Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Sekä työ että perhe - jokanaisen oikeus 

Perhevapaauudistus on yksi tämän hallituksen suurimmista tasa-arvouudistuksista. Me Kokoomuksen eduskuntaryhmässä emme  missään nimessä halua pysäyttää uudistusta. Keskustan eduskuntaryhmän mukaan uudistus pitäisi jättää seuraavan hallituksen tehtäväksi. Perheministeripuolueen kannanotto perhevapaauudistuksen perumisesta on kova isku uudistusta odottaville suomalaisille perheille. 

 

Perhemyönteistä politiikkaa olisi viedä erittäin laajaa kannatusta nauttiva uudistus maaliin. Täytyy pitää mielessä ne tärkeät syyt, jonka vuoksi koko uudistusta tehdään. Suomessa pienten lasten äitien työllisyysaste on muihin Pohjoismaihin verrattuna alhaisella tasolla ja perhevapaat jakautuvat selvästi epätasa-arvoisemmin. Meidän on kannustettava äitejä töihin ja isiä jäämään kotiin. Vanhemmuudessa tarvitaan isät ja äidit, työelämässä naiset ja miehet.

 

Perhevapaauudistuksessa on kyse ennen kaikkea tasa-arvosta, työllisyydestä ja perheiden sekä lasten edusta. Uudistuksen tavoitteet ovat hyvät ja saavutettavissa. Hallitus on asettanut uudistukselle selkeät reunahehdot, joiden puitteissa se voidaan toteuttaa. Hallituksella ei ole varaa kaataa näin merkittävää uudistusta.

 

Perhevapaiden uudistamisen lisäksi tarvitaan perhe-elämän rooleihin liittyvää asennemuutosta. Sitä ei synny, ellei tehdä aidosti uudistavaa ja tasa-arvoon ohjaavaa politiikkaa. Keskustan ja perheministerin halu viivyttää perhevapaauudistusta seuraavalle hallituskaudelle ei voi hyväksyä eikö mitenkään ymmärtää. 

 

Kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) perjantaina ilmoitti perhevapaauudistuksen kaatamisesta, nousi keskusteluun hurjiakin väitteitä neuvotellun mallin vaikutuksista. On olennaista muistuttaa, ettei neuvotteluissa oltu vielä päästy siihen saakka, että pöydällä olisi ollut yksi lopullinen malli. Työn on siis vielä kesken.


On totta, että hallituksen uudistukselle asettama raami on tiukka, mutta mahdottomaksi sitä ei voi väittää. Uskon, että vaikutuksiltaan hyvä malli on saavutettavissa vielä tällä hallituskaudella. Suomalaiset perheet ansaitsevat tasa-arvoa, työtä ja lapset pääsyä varhaiskasvatukseen. Tätä meidän on nyt yhdessä edistettävä, kuten hallitus syksyllä yhdessä sopi. 

 

Perheministerin nimitystä pidin koko hallituksen sitoumuksena tehdä erityisesti perheasioissa uudistuksia. Olisi perin kummallista, jos historiallisen uudistava ja vielä perheministerin omaava hallitus peruuttaisi perhevapaauudistuksen tilanteessa, jossa uudistuksen tarve on huutava. Työn kesken jättäminen ei ole vaihtoehto.

 

On toivoa antavaa, että hallituspuolueista on tullut merkittäviä puheenvuoroja, jotka antavat ymmärtää halua  löytyvän jatkaa uudistustyötä. Valtiovarainministeri Petteri Orpon lupaus puolueiden puheenjohtajien trion ”perhepalaverista” on viisas ja vastuullinen tapa hakea jumissa olevalle uudistukselle loppukiriin vauhtia. 

 

 

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ihan oikea ratkaisu ministeri Saarikolta ottaen huomioon ottaen se tosiasia, että rahaa ei ole ja yhteistyö ei nyt vain kokoomuksen kanssa suju muutenkaan. Kovaa twittuilua ollut jo pidemmän aikaa, kun on seurannut näitä touhuja sivusta. Ei muuta kuin kohti uusia vaaleja. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250793...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ilmeistä on, ja kovin toivottavaa, että kokoomuksen hinku puuttua perheiden omaan päätäntävaltaan karahtaa kiville. Siitä pitänee huolen viime kädessä Timo Soini.

Kotihoidon tukeen ei ole mitään syytä tehdä leikkauksia. Päinvastoin, pienten lasten äitejä on voimakkaasti tuettava hoitamaan lapsensa kotona.

Sarkomaalle lienee selvää, ketä pieni lapsi kaipaa hoitajakseen; omaako äitiä vaiko ventovieraita ihmisiä.

Inhimillistä lämpöä kehiin, äidinrakkautta, Sarkomaa. Onko liikaa vaadittu poliitikolta?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aika vähissä on eväät neuvotteluissa, kun pitää saada aikaiseksi kustannusneutraali malli. Ettei nyt vaan yritetä saada samalla tavalla kustannusneutraalilta vaikuttava viritys, kun on työttömien aktivointilain suhteen. Eli jos kansalaiset onnistuvat hyvin, on kyseessä kustannusneutraali ratkaisu, jos epäonnistuvat, niin siitä tuleeki leikkaus, eli säästö valtiolle.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hitsi että tuolla tasa-arvolla voi myydä nykyisin mitä tahansa.

EI se ole sen tasa-arvoisempaa jos perheissä pakotetaan molemmat lomille! Tasa-arvoa on se että perheille itselleen annetaan päätös valta siitä kuka jää lomalle. Yleensä äidit ihan suosiolla jää lapsen kanssa pidemmäksi aikaan kotiin jos talous sen sallii. Ei häntä pakoteta jäämään kotiin. Tasa-arvoa on se että mies voi myös jäädä kotiin näin halutessaan. Jos tätä mahdollisuutta ei olisi niin sitten voisi puhua "tasa-arvosta".

Ja kun puhutte siitä että on epäreilua kun nainen joutuu olemaan pois työelämästä (omastatahdosta) niin mites se armeija aika miehillä? Sekös on sitten reilua Ja tasa-arvoista?

Toimituksen poiminnat

Sivut