Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Tunne rintasi

Naisten omatoimisella rintojen tarkkailulla on tärkeä rooli rintasyövän varhaisessa toteamisessa. On tärkeä tosiasia, että valtaosa naisista havaitsee itse poikkeavan muutoksen rinnassaan.

Tunne rintasi ry on opastanut 25 vuotta naisia tutustumaan rintoihinsa ja siten edistämään rintasyövän varhaistoteamista. Järjestömme viesti on, että kaikenikäisiä naisia tulee opastaa säännölliseen rintojen omatarkkailuun. Säännöllisellä omatarkkailulla opit tuntemaan rintasi ja huomaat, jos niissä tapahtuu muutoksia. Omatarkkailuohjaus tulee olla jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen keinovalikoimassa.

Omatarkkailu kannattaa opetella jo nuorena – minkä nuorena oppii, sen aikuisena taitaa. Omatarkkailu on parhaimmillaan elämänmittainen tapa, jolla opitaan tuntemaan keho ja siinä tapahtuvat muutokset. Omatarkkailu vie kuukausittain viisi minuuttia, joten se on fiksu ja kaikille saatavilla oleva teko omaan terveyteen ja hyvinvointiin.

Yhdistyksemme tavoitteena on, että vuonna 2020 rintojen omatarkkailu ja sen merkitys rintojen terveydelle on tunnettu koko maassa ja eri ikäryhmissä. Tähän uudistunut toimintamme antaa hyvät mahdollisuudet.

Viime vuonna lanseeraamamme OMAKUU-sovellus on hieno innovaatio, joka omatarkkailun opastusvideoiden ohella tavoittaa laajan joukon ihmisiä ja vie heitä tärkeän asian äärelle. OMAKUU-sovellus toimii sekä kuukautiskalenterina että muistuttaa joka kuukausi rintojen omatarkkailusta, ja näin ollen kannustaa naisia huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja terveydestä.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Vuosittain maassamme ilmenee noin 5000 uutta rintasyöpätapausta. Rintasyöpä on yleisin yli 45-vuotiailla naisilla, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla. On tärkeää tiedostaa, että rintasyöpään voi sairastua myös miehetkin, vaikka se on harvinaista.

Mammografia on tärkeä menetelmä rintasyövän diagnosoinnissa. Seulontojen avulla pyritään löytämään piilevässä vaiheessa oleva sairaus usein oireettomalta naiselta. Rintasyövän maksuttomat seulonnat aloitettiin Suomessa 1987 ja kohdistettiin ensin 50 – 59 -vuotiaille ja myöhemmin myös ikäryhmä 60 – 69 otettiin mukaan seulontoihin. On huomattava, että lähes kaikki alle 50 -vuotiaat ja yli 70 -vuotiaat naiset ovat vailla järjestelmällistä valtakunnallista seurantaa.

Rintasyöpä on aina monen tekijän summa eikä suurimpaan osaan riskeistä voi vaikuttaa. Sairastuvuuteen vaikuttavat esimerkiksi geeniperimä ja ikä. Esimerkiksi alkoholin käytön vähentäminen, terveellinen ruokavalio ja kuntoliikunta ovat tekijöitä, jotka edistävät terveyttä ja pienentävät myös sairastumisen riskiä. On hienoa asia, että rintasyövän ennuste paranee koko ajan varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempia ovat hoitotulokset ja mahdollisuudet elämän jatkumiseen laadukkaana ja täysipainoisena. Terveydenedistämistyössä terveydenhuollon ammattilaisten, järjestöjen ja etenkin vapaaehtoistoimijoiden yhteistyö on kaiken perusta. Tunne rintasi omatarkkailuun erikoistuneita kouluttajat ja vapaaehtoiset tekevät korvaamatonta työtä. Tähän työhön toivotan uudet toimijat lämpimästi tervetulleeksi.

Maailman syöpäpäivä on lauantaina 4.2.2017. Oma terveys on hyvä syy tehdä henkilökohtaisia terveyspäätöksiä ja esimerkiksi aloittaa rintojen omatarkkailu, lähteä liikkumaan, aloittaa tipaton viikonloppu tai savuton, nikotiiniton loppuelämä.

Jaa oma päätöksesi sosiaalisessa mediassa hashtagilla #tunnerintasi #omatarkkailu #wecan #ican #mevoimme #minävoin ja olet mukana levittämässä Maailman syöpäpäivän ja rintojen omatarkkailun teemaa eteenpäin.

 

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Tunne rintasi ry:n puheenjohtaja

Eduskunnan syöpäverkoston puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Sarkomaa voisi myös vastata kysymykseen, miksi Saksassa ja Suomessa toimiva vakuutuslaitos tarjoaa syöpävkuutuksia ainoastaan Suomessa.Tuskin ne Saksassakaan kiellettyjä ovat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut