Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Liikkuva koulu lisää oppimisen iloa

Koulu ei saa olla pelkkää istumista ja paikallaan oloa. Leikkiminen ja riittävä liikunta tukevat oppimista. Monipuolinen liikkuminen on perusedellytys lasten kasvulle ja kehitykselle sekä terveydelle ja hyvinvoinnille.

Liikunnan ja terveyden edistäminen on kansanedustajatyössäni ollut aina vahvasti mukana. Tämä siksi, että moni lapsi liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Opetusministerikautenani käynnistin aktiivisen liikunnan lisäämisen kouluissa ja koulujen kerhotoiminnan vahvistamisen. Tavoitteeksi asetimme, että jokaisella lapsella olisi halutessaan mahdollisuus peruskoulun aikana yhteen harrastukseen.  

Nykyistä hallitusta muodostettaessa kokoomuksen neuvottelujoukkueemme aloitteesta sovimme, että jokainen Suomen peruskoulu olisi liikkuva koulu. Tähän työhön suuntasimme koulujen tueksi 21 me lisämäärärahat vuosille 2016-2018.

Kiitos Helsingin osaavien rehtoreiden ja opettajien tänä vuonna jokainen koulumme on toteuttamassa liikkuvan koulun periaatteita. Jokaisessa koulussamme on otettu käyttöön uudenlaisia aktiivista oppimista tukevia toimintatapoja. Tutkimusten mukaan liikkuminen koulupäivän aikana on yhteydessä oppimiseen ja hyvään koulumenestykseen. 

Jokainen koulumme toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan. Kouluissa istutaan vähemmän. Perusidea on joustavoittaa koulupäivää ja sisällyttää liikkuminen osaksi koulujen arkea ja oppiaineiden kokonaisuutta. Esimerkiksi matematiikkaa voidaan opetella ulkona liikkumalla.

Käsitellessämme valtion talousarviota valtiovarainvaliokunnassa tuplasimme kuluvan vuoden koulujen kerhomäärärahat. Näin Helsingin kouluissa on mittava mahdollisuus lisätä lasten harrastusmahdollisuuksia. Koulujen kerhot ovat hyvä keino tavoittaa erityisesti niitä lapsia, joilla ei esimerkiksi perheen taloudellisen tai muun tilanteen vuoksi ole mahdollisuutta harrastaa.

Liikkuva koulu –ohjelma ja koulujen kerhot ovat lisänneet lasten ja nuorten liikkumista ja monipuolista harrastamista koulupäivän lomassa merkittävällä tavalla. On ilahduttavaa, että vähän liikkuvia lapsia on saatu innostettua liikkumaan. Tarkoitus on, että liikunnallisuus ja yhdessä tekeminen koulun ja myös kodin kanssa jää pysyväksi toimintatavaksi.

Helsingin seuraava iso ponnistus on koulupihojen kuntoon laittaminen leikkiin ja liikuntaan innostavaksi. Varsinkin kantakaupungin ja vanhimpien koulujemme pihat vaativat ripeää uudistamista.

Otan mielelläni vastaan ajatuksia ja palautetta kaupunkimme palveluiden kehittämiseksi. Kirjoitan kerran kuussa politiikan kuulumisia eduskunnasta ja Helsingistä. Kirjeen saa tilattua kotisivuiltani tai ottamalla minuun muuten yhteyttä.

 

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

www.sarisarkomaa.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vaikuttaa lähinnä haihattelulta. Oppiminen on koulun tärkein asia, ei liikkuminen. Ennenkin oli liikuntaa varten omat tuntinsa. Matematiikan opetteleminen ulkona liikkumallla? Ei vaikuta mielekkäältä.

Toimituksen poiminnat

Sivut