Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Maailman diabetespäivänä tiistaina 14.11 tervetuloa Pikkuparlamenttiin 

Diabetesta sairastaa jo yli 500 000 suomalaista. Sairastuneiden määrä voi ennusteen mukaan jopa kaksinkertaistua seuraavien 10-15 vuoden aikana. Pääkaupunkiseudulla diabetesta sairastavien osuus väestöstä on jo lähes kuusi prosenttia. Joka viides ikääntynyt pääkaupunkiseudun asukas sairasti diabetesta vuonna 2014. Kroonisten sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn on välttämätöntä panostaa.

Suomessa on käytössä vaikuttavia ja hyväksi koettuja menetelmiä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon. Osana sote-uudistusta ne on vakiinnutettava koko maahan. Suomesta on tehtävä diabeteksen ehkäisyn ja hoidon mallimaa. Laadukas hoito onnistuu keskitetysti terveyskeskuksissa, joissa on riittävästi diabeteshoitajia ja yhtenäiset toimintatavat.

Diagnostiikan kehityksen myötä diabetes ja mahdolliset lisäsairaudet voidaan tunnistaa aikaisemmin. Tällöin sairauksien hoitoon ja niiden kustannuskehitykseen voidaan vaikuttaa jo varhaisemmassa vaiheessa. Diabeteksen hyvä hoito kannattaa. 

Diabeteksen hoito on mullistunut, kun markkinoille on tullut laitteita, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen verensokerimittauksen eli glukoosisensoroinnin. Sensorointi parantaa tutkitusti diabeteksen hoitotasapainoa. Sen jatkuvat kustannukset ovat alimmillaan noin 1 400 € vuodessa, mikä on noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin verensokerin mittaus sormenpäästä. Sensoroinnilla voidaan kuitenkin ehkäistä diabeteksesta johtuvia sairaalajaksoja ja liitännäissairauksia, mikä tekee siitä diabeteksen hoidon kokonaisuuden kannalta kustannusvaikuttavaa. Palaute laitteesta on ollut positiivista. Paremman verensokeritasapainon lisäksi laite luo turvallisuudentuntua diabeetikon ja omaisten arkeen. Tämä vahvistaa diabeetikon tunnetta sairauden hallinnasta ja edistää toimintakykyä ja arkea.

Eri kunnissa käytännöt glukoosisensorin saamiseksi ovat osoittautuneet hyvin epätasa-arvoisiksi. Joissain kunnissa lukulaitteen voi saada lainaksi vain kahden viikon ajaksi ja toisissa kaikki ykköstyypin diabeetikot saavat sen ilman tiukkoja kriteerejä. Helsingissä ja lähialueella tilanne on ongelmallisin. 

Sote-uudistuksessa on maakunnittain luotava hoitokäytännöt, joissa vaikuttavan ja hyvän hoidon edellyttävät laitteet ja tarvikkeet ovat saatavilla. 

Tervetuloa Maailman diabetespäivän tilaisuuteen tiistaina 14.11 klo 8.30–9.30 Eduskunnan kansalaisinfoon osoitteeseen arkadiankatu 3. 

Tilaisuudessa diabetologi Markku Saraheimo puhuu siitä, miten kehittyvä kudossokerin seuranta muuttaa diabeteksen hoitoa lähitulevaisuudessa. Insuliinista koko ajan riippuvaisen tyypin 1 diabeetikon elämää voi uusi tekniikka helpottaa ja parantaa merkittävästi. 

Tilaisuudessa julkistetaan vuoden diabetesteko –tunnustuspalkinnon saaja. Sen on Diabetesliiton hallitus tänä vuonna myöntänyt henkilölle, joka on suomalainen edelläkävijä keinohaiman kehittelyssä ja käyttöönotossa. Palkinnon saaja esittelee työtään tilaisuudessa.

Avoin tilaisuus järjestetään eduskunnan diabetesryhmän ja Diabetesliiton yhteistyönä. Eduskunnan diabetesryhmä tekee tiivistä yhteistyötä diabetesliiton ja sen jäsenjärjestöjen kanssa. Ryhmä ottaa mielellään vastaan palautetta diabeetikoilta ja heidän läheisiltään tärkeiden asioiden edistämiseksi.


Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Eduskunnan diabetesryhmän puheenjohtaja

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ei paljon lohduta Eduskunnan diabetespäivät niitä ihmisiä joilla lääkkeen hinnat nousivat taivaisiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisi tässä voinut sanoa julki myös sen, että Helsinki on päättänyt lopettaa noiden sormenpäästä otettavien sokerinmittaukseen käytettävien liuskojen jakelun. Kauppahinnoilla laskettuna 1 liuska/päivä maksaa 140 euroa/henkilö/vuosi. Helsingin tukkuhinnoilla kustannukset lienevät selvästi alemmat. Tätä taustaa vasten tuosta reaaliaikaisesta sensoroinnista puhuminen on silkkaa hurskastelua.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Voisiko olla niin ettei kukaan ole profeetta omalla maallan?

On olemassa nopea ja HALPA keino vähentää 1-tyypin diabetesta!

Arkkiatri Ylppön ansiosta riisitauti ja 1-tyypin diabetes olivat "hanskassa" kunnes vuodesta 1964 alkaen, suositeltua annosta pienennettäessä, 50µg - vaiheittain,1992 - 10µg ja 1-tyypin diabetes lisääntyi huimasti!

ThM Elina Hyppösen epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja

http://www.uta.fi/kirjasto/vaitokset/2001/2001056....

”Vaara sairastua nuoruustyypin diabetekseen sellaisilla lapsilla, jotka eivät olleet saaneet lainkaan D-vitamiinilisää imeväisiässä, havaittiin olevan yli kahdeksankertainen verratuuna säännöllisesti D-vitamiinia saaneisiin. Myös annetulla D-vitamiiniannoksella havaittiin olevan selkeä yhteys diabetesvaaraan. Diabetesvaaran havaittiin olevan lähes 80% alhaisemman, kun lapsi oli saanut D-vitamiinia suositusten mukaisen annoksen verrattuna D-vitamiinia pienempää annosta saaneisiin, kun asiaa tarkasteltiin säännöllisesti D-vitamiinia saaneiden lasten joukossa. Vaara sairastua myöhemmin nuoruustyypin diabetekseen havaittiin olevan kolminkertainen niillä lapsilla, joiden oli epäilty sairastaneen riisitautia ensimmäisen ikävuoden aikana muihin.”

http://www.tritolonen.fi/uutiset/2641-d-vitamiini-...

Hyppönen osoitti työryhmineen aikaisemmin Lancetissa julkaistussa tutkimuksessaan (vuonna 1966 Oulun ja Lapin lääneissä syntyneiden seuranta), että tyypin 1 diabetes lisääntyi Suomessa rajusti joka kerta, kun lasten D-vitamiinin saantisuositusta alennettiin vuoden 1964 jälkeen (kuva alla).

HealthDayNews 26.6.2014

Stanfordin yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että pieni S-D-25 liittyy lihavien ihmisten insuliiniresistenssiin ja suureen sydän- ja verisuonitautiriskiin (Abbasi ym. 2014). Tutkimus puoltaa S-D-25:n mittaamista ja matalien lukemian korjaamista riittävällä D-vitamiinilisällä.

http://www.bbc.com/news/10486310

http://www.ucdenver.edu/academics/colleges/PublicH...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Kait sitten, omat kokemukseni kertovat vain hyvistä vaikutuksista. Tälläkin hetkellä käytän 100µg/vrk ja pärjään ilman verenpainelääkettä!

Juha Hämäläinen

Diabeteksen ja monen muun sairauden ennakointi ja ajoissa aloitettu hoito onnistuu vain, jos väestö käy säännöllisesti tutkittavana. Potilaan ja lääkärin on tiedettävä sairauden olemassaolosta, jotta hoitotoimiin voidaan ryhtyä

Koska yleisesti tiedetään erityisesti miesten laiminlyövän terveystarkastukset, on tähän puutteeseen tartuttava. Diabetes on tyypillinen pitkään piilossa muhiva sairaus.

Näen, että ainut toimiva parannus ovat pakolliset terveystarkastukset koko väestölle. Ne, jotka eivät pakon tarvetta hyväksy, miettikööt miksi autot on pakko katsastaa. Miksei siis myös ihmiset?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Homman voisi aloittaa vaikka BPA:n (Bisphenol-A) käytön kiellolla elintarvikepakkauksissa. Aiheuttaa suolistotulehduksia ja sitä kautta diabeteksen (luultavasti myös keliakian ja laktoosi-intoleranssin).
http://msystems.asm.org/content/2/5/e00093-17

Altistus BPA:lle voi selittää nyös joitakin muitakin nykyajan ilmiöitä:
http://physiolgenomics.physiology.org/content/49/4...

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No diabetesta voi torjuu sillai , että:
-vähentää hiilareita ja syö niitä vain jotain 110g päivä ja alkaa vähentämään pikkuhiljaa että ei kerralla
-sitten liikunta joka päivä tai työliikuntaa
-lisätty sokeri pois
-syö hitaita hiilareita kuten kaurapuuro aamulla , kauraa yli 1dl ja vettä 3dl ja suolaa pikkusen ja kasvisrasvaa ja pikkusen voita
-aamulla ennnen kahvia ottaa asidofilus piimää tai gefilus piimä ja ottaa Valion jugorttia Olo, jossa on on monta hyvää bakteeria
- sitten syö useita kertoja päivässä
-koettaa välttää säilöntäaineita ja lisäaineita, ja makeuttamisaineita,sakeuttamista je emulsioita, makeuttamisaineet nostavat hurjasti verensokeria nopeest ja ovat tehokkaita verrattuna kaupan valkoseen kilon hienosokeri pussiin
-sitten syö monipuolisesti, lihaa ja kalaa ja viljaa ja vihanneksia ja marjoja, yrttejä, perunaa ja välttää vehnän syömistä ja syö semmosta ruokaa jossa on paljon kuituja
-tupakka ja alko kokonaan pois ja makeiset ja kahvipullia välttää joissa on paljon sokeria tai ottaa kahvin kanssa kaurakeksiä,tai tekee ite vaikka voipullan, kahvipullissa ja viinereissä pitäs sitten sitä sokeria välttää että syö vain luonnon omaa sokeria ja hunajaa sitten pitäs välttää ja oluttakin tai juo vain alkoholitonta olutta, sokeria siis pitäs koettaa välttää ehottomasti
-ja sitten voi syödä sillai että panee aina kun syö listaan , pajonko sain hiilareita ja proteiinia ja jos tietää kaloritarpeen niin kaavasta laskee sitten rasvan määrän

-minä syön silai että pistän aina joka syönnillä jo aamusta ylös listaan ne määrät joita sain ruuista ja juomista jo aamula jo heti eli hiilarit ja proteniinit ylös. Täällä on mun Ruokapäiväkirja Puheenvuorossa

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

ehottomasti pitäs saada lisätyn sokerin syönti alas ja liikunta on tärkeä ja liikkua niin että hengästyy

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Kannattaa katsoo myös diabeteksesta lääkäri Matti Tolosen kotisivut ja ohjeet diabeteksen hoitoon ja ennalta ehkäisyyn

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

aivot tarttee sokeria ja rasvaa ja vettä,mutta aivot ei tartte sitä kaupan hienosokeri pusssia, vaan kaikista ruuista tehdään glukoosi ja sitä aivot tarttee ja rasvaa ja vettä ja liikuntaa ja kolesterolia voi alentaa syömällä broileria ja edam juustoja ja banaania ja perunaa ja tomaattia ja punajuursta ja vihreitä pitkiä papuja että saa kaliumia tarpeeksi ja verenpaine on hyvissä lukemissa että ei menisi ainkaan yli 140, 120-140 taitaa pyöriä monilla normaalisti kait vai

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut