Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Terveysperusteinen valmistevero valmisteluun

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä makeisveron poistamisesta. Esityksen taustalla on se, että makeisvero on todennäköisemmin nykymuodossaan EU:n valtiontukisäädösten vastainen ja kilpailua vääristävä. Makeisveron poisto vähentää reilu 100 me valtion verotuloja.

Annoimme eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa verojaostolle lausunnon makeisveron poistosta. Pidimme valitettavana, että veron tavoitteen muuttamisen ja veropohjan laajentamisen sijaan makeisten ja jäätelön valmisteverosta luovutaan nyt kokonaan eikä välittömästi kehitetä veroa terveyttä edistävään suuntaan. Kiritimme hallitusta valmistelemaan terveysperusteista valmisteveroa.

Makeisten ja jäätelön valmisteverosta luopuminen todennäköisesti lisää näiden tuotteiden kulutusta ja lisää niiden käytöstä johtuvia terveyshaittoja. On myös huomattava, että hintajouston vuoksi näiden tuotteiden lisääntyvä kulutus kohdistuu ennen kaikkea lapsiin ja nuoriin. Lapsilla ja nuorilla on useimmiten vähän rahaa käytettävissään, jolloin hinnanmuutokset vaikuttavat tehokkaimmin kulutuksen määrään. 

Terveysperusteinen valmistevero olisi täsmätoimi vaikuttaa erityisesti lasten ja nuorten ravitsemustottumuksiin. Kyse on terveydenedistämisen lisäksi myös verotuksen rakenteiden muuttamisesta Suomen kilpailukykyä ja työnteon kannusteita tukemaan. Sipilän hallitusohjelman linja on siirtää verotuksen painopistettä työnteon verottamisesta haittaveroihin. Tupakan ja alkoholin verotus ovatkin jo tuttuja haittaveroja. Haittaverot tuovat valtion kassaan kipeästi kaivattuja veroeuroja. 

Esimerkiksi sokeriverolle ja muille haittaveroille on vahvat perusteet. Ylipainoisten määrä on kasvanut. Erityisesti lihavoituminen näkyy lapsissa ja nuorissa. Nykyisin noin joka kymmenes leikki-ikäinen ja joka viides kouluikäinen lapsi on ylipainoinen tai lihava. Ylipaino ja sairaudet kävelevät käsi kädessä, esimerkiksi kakkostyypin diabetesta sairastavien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Nuorten liiallinen energiansaanti erilaisista sokerituotteista muodostaa liian vähäisen liikunnan kanssa aikapommin.

Hallituksen tavoitteena on kaventaa terveys- ja hyvinvointieroja. Keinoina ovat mm. kansanterveyden edistäminen kannustamalla terveellisiin elämäntapoihin ja ravintotottumuksiin. Yksi keinoista on myös valistus, mutta se ei pelkästään riitä. Taloudellisia ohjausmenetelmiä tarvitaan valistuksen rinnalle. Sokeriverotus on vahva viesti itsessään, ja antaa myös elintarviketeollisuudelle sysäystä lähteä kehittämään vähemmän lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita. Tulevaisuuden näkökulmasta tämä avaa vientivaltin kotimaiselle elintarviketeollisuudelle.

Tämän vuoden joulukuussa tulee voimaan pakattujen elintarvikkeiden energian, hiilihydraattien, kokonaissokerin, rasvan, tyydyttyneen rasvan, suolan ja proteiinin määrien ilmoittamisvelvollisuus. Terveysperusteisessa verossa voidaan veron määrä asettaa tuotteen sisältämän ravintoainepitoisuuden mukaan siten, että vero nousee haitallisen ravintoaineen määrän kasvaessa. Terveysperusteinen valmistevero vaikuttaisi paitsi hinnan kautta kuluttajien ostopäätöksiin, myös toivottavasti teollisuuden tuotekehitykseen.

 

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei taas tälläisia tyhmiä ehdotuksia. Terveysperusteinen vero voisi ulottaa ihan kaikkeen mikä tahansa.

Minä esimerkiksi olen lopettanut kaupoissa ostettavia pakkauksissa olevia lihoja yms. monta vuotta sitten.

Aloitin kotona tekemään kotona tehtyjä ruokaa ja ostamalla vain lihatukuilta puhdasta ruokaa, silti olen laihtunut monta kiloa alemmas.

Tuollainen terveysperusteinen vero vain nostattaa ruokien hintaa ylemmäs. Millä keinoilla te muuten valvotte, että mikä on hyvää ja mikä on huonoa?

Äidilläni oli aikoinaan korkea kolesteroli ja lääkäri käski häntä käyttämään terveellisiä ruokia. Tulos oli vielä pahempi ja hänen piti turvautua raskaisiin ruokiin ja terveystulos oli parempi.

Minulla on sama vika.

Erona on se, että tehdään ihan alusta asti puhdasta ruokaa omilla ehdoilla ja ne ruoat auttoivat laihtumaan kuin ostamalla kaupasta epäilyttäviä ruokia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut