Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Lääkejäte ei kuulu Itämereen

Monista ponnisteluista huolimatta Itämeri on kaikilla ekologisilla mittareilla mitattuna maailman saastuneimpia merialueita. Se minne me suomalaiset laitamme lääkejätteemme on yksi Itämeren ja vesistöjen kuntoon vaikuttava asia. Intohimoisena Itämeren suojelijana ilahduin suunnattomasti, kun tutustuin lääkkeetön Itämeri- kampanjaan. Lääkkeetön Itämeri -kampanja kannustaa kaikkia toimimaan Itämeren ja muiden vesistöjemme suojelemiseksi. 

 

Lääkejätettä syntyy sekä kotitalouksissa että terveydenhuollossa. Lääkejätettä ovat kaikki käyttämättä jääneet ja vanhentuneet sekä käyttökiellossa olevat lääkkeet. Lääkejäte on aina vaarallista jätettä, joka on hävitettävä oikein. Tutkimusten mukaan noin kolmannes suomalaisten lääkejätteistä joutuu kuitenkin sekajätteisiin tai viemäriin. Luonnossa ne voivat aiheuttaa monenlaisia haittoja. Lääkkeiden käyttö lisääntyy Suomessa jatkuvasti ja siten on myös oletettavaa, että lääkejätteen määrä nousee.

 

Viemäriin joutuneet lääkkeet kulkeutuvat jätevedenpuhdistamoihin, joita ei ole suunniteltu niitä poistamaan. Suureen vesimassaan laimenevat lääkejäämät pääsevät kulkemaan puhdistamon läpi vesistöihin ja lietteeseen. Lääkejäte päätyy lopulta Itämereen ja muihin vesistöihin, jossa ne pikkuhiljaa vaikuttavat eliöihin. Eläviin organismeihin vaikuttavina aineina lääkkeet ovat luonnossa ongelmajätettä. Ihmiset, eläimet ja kasvit altistuvat niille elinympäristön kautta. Lääkejäämien on todettu vaikuttavan erityisesti kalojen terveyteen ja käyttäytymiseen. Lääkkeiden ympäristövaikutuksiin on herätty vasta 20 viime vuoden aikana. On päivän selvää, että tutkimusta ja tietoa tarvitaan lisää.

 

Ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen on oltava olennainen osa koko yhteiskuntaamme. Apteekkien on tärkeää olla siinä vahvasti mukana, neuvomassa ja kannustamassa lääkejätteen oikeaoppiseen hävittämiseen, ja myös ehkäisemässä sen syntymistä. Suomessa asia on organisoitu varsin hyvin verrattuna Itämeren valuma-alueella oleviin muihin maihin. Silti meillä on hyvin paljon parannettavaa. 

 

Jokamiehen ja -naisen teot ovat välttämättömiä Itämeren tilan kohentamisessa. Jokainen yksilö voi arjen valinnoillaan osallistua Itämeren suojeluun.
 

Lääkejätteen määrää voi vähentää hankkimalla lääkkeitä vain todelliseen tarpeeseen.
 

Käyttämättömäksi jääneet, vanhentuneet lääkkeet on hävitettävä palauttamalla ne apteekkiin. Apteekkiin tuodut lääkejätteet toimitetaan Ekokemille, Riihimäelle, jossa ne poltetaan. Samalla syntyy sähköä ja kaukolämpöä. Omaa tai läheisten lääkejätettä voi vähentää myös ottamalla annosjakelukäyttöön, silloin kun lääkkeitä on käytössä paljon. 

 

Apteekkien ja päättäjien on osaltaan tärkeä aktiivisesti innovoida tapoja vähentää lääkejätteen syntymistä. Itämeren pelastamiseen tarvitaan tietenkin kaikki Itämeren valuma-alueen maat. Vesiensuojelun tiimoilta tehtävässä kansainvälisessä yhteistyössä on oltava aina mukana myös tavoite edistää lääkejätteen vähentämistä ja oikeaa käsittelyä. 

 

Sari Sarkomaa

helsinkiläinen kansanedustaja

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Toni Rintala

Meidän järvet on yhtä saastuneita kuin Itämeri.
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ko...

Meitä on liikaa ihmisiä Itämeren ympäristössä. Miksi koko ajan rakennetaan lisää ja halutaan lisää ihmisiä sen rannalle?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä Toni, huolehditaan ensin omista vesistöistämme! Kokoomus voisi Sari Sarkomaan johdolla toppuutella kaavoituksessa ja maankäytössä tehtävää normien purkua, joka tuhoaa Suomen luonnon ja kultturiperinnemaisemat.

Sari S. voisi myös palauttaa LUOVA-viraston valitusoikeudet - tai vielä parempi - poistaa koko LUOVA-viraston tarpeettomana. Nykyiset AVIT ja ELYT ovat erillisyydessään ihan ok.

Onko menossa Kokoomuksen "viherpesuviikot"? ;-)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sari, aloitetaan vaikka tästä:

"Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö tiivistävät yhteistyötä kosteikkolintulajien elinympäristöjen suojelemiseksi"

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

"Monet arvokkaat lintuvedet ovat viime vuosikymmeninä kasvaneet umpeen ja niiden linnusto on köyhtynyt. Ongelma koskee sekä suojeltuja kosteikkolintulajeja että monia elinympäristöltään vaateliaita metsästettäviä sorsalintulajeja. Riistalintukantojen taantumista voidaan osittain ehkäistä väliaikaisin metsästysrajoituksin, mutta kaikkien kosteikkolintulajien tilanteen pysyvä korjaaminen edellyttää niiden elinympäristöjen suojelua."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olisiko tiedottamisessa jotakin vikaa, jos ihmiset kaatavat vanhoja lääkkeitä viemäristöön?

Olen aina tiennyt, että lääkkeet palautetaan aina apteekkeihin ja he hoitavat niiden hävitykset.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Luulen että ihmiset ovat vaan laiskoja. Ongelmajätettä nuo lääkeet on.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Viemäriin joutuneet lääkkeet kulkeutuvat jätevedenpuhdistamoihin, joita ei ole suunniteltu niitä poistamaan."

Tämä on helppo ratkaista, se vaatii tahtoa ja rahaa. Jätevesipuhdistamot pitää päivittää,jotta ne vastaavat nykyajan tarvetta paremmin.

P.s Lisäksi suurin päästöjen lähde taitaa olla ihmis eritteet.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

"e-pillereiden hormonit päätyvät virtsan kautta vesistöihin, aktivoituen siellä uudelleen ja vaikuttaen kalojen käyttäytymiseen sekä mahdollisesti koko ekosysteemiin.
Vaikka vessanpöntön ja luonnonvesien välissä on vedenpuhdistuslaitos, ei käytössä oleva tekniikka pysäytä esimerkiksi e-pillereissä hyvin yleistä etinyyliestradiolia.
Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa yli 80 prosentissa mitatuista vesistöistä oli huomattavia etinyyliestradioli- eli EE2-pitoisuuksia ja jokien kalakantojen uroksista jo puolessa on nähtävissä sukupuolen muuttumista uroksesta naaraaksi."
https://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/wwf-lehti/juttu...

Tätä ympäristökuormitusta voisi vähentää laajentamalla oikeutta sterilointiin, mutta kansanedustajat eivät edes keskustele asiasta.
#steriloimislaki

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut