Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Valinnanvapaus tehdään ihmisten parhaaksi

Professori Heikki Hiilamo esitti Ylen kolumnissaan väitteen, että sote- ja valinnanvapausuudistuksella ei yritettäisi parantaa ihmisten palveluja vaan motiivit olisivat toiset. Poikkeuksellisen kova väite on puhtaasti mielipide, joka on ilmeisen selvästi enemmän entisen Ylen toimittaja Hiilamon kynästä kuin tutkijan. Perusteluja ei väitteelle kolumnissa juuri ollut.

 

Valinnanvapauslain tavoite on lisätä asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia sekä parantaa palvelujen saatavuutta, laatua ja kustannusvaikuttavuutta. Ihmisten mahdollisuus vaikuttaa käyttämiinsä palveluihin ja itsemääräämisoikeuden vahvistaminen ei ole Kokoomuksen eikä edes hallituksen keksintö, vaan yleinen kehityssuunta Länsi-Euroopassa.

 

Kansainvälinen vertailu osoittaa, että valinnanvapauden laajentamisella on onnistuttu tekemään uudistuksia palveluita käyttävien ihmisten parhaaksi. Kansainväliset tutkimustulokset valinnanvapaudesta osoittavat myös sen, että valinnanvapauden toteutumista on tarkkaan seurattava ja kokemuksen kertyessä on tarvittaessa tehtävä muutoksia ripeästi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisen pitäisi olla jatkuvaa eikä nykyisen kaltainen usean vuosikymmenen patoutunut kertarysäys. Valinnanvapaus on aiemmista sote-uudistuksista puuttunut moottori, joka pitää uudistuksen liikkeessä ja ihmisen ensisijaisena.

 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos esitti ensimmäisen kerran jo vuonna 2013 raha seuraa potilasta mallia peruspalveluiden vahvistamiseen. THL:n Jonotta hoitoon malli perustui asiakkaan valinnanvapauden muodostamalle ajurille ja syntyi mm. Pohjoismaisten esimerkkien pohjalta. Työssä oli laajasti asiantuntijoita mukana, myös itse professori Hiilamo. Keväällä 2015 ajatus valinnanvapauden laajentamisesta kirjattiin hallitusohjelmaan, jota nyt toimeenpannaan. Lukuisien valmistelutyötuntien jälkeen on syntymässä Suomen oma malli, jossa valinnanvapaus on se tekijä, jonka tavoite on valtavassa uudistuksessa turvata yhdenvertaisuus sekä lähipalvelut kukkaron sisällöstä riippumatta.

 

Viimeksi tiistaina uutisoitiin siitä, että OECD:n vertailuissa pidämme joukon perää yhdessä mm. Yhdysvaltojen kanssa mitä tulee terveydenhuollon eriarvoisuuteen. Työlliset ja työttömät ovat eriytyneet ja rahalla voi ostaa vapauden nopeampaan hoitoon. Eriarvoinen pääsy peruspalveluihin on asia, joka vahvistaa terveyden ja hyvinvoinnin eroja. Valinnanvapauslain vaikutusarvioiden mukaan jonot peruspalveluissa tulevat lyhenemään, joka tarkoittaa  kaikille varallisuudesta riippumatta yhdenvertaisesta ja ripeämpää pääsyä hoidon piiriin.

 

Valinnanvapauslain vaikutusarvioinnissa todetaan, että lausuntokierroksen jälkeen uudistetulla suomalaisella valinnanvapausmallilla voidaan parantaa palveluiden tarjontaa heikommassa sosioekonomisessa asemassa oleville. Uudistetulla tuottajille maksetulla korvauksella on mahdollista kitkeä vääränlaisia kannusteita, kuten kerman kuorintaa ja kannustaa hoitamaan erilaiset ihmiset heidän tarpeidensa mukaisesti.

 

Olemme aloittaneet eduskunnassa valinnanvapauslain käsittelyn. Työ on tehtävä huolella ja asiantuntijoita tarkkaan kuunnellen. Kaikille suomalaisille merkittävän uudistuksen onnistumiseksi on tärkeää, että maamme keskeiset tutkijat ovat vahvasti mukana asiantuntijoina lain käsittelyssä ja uudistuksen toimeenpanon seurannassa.

 

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Tel. +358 50 511 3033

sari.sarkomaa@eduskunta.fi

http://www.sarisarkomaa.fi

https://www.facebook.com/sarkomaasari/

http://fi.linkedin.com/in/sari.sarkomaa

https://twitter.com/sari.sarkomaa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sari Sarkomaa, uskotko tuohon itsekään. Esimerkiksi täällä Saarijärvellä on tasan yksi valinnan mahdollisuus. Se on liikelaitos Saarikan Saarijärven terveysasema. Jos jotain muuta haluaa, lähimpänä ovat Jyväskylän yksityslääkärit. Niiden vastaaottomaksut ovat merkittävästi Saarikan maksuja korkeammat.

Lisäksi tulevat matkakustannulkset, joita Saarijärvellä ei ole, kun terveysasema on noin kilometrin päässä. Sitäpaitsi ei minulla eikä usimmilla muillakaan ole mitään tietoa yksityislääkäreiden osaamisesta. Pitää luottaa siihen, että he ovat koulutuksen läpäisseet ja osaavat ammattinsa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kansainvälisesti sitä enemmän rahaa suhteessa kuluu sairaanhoitoon, mitä enemmän valinnanvapautta potilaalla on, mikä on itsestään selvä asia.

Kyllä jokainen lääkäri tietää sen, että valinnanvapausmalli lisää kustannuksia. Ei siinä mitään, jos siitä halutaan maksaa, mutta säästöä ei SOTE tuo.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kokoomus perustelee valinnanvapautta mm kustannussäästöillä ja saatavuudella. Katsotaanpa linkkaamasi THL.n tutkimuksen kustannusvertailua pohjoismaissa:

"Terveydenhuoltomenojen osuus bruttokansantuotteesta oli OECD:n raportoimien vuoden 2011 lukujen mukaan Tanskassa 10,9 %, Norjassa 9,3 %, Ruotsissa 9,5 % ja Suomessa 9,0 %. Terveydenhuollon kokonaiskustannuksista katettiin julkisin varoin Tanskassa 85,3 %, Norjassa 84,9 % ja Ruotsissa 81,6 %. Vastaava julkisen rahoituksen osuus oli Suomessa vertailumaita pienempi, 75,4 %."

Eli Suomessa julkisen rahoituksen määrä on noin 10% pienempi kuin Tanskassa ja Ruotsissa sekä kuutisen prosenttia pienempi kuin Norjassa. Ja ne käyttävät enemmän rahaa terveydenhuoltoon suhteessa bruttokansantuotteeseen?

Perustelette mallianne valinnanvapaudesta muiden Pohjoismaiden esimerkillä ja väitätte etteivät kustannukset nouse. Mikä on se viisastenkivi, jolla sen estätte, muut Pohjoismaat kuluttavat huomattavasti enemmän julkisia varoja terveydenhuoltoon? Mielenkiintoista on, että ollaan onnistuttu luomaan mielikuva, jossa meillä olisi suuremmat kustannukset kuin muilla, vaikka asia on päinvastoin?

Panostuksilla ja saatavuudellakin on yleensä selvä yhteys, joten ko maiden kuluttaessa enemmän varoja terveydenhuoltoon, niin useimmiten saatavuuskin on parempi?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Hallintarekisteri ja sotemuutos yhdessä panevat epäilemään, että ainoa poliittista päätöksentekoa ohjaava voima on korruptio.
http://uusi.voima.fi/artikkeli/2011/muistio-kokoom...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Valinnanvapaus tässä uudistuksessa tarkoittaa nimenomaan lääkärien valinnanvapautta.
Keskieurooppalaisissa myös julkisrahoitteisissa kotilääkärijärjestelmissä yksityispraktiikkaa pitävät perusterveydenhuollon lääkärit eivät voi valita toimipisteitään pelkästään oman halunsa mukaisesti.
Esim Tanskassa yhdelle lääkärille sallitaan yksinoikeus periaatteessa 1500 asiakasta sisätävällä alueella.Tanskassa on suhteessa sama määrä perusterveydenhuollon lääkäreitä kuin meillä.Tanskassa tavoitettavuus on maanosan kärkipäätä.Meillä liikutaan aivan viiden viimeisen sakissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut