Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Kehysriihessä hallituksen tehtävä metropolipolitiikkaloikka

Metropolipolitiikka on vielä monin osin käyttämätön voimavara ja se on otettava vahvasti hallituksen työkalupakkiin. Ilman metropolialueen ja suurten kaupunkien elinvoimaisuuden vahvistamista Suomi ei nouse taantuvan talouden ja kasvavan työttömyyden suosta. Tärkeitä kaupunkipolitiikan tekemisen painopisteitä ovat sote-uudistus itsehallintoalueineen, asunto- ja korkeakoulupolitiikka. Näytön paikka hallituksella on lähestyvässä huhtikuun kehysriihessä. 

Kun kansantalouteen haetaan tuottavuutta, sitä löytyy väestöltään monipuolisista ja tiheään rakennetuista kaupungeista ja etenkin pääkaupunkiseudulta. On katteetonta luvata ja kansantaloudellisesti kestämätöntä tavoitella yhtä tasaista kehitystä kaikkialle.

Hallituksen olisi viisasta antaa eduskunnalle selontekoa metropoli- ja kaupunkipolitiikasta. Selonteko olisi keino läpivalaista metropolialueen ja suurimpien kaupunkien merkitys Suomen kansantaloudelle ja kasvulle sekä valaa rohkeutta hallitukseen panostaa etenkin pääkaupunkiseutuun kasvun ja hyvinvoinnin veturina. Elinvoimaisuudesta ja elinkeinopolitiikan onnistumisesta tulevat myös verorahat sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittamiseen.

Sote-uudistuksessa on visusti varottava vahingoittamatta kaupunkien toimintamahdollisuuksia ja päinvastoin vahvistettava metropolialueen ja kaupunkien roolia elinkeinopolitiikan ja hyvinvoinnin edistämisen keskuksena. Työllisyys- ja elinkeinopolitiikka nivoutuvat yhteen, ja vastuun niistä pitää olla suurilla kaupungeilla. Työnjaosta kaupunkien ja itsehallintoalueen kanssa pitää tehdä selkeät päätökset, jotta pitkäjänteinen kilpailukyvyn kehittäminen on mahdollista. Hallituksen onkin syytä lukea tarkkaan Helsingin ja muiden kaupunkien tuoreet lausunnot koskien sote-uudistusta ja kaavailtuja itsehallintoalueita.

Tinkimätön periaate on oltava sote edellä eli paremmat palvelut eikä aluehallinnon paisuttaminen. Metropolialueen verotuloihin perustuvaa, jo nyt korkeaa, valtionosuuksien tasausta ei saa enää kiristää eikä alueen kustannusrasitetta kasvattaa. Koko uudistuksen tulee vastata kestävyysvajeen torjuntaan ja rahoitusjärjestelmän tulee olla läpinäkyvä ja kannustava.

Hallituksen on kirittävä asuntopoliittisen kysymysten ratkaisussa jo huhtikuun kehysriihessä. Kallis asuminen on keskeinen kasvun este. Asumisen kustannukset ovat kokonaisuudessaan karanneet käsistä. Tämä näkyy myös kotitalouksien huimassa velkaantumistahdissa. Asumisen hintaerot pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä ylläpitää työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa. Pääkaupunkiseudulle on saatava ripeästi kohtuuhintaisia asuntoja. Tuore Tilastokeskuksen julkaisema vuokrien hintojen kehitys -raportti kertoo karua tarinaa.

Tutkimus, koulutus ja kulttuuri ovat keskeisiä kasvun alustoja. Keskeinen kaupunkipolitiikan tehostamisalue on korkeakoulupolitiikka. On vakava virhe, että suurimmat leikkaukset kohdistuvat maamme kansainvälisesti kilpailukykyisimpiin ja laadukkaimpia yliopistoihin. Tällainen tie on kestämätön. Kehysriihessä on koulutuspolitiikka ja leikkausten kohdentaminen otettava pöydälle. Aluepolitiikka on laitettava sivuun ja koulutuksen laatu asetettava etusijalle. Esimerkiksi Helsingin yliopiston muita yliopistoja rankemmat leikkaukset on torpattava. On koko Suomen etu edistää pääkaupunkiseudulla Helsingin, Aalto- ja Taideyliopiston sekä Hankenin laadukasta työtä. Yhtälailla merkittäviä ovat Metropolia, Arcada, Diakonia ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulut.

Globaalitaloudessa aktiivinen ja elinvoimainen metropoli toimii maan kehityksen vauhdittajana ja luovuuden lähteenä. Metropolimme kilpailee maailman muiden metropolien kanssa liiketoiminnasta, osaamisesta ja uusista menestystarinoista.

 

Sari Sarkomaa

kansanedustaja

www.sarisarkomaa.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten kaikkien pitä pakkantua samoille alueille, joiden viihtyvyys tuhotaan?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ikävä kyllä pääkaupunkiseutu (erityisesti Helsinki itse) on jo saavuttanut kasvussaan sen pisteen, että useimmat sen lisäkasvuun työnnetyt eurot tuottavat vain kustannustason eksponentiaalista kasvua. Takaisinkytkentä, joka kasvaa kohti katastrofia ja syö kaikki resurssit ympäristöstään.

Tavoitteeksi ei suinkaan pitäisi laittaa Helsingin kasvua vaan Helsingin kasvun pysäyttäminen välittömästi. Mitä suuremmaksi Helsinki kasvaa, sitä suurempi osuus siellä on heitä, joilla ei ole pienintäkään mahdollisuutta tulla toimeen työtuloillaan.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kaupungistuminen on globaali ilmiö - emme voi sitä väkisin Suomessakaan pysäyttää ( Suomella varsinkaan nykytilanteessa ei ole siihen edes varaa). Jokainen ihminenhän päättää itse, missä haluaa asua ja useimmat haluavat asua kaupunkialueilla mm. töiden ja palvelujen vuoksi.

Eli tehdään asuminen ja eläminen halvemmaksi pääkauupunkiseudulla, niin yhä useammat voivat vapaasti valita, missä haluavat asua.

Reijo Jokela

"Kun kansantalouteen haetaan tuottavuutta, sitä löytyy väestöltään monipuolisista ja tiheään rakennetuista kaupungeista ja etenkin pääkaupunkiseudulta".
Helsingin osalta työpaikkojen rakenne oli 2013 seuraava:
Alkutuotanto 0,1% työpaikoista
Jalostus 9,8% työpaikoista
Palvelut 89,3% työpaikoista
Jos kansantalouteen haetaan tuottavuutta, niin vaikea ajatella, että tuonne satsaamalla sitä saataisiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuohon voisi vielä lisätä, että suhteellisesti asumistukimenot ovat suurimmat kaupungeissa. Toimeentulotukea maksetaan suhteellisesti eniten tuensaajaa kohden Uudellamaalla ja kasvu on nopeinta Uudellamaalla.

Joten sama paikka, jonka kasvuun ja hyvinvointiin panostetaan, tuottaa myös eniten pahoinvointia. Rakentamiskustannusten alentaminen pääkaupunkiseudulla ei ole onnistunut tähänkään saakka, joten miten se onnistuisi nytkään. Tai onnistuuhan se yhteiskunnan tuella mutta ei se silloin ole asukkaiden vaan rakennuttajien tukea.

Toimituksen poiminnat

Sivut