Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Vahvempi kaupunkipolitiikka laskisi asumiskustannuksia

Asumisen lähes sietämätön kalleus on talouden kasvun pullonkaula ja kaupunkilaisen arjen kipeimpiä kysymyksiä. Tarvitsemme ripeitä toimia jarruttamaan asumisen kustannusten kasvua. Meillä ei ole varaa toistaa Tukholman virheitä. Tukholmassa asuntojen hinnat ovat tuplaantuneet eli kasvaneet 100 prosenttia vuodesta 2005 vuoteen 2015. 

 

Suomi kulkee kaupungistumisessa Ruotsia noin 10-15 vuotta jäljessä. Meillä on mahdollisuus ottaa oppia Ruotsin virheistä. Maassamme on huutava tarve nykyistä vahvemmalle ja monimuotoisemmalle kaupunki- ja metropolipolitiikalla. Niin valtion kuin kaupunkien on terästäydyttävä. Nousevien asumiskustannusten hillintään tarvitaan valtiota vahvasti mukaan. Samoin erityisesti Helsingin on kirittävä toimiaan, joilla asuntotuotantoon saadaan lisävauhtia.

 

Jo nyt on nähtävissä, että pieniin ja osin keskipalkkaisiinkaan palvelualojen ammatteihin ei tahdo saada työntekijöitä metropolialueella. Tutkimuksien mukaan asumismenot ovat ylisuuret jo lähes kolmanneksella suomalaisista. Asuntotuotannon kiihdyttäminen ja tiiviimpi kaupunkirakentaminen hyvien joukkoliikenteen yhteyksien varteen poistaisi kasvun suurimman pullonkaulan.

 

Ainoa tehokas keino vaikuttaa yleisesti korkeisiin asumiskustannuksiin on lisätä asuntojen tarjontaa. Millään muilla asuntopoliittisilla tempuilla ei korjata perusongelmaa. Tavallisten palkansaajien ja eläkeläisten korkeita asumiskustannuksia ei ratkaista tuetulla ”kohtuuhintaisella” asuntotuotannolla.

 

Vastuuministeri Kimmo Tiilikaisen on myös kirittävä tahtiaan. On vakava tosia-asia, että rakentamiseen liittyvät säädökset ja normit ovat Suomessa edelleen verrattain tiukkoja. Norminpurku talkoita on syytä vauhdittaa niin valtakunnan kuin kaupunkien tasolla.

 

Sujuva kaavoitus on edellytys toimivalle asuntotuotannolle. Viisasta olisi ottaa käyttöön ns. rullaava kaavoitus, jossa eri tason kaavoja valmistellaan limittäin. Näin kaupunkia voitaisiin rakentaa joustavasti. Valtion tehtävänä on tukea ja luoda kannustimia asuntotuotannon vauhdittamiseksi.

 

Kaupungeilla tulee olla yhtälailla kannustimet alueensa asuntotuotannon kirittämiseksi. Kaupunkien asuntopula ja riittämätön kohtuuhintaisten asuntojen kaavoittaminen sekä rakentaminen näkyvät kaupungeissa myös kasvavina asumistuen kustannuksina. 

 

Kasvu vaatii merkittäviä panostuksia uusiin kouluihin, päiväkoteihin sekä infraan. Uusien asukkaiden palveluiden ja kestävien liikkumisratkaisujen järjestämisen kustannukset voivat hillitä kuntien kaavoitushaluja, mikä johtaa riittämättömään asuntotuotantoon ja korkeisiin asumiskustannuksiin.

 

Vahvistetut asuntopoliittiset toimet ovat koko maan talouskasvun ja kaupunkilaisten toimivan arjen elinehto. Hallituksen on ryhdyttävä ripeästi toimiin kaupunkipolitiikan täysimääräiseksi hyödyntämiseksi. Yksi askel on antaa eduskunnalle kaupunki- ja metropolipoliittinen selonteko. Selonteko on keino läpivalaista metropolialueen sekä suurimpien kaupunkien merkitys ja koota yhteen kaupunkipoliittiset toimet sekä niihin liittyvät ratkaisuesitykset. Selonteon ytimenä on oltava esitykset kaupunkien kasvun rahoitukseen liittyvät kysymykset. Kaupunkipolitiikkaa on tehtävä ihmisten näkökulmasta. Kaupungin on oltava hyvä paikka asua ja elää kaiken ikäisille. 

 

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kyllä konsteja löytyy, mutta ei Kokoomuksen keinovalikoimalla koskaan.

Valtion ja kuntien asuntotuotanto sopii tähän ja yksityisen vähentäminen voimakkaasti.

Rakennusmaasta ei tulisi periä mitään maksua kunnassa asuvalta. Tulee pyrkiä siihen, että kaikki omistavat asuntonsa. Tällainen politiikka on menestynyt loistavasti Singaporessa. Ihmisillä on eläkkeellä oma koti eikä tarvitse maksaa pienistä eläkkeistä niitä nopeammim kohoavia vuokria.

Yksityisen vuokrabisneksen rajoittaminen on paras teko ja julkisen rakentamisen voimakas lisääminen välttämätöntä. Julkinen rakentaminen voidaan hinnoitella ilman voittotavoitteita.

Siinä olet oikeassa, että ihmisten tulojen mennessä asumiseen, tästä kärsii koko talouselämä.

Muuttamalla rakennuspolitiikkaa ja siihen liittyvää verotusta saadaan uustuotanmon hintaa alas 40% helposti. On täysin mahdollista tuottaa tilava perheasunto Helsingissä nykyisen kalliin yksiön hinnalla.

Pekka Iiskonmaki

Lopettakaa aluksi kiinteistövero.

''Kyllä konsteja löytyy, mutta ei Kokoomuksen keinovalikoimalla koskaan.''

Ja siinä puolueessa pitäisi olla koko valtakunnan viisaus.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"ns. rullaava kaavoitus, jossa eri tason kaavoja valmistellaan limittäin". Voisitko Sari avata asiaa vähän?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ainoa tehokas keino vaikuttaa yleisesti korkeisiin asumiskustannuksiin on lisätä asuntojen tarjontaa."

Mitä hallitus on aikonut tehdä vai jatkaa puheita ongelmien korjauksesta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut