Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Laadukas kouluruokailu fiksu investointi

Maksutonta kouluruokaa parempaa innovaatiota saa etsiä. Kouluateria on tehokas täsmätoimi lasten oppimisen ja kasvamisen tukemiseksi. Jos kouluruokailua ei olisi, pitäisi se keksiä. Monelle lapselle kouluruoka on päivän ainoa ja monipuolinen ateria. Koululaisten hyvinvoinnin ja oppimisen kannalta on olennaista, että jokainen lapsi syö terveellisen aterian koulussa.

Vuoden alussa päivitetyt kouluruokasuositukset Syödään ja opitaan yhdessä tähtäävät oikea-aikaisiin, riittäviin, oppimista ja terveyttä edistäviin yhteisiin aterioihin. On hyvä suunta, että kouluruokailussa korostetaan entistä vahvemmin ruokakasvatusta.  Uudet suositukset on viisasta ottaa käyttöön Helsingin kouluissa. Terveelliset ruokailutottumukset vähentävät terveyseroja ja ovat tärkeä osa kasvatusta.

Kokoomus on tehnyt työtä kouluruuan laadun edistämiseksi. Helsingissä kouluruokia on kehitetty oppilaiden palautteen perusteella. Roskiin menevä ruoka vähentynyt. Ruokaa saa aina ottaa lisää ja kasvisruokaa on tarjolla päivittäin. Vanhemmille on annettu mahdollisuus tutustua lasten kouluruokailuun tilaisuuksissa, joissa kerrotaan kouluruokailun tavoitteista ja käytännöistä. Lisäksi vanhemmat saavat maistella kouluruokaa. Vanhemmat ovat olleet iloisen yllättyneitä siitä, mitä kouluruoka tänä päivänä on. Tämä käytäntö on saatava joka kouluun.

Helsingissä ruuan maittavuuden ja kouluruokailun mielekkyyden eteen on tehty sitkeää työtä mutta kehittämisen tarvetta on. Moni lapsi jättää kouluruuan syömättä tai syö vain osan ateriasta. Erot koulujen välillä ovat suuret. Ateria korvataan usein epäterveellisillä välipaloilla. Huoli lasten ja nuorten epäterveellisestä ruokavaliosta on aiheellinen.  Kouluruuan ja -järjestelyjen on tuettava kaikkien osallistumista ja osallisuutta.

Pikkukoululaiset osallistuvat ruokailuun, mutta syöminen voi jäädä vähäiseksi. Kouluruoka ei auta, jos lapsi ei sitä syö. Lapsen jaksamisen ja kouluyhteisön kannalta seuraukset ovat ikävät, mikäli koululounas jää väliin. Nälkäinen lapsi ei opi, eikä jaksa keskittyä. Koulutielle lapsiaan saattavien vanhempien on hyvä kannustaa ja kertoa lapsille, miksi koululounas on tärkeää syödä joka päivä.

Kodin ja koulun yhteistyössä on tärkeää ottaa yhteiseksi tavoitteeksi se, että jokainen lapsi syö päivittäin terveellisen aterian koulussa.

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Tel. +358 50 511 3033

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tein pikavilkaisun Helsingin kouluruokalistoihin ja ne näyttivät kohtalaisen hyviltä. Pahimmat ongelmat tuntuivat olevan kasvisruokapäivien kohdalla, jolloin ruokien kuvauksista päätellen ne jäivät ravintoarvoiltaan heikohkoiksi ja jotkut niistä, kuten eilen listoilla ollut porkkana-pestolasagnette, lienevät jopa maultaan niin kammottavia, että yli puolet oppilaista yrittänevät kaapia niitä roskiin.

Toisin kuin monissa itämaisissa kulttuureissa, Suomessa ei ole pidempiaikaista kasvisruoka- tai ainakaan vegaaniperinnettä, jossa olisi panostettu ruoan hyvään makuun ja laatuun. Kasvisruokalajit loihditaan tyypillisesti niin, että liha yritetään korvata surutta joillakin mielivaltaisesti poimituilla kasvis-, maito- tai munavalmisteilla, jolloin lopputulos voi jäädä epäluontevaksi.

Toimituksen poiminnat

Sivut