helsingin pelastuskoulun toimintojen siirrosta Kuopioon ja jatkamaan koulutusta pääkaupunkiseudulla. Esitykselle ei ole yhtään kaupunkilaisjärkeen käypää perustelua. Päinvastoin siirto sisältäisi suuria riskejä pääkaupunkiseudun turvallisuudelle.

 

Ministeriön esityksen mukaan kaikki pelastajat koulutettaisiin jatkossa Kuopiossa, sillä esitys lakkauttaisi Helsingin Pelastuskoulun. Myös kansainväliseen pelastustoimintaan liittyvä koulutus ja rekrytointi siirtyisivät päätöksen myötä Kuopioon.

 

Koulutuksen keskittäminen ei takaa erityisalojen turvallisuutta eikä ota huomioon alueen erityispiirteitä. Uudellamaalla on muun muassa ydinvoimala, öljysatama, metro ja lentokenttä, jotka on huomioitava koulutuksessa. Pääkaupunkiseudun kansainvälisyys, matkailu ja tapahtumien suuri määrä aiheuttavat turvallisuusriskejä, joihin tulee varautua.

 

Lakkauttamisen sijaan koulutusmääriä tulisi pikemminkin kasvattaa Helsingissä, jonka asukasluku kasvaa. Ministeriön on kuultava ja ymmärrettävä pääkaupunkiseudun pelastusalan ammattilaisten huoli ja kritiikki koulutuksen siirtämistä kohtaan. Kritiikille on todelliset perusteet.

 

Uudellamaalla on runsaat 1,6 miljoonaa asukasta. On kestämätöntä, jos tämän kokoisella alueella ei ole omaa koulutusyksikköä huomioiden metropolialueen haasteet pelastukselle ja ensihoidolle. Pelastuskoululla on myös pääkaupunkiseudulla tiivis yhteistyöverkosto, jonka toimivuus olisi uhattuna siirron yhteydessä. Toimivan kokonaisuuden rikkomiseen ei ole kestäviä perusteluja.

 

Metropolialueella on toisenlaiset turvallisuusuhat kuin muualla Suomessa, ja uhkiin pitää osata varautua. Pelastuskoulun rooli täydennyskoulutuksessa, verkosto- ja viranomaisyhteistyössä ja valmiussuunnittelussa on tärkeä.

 

Turvallisuus ei saa jäädä aluepolitiikan alle. Pääkaupunkiseudulla on välttämätöntä jatkaa pelastusalan koulutusta.

Sari Sarkomaa

terveydenhuollon maisteri

helsinkiläinen kansanedustaja

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Niin, Helsinkihän halusi kriisinhallintakeskuksen Kuopiosta juuri sillä perusteella, että se toimii paremmin Etelä-Suomessa ja pelastuskoulu tukee taas Kuopion koulun toimintaa. Joten nytkö pitäisi sitten saada kuitenkin molemmat?

Itse olen kyllä vakuuttunut siitä, että Kuopiossakin koulutettu pelastaja osaa toimia Helsingissä, mikäli sinne päättää sijoittua.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Eihän Helsingissä ole poliisikouluakaan. Helsingillä ei ole mitään erityispiirteitä poliisien silmin katsottuna?

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Tekosyitä! Sarin mielestä ilmeisesti metropolin erityispiirteitä ei pystytä opettamaan landella. Ihmiset ovat muuttaneet koulutuksen perässä iät ja ajat. Ja satamia ym. "erityisiä" piirteitä löytyy muualtakin kuin Hesasta ja hyvin on pärjätty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut