Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Terve koulu - homeongelmat kuriin 

Home- ja kosteusvauriot ovat vakava ongelma koululaisten arjessa. On ikävä tosiasia, että Suomessa ei ole useista toimista huolimatta edelleenkään kyetty merkittävästi vähentämään kosteus- ja homevaurioista aiheutuvia terveyshaittoja, kansantaloudellisia menetyksiä eikä torjumaan uusien kosteusvaurioiden syntyä.

Suhteellisesti eniten vaurioita on kuntien omistamissa rakennuksissa. Julkisten rakennusten kunto onkin häpeä pilkku ja vakava terveysriski. Lukemattomien päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja muiden julkisten rakennusten kunto voidaan luokitella vaaralliseksi terveydelle. Olen erityisen huolissani kosteus- ja homevaurioiden vaikutuksista lasten ja nuorten terveyteen. Pelkästään kosteusvaurioiden vuoksi korjaustarpeessa olevia kouluja ja päiväkoteja on Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) toimesta arvioitu olevan 2000.

Rakentamisen virheet, rakennusten kunnossapidon laiminlyönnit ja korjausten lykkäämiset tarkoittavat terveyshaittojen sekä korjauskustannusten kasvua ja korjaustarpeiden lisääntymistä. Kokonaistilanteen parantamista vaikeuttaa uusissa rakennuksissa ilmenevät kosteus- ja homevauriot sekä korjausten epäonnistumiset. Olen kansanedustajan työssäni muistuttanut hallitusta sitkeästi suomalaisissa rakennuksissa muhivasta home-ongelmasta ja sen vahingollisuudesta suomalaisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Eduskunnassa olemme urakoineet asian ratkaisemiseksi.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta teki viime vaalikaudella ansiokasta työtä ja esitti kattavan toimenpidelistauksen (TrVM 1/2013 vp) rakennusten home- ja kosteusvaurioiden kuriin saamiseksi. Peräänkuulutankin vahvaa jatkoa valtakunnallisille hometalkoille. Hallituksen on ensimmäisenä huolehdittava, että tarkastusvaliokunnan laatimat ja eduskunnan edellyttämät toimenpiteet on tehty. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaavana jätin yhdessä sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Lauslahden kanssa kirjallisen kysymyksen rakennusten sisäilmaongelmien korjaamisesta ja ennaltaehkäisystä hallituksen vastattavaksi (KK 283/2016 vp).

Sisäilmaongelmien korjaamista, ennakointia ja ennaltaehkäisyä tulee tehdä ja tehdäänkin Helsingissä eri toimijoiden kesken. Olennaista on arvioida eri toimijoiden velvollisuuksia ja viranomaisten välisiä toimivaltuuksia, jotta sisäilmaongelma ei jää hoitamatta vain siksi, että sitä ei ole nimenomaisesti määritelty tietyn viranomaisen tehtäväksi.

Järjestän kansanedustaja Sanna Lauslahden kanssa avoimen Terve ja sisäilmaongelmaton koulu –keskustelutilaisuuden keskiviikkona 1.6.2016 klo 16.30–18.00 eduskunnan kansalaisinfossa, Arkadiankatu 3. Puhujina kuullaan koulutus-, terveys-, ympäristö- ja kiinteistöalan asiantuntijoita, kuin myös kouluissa opiskelevien lasten vanhempia. Lämpimästi tervetuloa.

Vastaanotan mielelläni palautetta ja ajatuksia helsinkiläisten hyvän arjen edistämiseksi. Kirjoitan myös kerran kuussa politiikan kuulumisia eduskunnasta ja Helsingistä. Kirjeen saa tilattua kotisivuiltani tai ottamalla minuun muuten yhteyttä.

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi

www.sarisarkomaa.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

On kiinnostavaa, että "homeongelmia" ei esiinny tasaisesti ko. rakennusajankohtana tehdyissä rakennuksissa.

Äkkipäätään voisi ajatella, että jos syy on rakennustekniikan niin kaikissa ko ajan rakennuksissa olisi vastaavia ongelmia. Koska näin ei ole, on syytä etsittävä muualtakin, esimerkiksi käytöstä.

Rakennusala Suomessa on kummallinen ala. Rakennuksia voi Suomessa suunnitella ja rakentaa lähes kuka vain, jostakin syystä rakennusalan toimijoita ei haluta aukottomasti lain tasolla säädellä (auktorisoida).

Suomen lainsäädäntö lähtee tehtävien säätelystä - ei toimijoiden säätelystä ja auktorioinnista.

Jos lääketieteen alueella olisi sama periaate esimerkiksi leikkauksia saisi tehdä kuka tahansa; se miten leikkaus tulee suorittaa olisi kirjattu lakiin.

Toisaalta esimerkiksi kosteus- ja hometalkoiden toimenpide-ehdotuksissa on:
"Kosteus- ja homevauriotutkijoiden, -korjaussuunnittelijoiden/valvojien ja asumisterveysselvityksiä tekevien viranhaltijoiden osaamistarve määritellään ja rakennetaan näiden osaamisen takaavat koulutus- ja pätevöitymisjärjestelmät."

Kosteus- ja homevaurioiden toteajien tulisi olla päteviä, mutta (homehtuvia)rakennuksia saisi suunnitella ja rakentaa kuka tahansa?

Toimituksen poiminnat

Sivut