Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Maakuntauudistusta ei saa niellä purematta

On vakava riski, että maakuntauudistus livahtaa voimaan huomaamatta valinnanvapauskeskustelun suojissa. Historiallisen suuren ja paljon kysymyksiä herättävän maakuntauudistuksen läpivalaisu ja pureksiminen on välttämätöntä. 

 

Perustuslakivaliokunta edellytti valinnanvapauslain lisäksi muutoksia myös maakunta-ja järjestämislakiin. Muutosvaateita isompi asia on se, että moni asiantuntija niin perustuslakivaliokunnassa kuin muissa yhteyksissä on nostanut esille merkittäviä huomiota ja huolia liittyen maakuntauudistukseen. Pääkysymys on, kyetäänkö 18 maakunnan mallilla turvaamaan yhdenvertaiset palvelut kaikkialla Suomessa. Useissa asiantuntija-arvioissa 18 maakuntaa on pidetty liian suurena määränä suhteessa uudistuksen kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Osa maakunnista on jäämässä auttamatta liian pieniksi suhteessa niiltä vaadittaviin tehtäviin.

 

Asiantuntijat ovat pitäneet etenkin alle 200 000 asukkaan maakuntien kantokykyä riittämättömänä. Nyt vain 8 maakuntaa pääsisi ylitse kriittisen kynnyksen. Keskeinen pohdinnan paikka on myös se, onko maakuntamallissa perustuslakiin kompastuvia kohtia? Ja mitkä ovat uudistuksen suurimmat riskit ja miten niitä voisi vielä pienentää? Tiivistettynä voi sanoa, että mitä enemmän on maakuntia, sitä haastavampaa on turvata yhdenvertaiset palvelut. Sitä vaikeampaa on saavuttaa tehokkuutta ja kustannusvaikuttavuutta. 

 

Maakuntahallinnosta on syytä käydä kunnollinen keskustelu. Kaupunkien ja maakuntien roolien kirkastaminen on vielä tekemättä. Tarvetta on vakuuttaville vaikutusarvioinneille etenkin maakuntien välisistä eroista, kantokyvystä ja maakuntahallinnon vaikututuksista ja kustannuksista. On varmistettava, että menot eivät kasva ja että hyötyjä saadaan ihmisten arkeen. Veronmaksajan taakkaa ei ole varaa eikä lupaa lisätä. Tavoite on päin vastainen.

 

Maakuntien suuri määrä ja erikokoisuus eivät saa jarruttaa uudistuksen tavoitteita toteutumasta.

 

Uudistuksen valmistelun määrärahojen jako on kuvaava esimerkki. Valmistelumäärärahoja ei tule jakaa tasasuuruisina. Väestöperusteisuuden on oltava määräävä kriteeri. Sotea ei voi valmistella niin, että euro Kainuussa on 0,04 € Uudellamaalla. Ei voi olla niin, että 68 000 asukkaan Keski-Pohjanmaa saisi soten valmisteluun samaisen summan rahoitusta kuin 1,6 miljoonan asukkaan Uusimaa. Ministeriöstä on onneksi luvattu, että väestömäärä huomioidaan rahanjaossa. 

 

Maakuntien kokoerojen vaikutus näkyi myös valinnanvapauspilottien kriteereissä, jotka sopivat vain pieniin maakuntiin. Eduskunta huomautti asiasta, ja nyt kriteerit valmistellaan uudestaan. On aivan eri vaatia pilottiin 80 prosenttia väestöstä 200 000 asukkaan maakunnassa kuin 1,6 miljoonan asukkaan Uudellamaalla. Maakuntien kokoerojen merkitys on ymmärrettävä. 


Sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimusmäärärahojen turvaaminen osana uudistusta on vielä ratkaisematta. Asiaa koskevat esityksestä puuttuvat pykälät on huolella valmisteltava osaksi sote-lakipakettia.

 

Olen tyytyväinen, että saimme valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden neuvotteluissa sovittua 6 miljoonaa euron lisäyksestä terveydenhuollon yliopistotasoiseen tutkimukseen. Näin määräraha on kuluvana vuonna 21 m€. Kyseinen tutkimusmääräraha on vähentynyt merkittävästi hallitusten ja ministerien vaihtuessa. 2000-luvun alkuvuosina määräraha oli vielä noin 60 m€. Tämän päivän tutkimus merkitsee huomisen hyvää ja kustannustehokasta hoitoa ja siksi määrärahalisäys oli välttämätön. Sovimme myös lisäyksestä hoitotyön tutkimukseen valtion budjetista suoraan menevään määrärahaan.

 

On välttämätöntä, että tieto terveydenhuollon laadusta on avointa ja kaikkien saatavilla. Siksi sovimme esityksestäni määrärahasta valtakunnallisten laaturekistereiden pilotointiin. Laaturekisterit ovat muissa Pohjoismaissa käytössä edistämässä ennaltaehkäisyn ja hoidon laatua sekä vaikuttavuutta. Suomessa laaturekistereitä on mutta ne ovat pääsääntöisesti yliopistosairaalakohtaisia. Tieto laadusta on myös edellytys valinnanvapauden onnistuneelle laajentamiselle.

 

Sote-uudistuksen aikataulu on tiukka. Työtä on vastuuministeri Saarikon joukkoineen tehtävä ripeästi mutta huolella. Eduskuntaan on saatava niin uudelleen muokatun valinnanvapauslain kuin täydennetyn maakunta-sekä järjestämislain vedenpitävät taloudelliset- ja toiminnalliset vaikutusarviot, joissa on vahvasti mukana niin perustuslaillinen kuin EU-oikeudellinen arvionti. 

 

Sari Sarkomaa

Helsinkiläinen kansanedustaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Maakuntauudistusta ei saa niellä purematta''

Nyt naurattaa.

Kokoomus on jo aikoja sitten kadottanut johtoajatuksensa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nielkää kaikki maakunnat Pohjanmaan kautta.. ;-)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Samaa mieltä ehdottomasti: pureskellaan ensin!

Pienen kuntalaisen kohdalla tulisi erityisesti avata se, miten maakuntahallinnossa järjestetään kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvät asiat?

Mikä on oman asuinkunnan, ely-keskusten ja ympäristöministeriön väliset valtasuhteet maakuntamallissa? Ja onko niitä?

Jo nykyinen käytäntö on ongelmallinen: kunta ja ely-keskukset ovat "yhtä samaa hyvää pataa" ja ympäristöministeriö on kovin voimaton sivusta seuraaja.

Näin ainakin Jyväskylässä...

Voisikohan joku em. aihekokonaisuudesta enemmän tietävä ystävällisesti avata asiaa - ja vieläpä ihan kansantajuisesti?

Pekka Iiskonmaki

#3
''Pienen kuntalaisen kohdalla tulisi erityisesti avata se, miten maakuntahallinnossa järjestetään kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvät asiat?''

Lopetaan niiden monopoli.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kello tikittää, hallituskautta hieman yli vuosi jäljellä ja uhka sille, että keskeisin rakenneuudistus jää tekemättä kasvaa. Tässä vaiheessa tuo kuvaus tekemisistä kuulostaa jo aika kovalta:
"Eduskuntaan on saatava niin uudelleen muokatun valinnanvapauslain kuin täydennetyn maakunta-sekä järjestämislain vedenpitävät taloudelliset- ja toiminnalliset vaikutusarviot, joissa on vahvasti mukana niin perustuslaillinen kuin EU-oikeudellinen arvionti."

Ei ehkä olisi kannattanut molempien lypsää lehmänkaupoissa niin paljoa, kun homma viivästyy ja ainakin toimeenpano-osuus mennee seuraavalle vaalikaudelle.

Maakunnista samaa mieltä, mutta lopullisten päätösten osalta tuntuu erikoiselta, että tuokin avattaisiin uudelleenarviointiin. Mulle kyllä passaa, mutta tuntuu oudolta ettette vielä yli kahden ja puolen vuoden jälkeen ole saaneet Keskustan kanssa keskeisiä asioita sovittua. Jos seuraava esityskierros menee reisille, niin se oli sitten siinä..

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kirjoittajan aloitus olisi yhtä hyvin voinut olla seuraava: "On vakava riski, että valinnanvapausuudistus livahtaa voimaan huomaamatta maakuntauudistuksen suojissa. Historiallisen suuren ja paljon kysymyksiä herättävän valinnanvapausuudistuksen läpivalaisu ja pureksiminen on välttämätöntä."

Väittely 18/5 maakunnasta on sivuraiteella. Kun taloudellinen vastuu on, ja kannattaa olla, valtiolla, terveydenhuollon johto tulisi keskittää terveyshallitukselle, joka huolehtisi kokonaisuuden johtamisesta ja suuresta osasta byrokratiaa. Sairaanhoitopiirit hoitaisivat lähinnä vain operatiivisen toiminnan - täysin ilman poliitikkoja. Silloin kaikki kansalaiset tulisivat samaan asemaan ja mittakaavaedut voitaisiin hyödyntää täysimääräisesti. Hallituksen nykyisissä suunnitelmissa mittakaavaeduista hyötyisivät lähinnä vain suuret terveysyritykset.

Terveyshallitus vastaisi myös sekä lääketieteen että terveydenhuollon tutkimuksesta. Olisi ilmeisen kustannustehokasta siirtää myös lääketieteellisen tutkimuksen rahoitus Suomen Akatemiasta Terveyshallitukselle.

Tarve vakuuttaville vaikutusarvioinneille hallituksen valinnanvapausmallin vaikutuksista ja kustannuksista on huutava. On todellakin varmistettava, etteivät menot eivät kasva kuten nyt näyttäisi käyvän. Veronmaksajan taakkaa ei tule lisätä. Tässä yhteydessä tulee huomata, ettei tarkastella pelkkiä veroja vaan kansalaisille koituvia kokonaiskustannuksia eli kansantaloudellista edullisuutta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ehkä ei olisi sittenkään kannattanut tehdä lehmänkauppoja kepun kanssa?

Pekka Iiskonmaki

#6
Kepu osaa vanhasta muistista vielä viedä pässiä narussa.

Pekka Iiskonmaki

''taloudellinen vastuu on, ja kannattaa olla, valtiolla, terveydenhuollon johto tulisi keskittää terveyshallitukselle''

Samoin koulutus.

Toimituksen poiminnat

Sivut