Sari Sarkomaa Järki ja tunteet

Uutta lastensairaalaa rakentamassa

 

Joulun alla eduskunnassa hyväksyimme tämän vuoden budjetin. Samalla täyttyi lupaus valtionosuudesta uudelle lastensairaalalle. Eduskunta hyväksyi vuonna 2012 lausuman, jossa edellytimme, että valtiovalta lähtee mukaan rahoittamaan uutta lastensairaalaa.

Moni on kysynyt, miksi lastensairaala sai valtion erityisrahaa ja toisaalta miksi se ei ollut itsestäänselvyys. Hyvä on ensin todeta, että lain mukaan kunnat ja kuntayhtymät vastaavat julkisen terveydenhuollon järjestämisestä ja rahoittamisesta. Tämän tehtävän hoitamiseksi ne saavat valtionosuutta. Kuntien vastuulla on huolehtia rahojen käytöstä niin, että tarvittavat tilat ovat kunnossa. Näin myös vastuu uuden lastensairaalan toteuttamisesta ja rahoituksesta kuuluu periaatteessa HUS:lle ja sen jäsenkunnille.

Maamme ainoa valtakunnallinen lastensairaala on 40-luvulla rakennettujen tilojensa osalta ajolähtötilanteessa. Tiloissa hoidetaan eri puolilta Suomea tulevia vakavasti sairaita lapsia. Tilan ahtauden takia vanhempien mahdollisuus olla läsnä lasten kanssa on usein rajoitettua. Se on raskasta lapsille ja perheille. Tämä vaikuttaa lasten toipumiseen ja kehitykseen.

Kuvaava esimerkki tilojen räikeistä puutteista on sen epäinhimillisen ahtaat keskosten hoitotilat. Tilojen ahtauden takia vanhempien läsnäoloa joudutaan jatkuvasti rajoittamaan. Vanhempien läheisyys on tärkeää keskosten toipumisen kannalta. Vanhempien mahdollisuus yöpyä lapsen luona tuo esimerkiksi pitkiä aikoja sairaalassa viettävälle syöpäpotilaalle turvaa. Sairaalla lapsella tulee olla oikeus vanhempiensa läsnäoloon.

Vuonna 2012 vein johtamani eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston vierailulle Lastenklinikalle, jotta kaikki näkisivät valtion osallistumisen tarpeellisuuden. Käynnillä tutustuimme korkeatasoiseen hoitoon ja motivoituneeseen henkilöstöön, joka joutui tekemään vaativaa työtään kosteusvarioituneissa ja ahtaissa aikansaeläneissä tiloissa. Viimeistään silloin kaikki vakuuttuivat valtiovallan osuuden välttämättömyydestä.

Yksityisillä lahjoitusvaroilla on jo kerätty 30 miljoonaa euroa, mikä on ollut upea ponnistus. Mukana on ollut yrityksiä ja yksityisiä tahoja. Lastensairaala on saanut aikaan mitä moninaisempia kampanjoita rahan keräämiseksi ja hyvän tekemiseksi. Ilman suomalaisten yhteisponnistusta ei uusi lastensairaala olisi nyt rakenteilla.

Tavoitteena on maailman huippuluokan lastensairaala, joka palvelee pääkaupunkiseutua ja koko Suomea pitkälle tulevaisuuteen. Uudessa sairaalassa myös sairailla lapsilla on mahdollisuus vanhempien läsnäoloon. Sairaalaan tietoturva ja -­tekniikka on päivitetty tälle vuosituhannelle. Tulevaisuudessa lapsi voi ottaa videoyhteyden lähimmäisiinsä tai vaikka kouluun. Rakennukseen tulee myös leikkitiloja ja sairaalakoulu. Yhteys normaaliin elämään on merkittävä osa paranemista. Uusi rakennus on myös energiatehokas ja ympäristöystävällinen.

Uuden lastensairaalan poikkeuksellinen matka rahoituksesta rakentamisen aloittamiseen on ollut vaiheikas. Uusi lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry sekä lukemattomat muut vapaaehtoiset toimijat ovat tehneet unelmasta mahdollisen. Ilman heitä emme olisi tässä tänään. Uuden lastensairaalan työt on aloitettu ja valmista on tarkoitus olla Suomen juhlavuonna 2017. Mikä olisikaan parempi lahja pian sata vuotta täyttävältä isänmaaltamme tuleville sukupolville, kuin uusi lastensairaala.

 

Sari Sarkomaa

kansanedustaja

valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston pj.

www.sarisarkomaa.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hävetkää! Rahaa ja takuita piisaa Euroopan sippimaille, mutta lastensairaalaa rakennetaan kerjuurahoilla!!

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Mikä olisi parempi lahja lapsille, tuleville veronmaksajille, kuin valtion rakentama lastensairaala.

Nyt valtio käytännössä maksaa sairaalan, mutta sen omistus jää ruotsinkieliselle säätiölle. Säätiö saa verovapaasti vuosikymmenien ajan muhkeat vuokrat tilojen käytöstä. Samalla rahalla valtio olisi saanut rakennettua koko sairaalan eikä tarvitsisi maksaa tiloista vuokraa kenellekään.

