Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Irti lääketokkurasta - lääkehoito tarkoituksenmukaiseksi

Valtion talouden tasapainottamistalkoissa kestävimmät tulokset ja aidot säästöt löytyvät rakenteita ja toimintatapoja uudistamalla. Olin tyytyväinen, että saimme hallitusneuvotteluissa sovittua tavoitteesta toteuttaa rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman. Kirjasimme myös tavoitteeksi selkeän tahdon vahvistaa lääkehoidon kokonaisarviointia (LHKA). Tarkoituksena on parantaa potilaan kokonaisvaltaisen hoidon toteutumista ja ihmisten toimintakykyä sekä luoda edellytykset kustannustehokkaalle lääkehoidolle.

Erityisesti vanhustenhuollossa on kipeä tarve saada saataville keinot ratkaista erilaisia lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja varmistaa, että ikäihmisten lääkitys on tarkoituksenmukainen. Ikäihmisten taloudellinen mahdollisuus hankkia tarvitsemansa lääkkeet on turvattava. Samoin lääketokkuran ja turhien lääkkeiden karsiminen pitää saada hoivan osaksi turvaamaan hyvän elämän edellytyksiä.

Tarvetta farmaseuttisen osaamisen nykyistä laajempaan hyödyntämiseen on koko sote-järjestelmässä, samoin käyttämätöntä voimavaraa on apteekkien ottamisessa tiiviimmäksi osaksi sote-palvelutuotantoa. On tarpeen saada valtakunnalliset ohjeet moniammatilliseen työhön, jossa varmisteaan lääkehoidon tarkoituksenmukaisuus. Lääkelistojen, LKHA-palveluiden ja muiden toimivien käytäntöjen levittäminen on hyvä olla mukana. 

Luin joululomalla OLKA -kokeiluhankkeesta (Oikea lääkehoito kokonaisarvioinnin avulla), ja on sanottava, mutta tulokset olivat innostavia. Yli puolet osallistujista koki vointinsa kohentuneen tai lääkitykseen liittyvän ongelman ratkenneen arvioinnin seurauksena. Potilaiden vointi ei myöskään huonontunut, vaikka lääkitystä vähennettiin tai muutettiin. Taloudellista hyötyä arvioinnista oli 90 prosentille potilaista: kolmessa kuukaudessa säästö oli Kelalle keskimäärin 51 euroa ja asiakkaalle 76 euroa, kun turhat ja epätarkoituksenmukaiset lääkkeet karsittiin.

Nämä ovat merkittäviä lukuja ja niiden on kannustettava lääkehoidon säästöjä valmistelevaa ministeriötä ja ministeriä kartoittamaan, mikä osuus mittavasta 150 miljoonan euron lääkekustannusten säästövaateesta voitaisiin löytää tarkoituksenmukaisen lääkehoidon toimin. Säästöjä tulee varmasti muihinkin sote-menoihin, kun potilaan yleiskunto kohenee ja tarve käyttää terveydenhuollon palveluja vähenee. Parasta tietenkin on ihmisen toimintakyvyn ja elämän laadun paraneminen.  

Sote-uudistuksessa on löydettävä keinot ottaa valtakunnallisesti käyttöön tutkitusti toiminnan laatua ja kustannustehokkuutta lisäävät toimintatavat. Tarkoituksenmukaisen lääkehoidon palvelut on saatava niitä tarvitsevien saataville.

Inhimillisesti ja taloudellisesti järkevää lääkehoidon arviointipalvelun saatavuutta on lähdetty Kuopiossa viisaasti vauhdittamaan palveluseteleillä. Kuopio mahdollistaa sen, että palvelun saanti ole kiinni lompakon paksuudesta. Kuopion saama vuoden Terveysteko –palkinto meni todella oikeaan osoitteeseen. Kuopion palvelusetelimallista kannattaa tulevien sote-alueiden ottaa vinkkiä.

 

Sari Sarkomaa

kansanedustaja

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen

Sote-parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lääkärien reseptien kirjoitteluun tulisi puuttua yleisesti sekä valvontaa lisäämällä että lakeja hienosäätämällä.

Lääkärit pitävät kirjaimellisesti puolta väestöä tokkurassa kirjoittelemalla lääkettä pyytäville mm. PKV-lääkereseptejä perehtymättä sen tarkemmin potilaan lääkinnälliseen tarpeeseen tai vaivojen syihin.

Suurin intressi tuntuu olevan päästä potilaasta mahdollisimman nopeasti ja helpolla eroon.

Holtittoman reseptitehtailun jäljiltä melkoinen osa reseptillä myydyistä PKV-lääkkeistä päätyy suoraan katukauppaan.

Pitäisikö lääkärien kirjoittamat lääkemäärät ottaa tarkempaan syyniin, jotta saadaan selville, kuinka paljon yksittäiset lääkärit kirjoittavat reseptejä lääkkeisiin, joita voidaan väärinkäyttää mm. päihdyttäviin tarkoituksiin tai myydä niitä eteenpäin päihdekäyttöön?

Taistelu huumeita vastaan on melko lailla turhaa niin kauan kun vaihtoehtoisesti voi mennä lääkärin vastaanotolle ja valittaa vaikkapa unettomuutta, johon lääkäri kirjoittaa silmää räpäyttämättä kuukauden annoksen jotain sopivaa PKV-lääkettä.

Sen jälkeen napit naamaan kera oluen ja taas elämä hymyilee yhden päivän.

Käyttäjän JuhaniVinberg kuva
Juhani Vinberg

Geriatrit ovat vanhusväestön kohdalla toteuttaneet tätä jo vuosia. Päihdeongelmaisten lääkekäyttöön yritetään puuttua, kun väärinkäyttöä havaitaan, sähköinen resepti on tässä tärkeä työkalu päällekäisten reseptien ja väärennösten poistamiseksi. Ne lääkärit, jotka holtittomasti määräävät pkv-lääkkeitä, jäävät myös helpommin kiinni, kun paperiresepti pkv-lääkkeistä on poistunut.
Isona ongelmana näen myös sen, että antibiootteja määrätään aika suruttomasti, tosin näyttää olevan myös niin, että "huono lääkäri" ei niitä määrää, vaan pitää hakea sitten muualta, vaikka virusflunssaan ei antibioottia tarvita lainkaan.
Multifarmasiaan oman osansa antaa myös luontaislääkintä, josta ei ole mitään dokumentaatiota potilaspapereissa ja kuitenkin yhteis/ristivaikutuksia on. SItten ihmetellään flimmeripotilaan INR:n heilahtelua, kun omalääkintä laittaa kemian uusiksi.
Yhteiskunnallisten ongelmien medikalisoinnilla ei päästä puusta pitkään, jos ei puututa samalla huonoihin elintapoihin, roskaruokaan, tupakointiin, kaljoitteluun ja sohvanvaltaukseen. Soisi kansanedustajienkin näyttävän esimerkkiä hyvissä elintavoissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut