Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Vaikuttavampia työkaluja - home-ja kosteusvauriot kuriin

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Kätilöopiston sisäilmaongelmat ovat sairastuttaneet kymmeniä tiloissa työskenteleviä. Henkilökunta on oireillut usean vuoden ajan. Päättäjänä on pakko pohtia ja kysyä, miten asiassa olisi voitu toimia paremmin? 

 

Kätilöopiston kaltaiset sisäilmaongelmat ovat hälyttävän yleisiä. Turun yliopisto ja Tehy ovat julkaisseet tutkimuksen sisäilmasta. Kosteusvaurioita, homeen hajua ja näkyviä homekasvustoja on vähintään joka viidennellä terveydenhuollon työpaikalla. Vastaajista 15 prosenttia on joutunut vaihtamaan työpistettä tai työpaikkaa sisäilmaongelman vuoksi. Sisäilmaongelmat aiheuttavat paljon sairauspoissaoloja ja jopa työkyvyttömyyttä. Sisäilmaongelmat piinaavat yhtälailla kouluja ja päiväkoteja.

 

Kätilöopisto on jäävuoren huippu isosta ongelmasta, joka aiheuttaa merkittäviä kustannuksia niin työnantajille kuin koko yhteiskunnalle, inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan. Sairastuneista ihmisistä sekä kurjassa kunnossa olevista julkisista rakennuksistamme on kannettava vastuu. Päättäjillä niin eduskunnassa kuin kunnissakin on vastuu puuttua ja toimia ripeästi sisäilma-asioissa.

 

Kuntapäättäjillä on vastuu oman alueensa julkisista rakennusten terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Haastan uudet valtuutetut tarttumaan asiaan rivakasta. Valmistelin Kansanedustaja Sanna Lauslahden kanssa toimenpideohjelman terveestä sisäilmasta. Se antaa hyvät työkalut tarttua sisäilmaongelmaan.

 

Eduskunta pui perusteellisesti sisäilmaongelmaa tarkastusvaliokunnan vuonna 2012 tekemän raportin pohjalta. Raporttiin oli koottu asiantuntijakuulemisen pohjalta laajat toimenpide-ehdotukset eri toimijatahoille. Tarkastusvaliokunnan mukaan home- ja kosteusvauriot aiheuttavat vuosittain arviolta 450 miljoonan euron kustannukset sairauspoissaoloina ja työtehon laskuna, terveydenhuoltokuluina sekä työkyvyttömyyseläkkeinä. 

 

Ikävä kyllä selvää edistystä sisäilmaongelmien ratkaisemisessa ei ole näkyvissä. Korjausvelka kasvaa. Uusia vakavia sisäilmaongelmia ja sairaustapauksia havaitaan jatkuvasti lisää. Lisätoimia kaivataan kipeästi. Pidän perusteltuna, että hallitus asettaisi selvitysryhmän tai henkilön pohtimaan sisäilmaongelmiin liittyvää lainsäädäntöä ja tekemään lainsäädäntö- sekä toimenpide-ehdotukset, joilla voidaan nykyistä vaikuttavammin ehkäistä ja korjata koko kansakuntaa kuormittavia sisäilmaongelmia sekä niihin liittyviä kysymyksiä. Selvityksessä on hyvä pohtia, onko sisäilmaongelman ennaltaehkäisyssä ja ilmaantuessa vastuut sekä velvoitteet määritelty riittävän selvästi ja onko sairastuneen oikeusturva ja tuki kunnossa.

 

Jätin hallitukselle kirjallisen kysymyksen sisäilmaongelmia käsittelevän selvitystyöryhmän asettamisesta.


Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan …..

ooo

Taitaa olla vähän hahmottumaton lähde. Hesarissa oli myös julkisuuteen tullutta tietoa. Kannattaa lukea erityisesti kommenttiketjut.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005195637.html

-----

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005195749.html

Ylilääkärit vastaavat homeprofessorille: Sisäilmasta oireilevien joukossa enemmän työpaikkakyvyttömyyttä kuin työkyvyttömyyttä

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Homekoulut ym. oli jo Vanhasen II-hallituksen hallitusohjelmassa.Samoin vaalilupauksissa Kepu,kok-07.
Mihin ne unohtu?

Toimituksen poiminnat

Sivut