Onhan lahjoitukset iloinen asia, mutta miksi lahjoitusten lisäksi vielä maksamme korkeita veroja?

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Miksei eduskunnan peruskorjausta olisi voitu rahoittaa kansalaisilta kerätyillä kerjuurahoilla ja lastensairaalaa kokonaan yhteiskunnan varoista?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Koska tämä maa on "hyväveli"-valtio ja ruotsinkieliset säätiöt johtavat tätä kähmäilyä.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Todellinen puhallus: Ruotsinkielinen säätiö, joka on itse osallistunut sairaalan kustannuksiin n. 300000 eurolla,kerää vuokrat kymmenien miljoonien hintaisesta sairaalasta ja saa sen kokonaan omistukseensa. Uskomatonta mutta totta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Olli Porra

Uusi lastensairaala maksaa noin 160 miljoonaa euroa. Valtio ja Hus tukevat hanketta molemmat 40 miljoonalla eurolla, ja 30 miljoonaa on tarkoitus kerätä kansalaisilta, yrityksiltä ja yhteisöiltä.

Säätiö ottaa hanketta varten 50 miljoonan euron lainan. Säätiön perustajat laittoivat hankkeeseen perustamispääoman 300 000 euroa. Peruspääoma tietenkin tarvittiin perustamaan Lastensairaalasäätiö joka vastaa koko hankkeesta. Se säätiö ei ole mainitsemasi ruotsalainen säätiö.

Sinullakin näyttää olevan käsitys, että tällä peruspääomalla säätiö saa omistukseensa 160 miljoonan euron rakennuksen.

HUS maksaa sairaalasta vuokraa vain niin paljon jolla säätiön ottaman 50 miljoonan euron lainaa lyhennetään mukaanlukien korko- ja lainan hallintokulut.

Lisäksi vuokra alenee valtion ja Husin maksamalla osuudella ja lahjoitusvaroilla. Vuokra aika on 30 vuotta jos valtio ja HUS eivät osta Säätiön 50 miljoonan euron lainaa pois.

Täällä on turha väittää, että yksityisten lahjoitukset, valtion ja HUS:n 110 miljoonan euron pääoma rakennushankkeelle siirtyy säätiön omaisuudeksi.

Törkeää ja asiantuntematonta vääristelyä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kehtaattekin.Huostabisnestä TUETTE 1,4 miljardilla vuodessa veronmaksajien rahoja,ja lastensairaalaa rakennetaan kerjuurahoin,ja ruotsinkielisen säätiön omistukseen!Liike toiminta ja hyöty ajavat siis yli kaikesta.SITRA sijoittaja,joka on sijoitellut es.Mehiläiseen,joka myytiin ulkolaisille jne.jne.

http://uusilastensairaala2017.fi/resource/files/do...

Jopa onkin mielenkiintoinen systeemi,ilmankos.

Säätiön varat on sijoitettava turvallisesti ja tuloa tuottavalla tavalla,ensi sijassa omistamalla lastensairaalana toimiva kiinteistö.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

HUS maksaa siis vuokraa, jolla säätiö lyhentää 50 miljoonan lainaansa, ja ehkä 30 vuoden päästä lunastaa saman lainan! Ilkka Varsio, kenen omistukseen sairaala jääkään 30 vuoden päästä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Olli Porra

Säätiötä johtaa sen hallitus, jolla on säätiön ylin päätösvalta. Säätiötä ei omista kukaan ja se on perustajistaan riippumaton. Säätiö on yleishyödyllinen eli ei voittoa tavoitteleva kolmannen sektorin toimija.

Säätiö antaa HUS:lle lastensairaalan veloituksetta käyttöön, lukuun ottamatta sitä osaa, jonka säätiö rahoittaa velalla. Siitä osasta HUS maksaa vain pääomavuokraa. Säätiölle ei kerry tästä tuottoa. Kun laina on maksettu pois, saa HUS lastensairaalan vastikkeetta käyttöönsä.

Säätiö ei tee voittoa sairaalalla. Kaikki yli jäävät varat suunnataan lastensairauksien tutkimukseen säätiön sääntöjen mukaan.

Säätiön säännöt mahdollistavat kiinteistön lahjoittamisen HUS:lle tai sen tilalle syntyneelle julkiselle toimijalle. Säännöt edellyttävät, että kiinteistö voi olla vain julkisen lastensairaalan käytössä.

Uusi Lastensairaala 2017 –säätiön hallituksen jäseniä ovat Anne Berner, Anne Brunila, Antti Herlin, Mirjam Kalland, Reijo Karhinen, Jussi Mertsola ja Kari Raivio.

Voitte tehdä itse johtopäätöksiä hallituksen jäsenten kyvystä, lojaalisuudesta ja mahdollisesta kytköksistä tehdä säätiön kautta esittämäänne suurta puhallusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut