Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Turvallista lääkehoidon päivää

Jokavuotista lääkehoidon päivää vietetään tänään teemalla lääkehoidon seuranta. Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä.

Lääkkeitä käytetään aikaisempaa enemmän, sillä elämme entistä pidempään. Samalla saatamme myös sairastaa ikääntyessämme. Parhaimmillaan lääkehoito on omiaan parantamaan elämänlaatua ja toimintakykyä. Kuitenkin useita eri lääkkeitä käyttävillä henkilöillä saattaa esiintyä myös lääkkeistä johtuvia haittoja. Näitä haittoja voidaan ehkäistä paitsi omalla seurannalla, myös lääkehoito-osaamisen varmistamisella osana hoitohenkilöstön koulutusta. Turvallinen lääkehoito edellyttää koulutuksella hankittua tietoa ja osaamista.

Omaa lääketurvallisuuttaan voi jokainen hoitaa ylläpitämällä ajan tasalla olevaa lääkityslistaa. Potilaan rooli lääkehoidon onnistumisessa on aivan keskeinen ja vaikutuksia, niin hyviä kuin ei-toivottujakin, on hyvä tunnistaa. Näistä on hyvä jutella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Arvokas elämä ja toimiva lääkehoito on kaikenikäisten oikeus. Liian usein varsinkin iäkkäiden hoito on pirstaloitunutta, eikä kellään ole siitä kokonaisvastuuta. Yhteistyössä on kuitenkin voimaa, sillä hyvä hoito syntyy usean eri ammattiryhmän välisen yhteistyön tuloksena. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on rakentanut vuodesta 2012 lähtien moniammatillista verkostoa, jonka tavoitteena on hyvien käytäntöjen kehittäminen toimivan lääkehoidon edistämiseksi. Hyvät mallit palvelevat erityisesti monisairaita vanhuksia.

Moniammatillisen toiminnan tarkoituksena on varmistaa potilaan onnistunut lääkehoito kokonaisvaltaisesti. Lääkäri vastaa lääkkeiden määräämisestä mutta yhtä tärkeää on hoitohenkilökunnan työpanos hoidon vaikutusten seurannassa. Koulutetulla hoitohenkilöstöllä on merkittävä rooli turvallisen lääkehoidossa, sillä hoitohenkilökunta ohjaa ja neuvoo potilasta ja tämän omaisia lääkkeen käytössä. Lisäksi hoitohenkilöstö seuraa ja arvioi potilaan tilaa ja tarvittaessa lääkehoidon toteutumisesta raportoidaan lääkärille.

Suomalainen ammattiapteekki, farmaseutit ja proviisorit, tekevät turvallisessa lääkehoidossa tärkeää työtä. Apteekissa tehdään useita tarkistuksia ennen lääkkeen luovuttamista ja asiakkaalle neuvotaan oikeanlainen ja turvallinen käyttö. Yhdessä muun terveydenhuollon kanssa apteekit tuottavat laadukkaita lähipalveluita osana hyvää lääkehoitoa.

 

Sari Sarkomaa

kansanedustaja

www.sarisarkomaa.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Läpäti lää.Suomessa ei lääkkeiden HAITOISTA,SIVUVAIKUTUKSISTA jne.saa puhua,koska rahastus.
Lääkekuolemat ja lasten lääkitykset laitoksissa mm.huostabisneksen sivutuotteena.Suomessa lääkkeitä kirjoitetaan ihmisille ,joissa JOPA USA:ssa on VAROITUSMERKINNÄT,eli meinaa sitä,että lääke on erittäin vaarallinen.Puhumattakaan muista maista,joissa REHELLISTÄ AVOINTA KESKUSTELUA SAA KÄYDÄ JULKISESTI.

Suomessa annetaan mm.antibiootteja lapsille ja vanhuksille,jotka aiheuttavat vakavia,jopa kuolemaan johtavia sivuvaikutuksia.Puhumattakaan lääkkeistä,joita lapsille ja nuorille syötetään HUOSTAPAIKOISSA.Sivuvaikutuksena ALTTIUS ITSEMURHAAN,MYRKYTYS,SYDÄMEN TOIMINNAN LAKKAAMINEN,HARHAT jne.jne.Puhumattakaan mitä ne tekevät kehittyville aivoille,ja kuinka vaikuttavat KEHITTYVÄN lapsen,nuoren koko muuhun kroppaan.Elämä tietysti lyhenee,koska niin lääkitys vaikuttaa.

Lääkärit eivät halua kertoa sivuvaikutuksista,koska LÄÄKEFIRMOJEN LOBBAREITA
Nyt puhutaankin uuden opin mukaan:"ei kannata lukea sivuvaikutuksista jne.koska silloin ei kukaan ota mitään lääkkeitä,ei niillä ole merkitystä"

Luuleeko kirjoittaja TOSISSAAN,etteivät ihmiset näistä asioista tiedä???Pienen mökin mummotkin ovat tietoisia näistä mömmöjen haitoista,ja siitä kuinka niillä ihminen saatetaan toimintakyvyttömäksi,ja reseptejä kirjoitetaan koska hoitoa ei haluta antaa,siihen oikeaan vaivaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Lähdeviitteet toimisivat kapitaaleilla kirjoittamista paremmin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Joo,kyllä blogisti olisi ne tutkimukset voinut kirjoitukseensa sisällyttää,joiden pohjalta , osittaista totuutta,tai paremminkin yksipuolista esiin on tuonut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut